Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
Problem z hamowaniem z dużej prędkości
kml:
--- Cytat: "Jarek" ---Na rolkach zapewne wszystko wyjdzie ok a hamować będzie źle, słowem samo życie.
--- Koniec cytatu ---
Nop :) ale może akurat tym razem coś wyjdzie np duża dysproporcja między przoedem a tyłem.
--- Cytuj ---Zacznij od sprawdzenia szczeliny między klockami a tarczą na postoju, chodzi po prostu o to czy klocki nie cofają się nadmiernie.
--- Koniec cytatu ---
A jest w ogóle taka możliwość w zacisku jednotłoczkowym żeby klocek się za bardzo cofał? Strasznie mnie to zaciekawiło bo do tej pory widzialem dokładnie odwrotne sytuacje czyli że sie nie cofa albo przez cieżko chodzący tłoczek nie łapie odpowiednio ładnie.
BartBartez:
--- Cytat: "Jarek" ---Zacznij od sprawdzenia szczeliny między klockami a tarczą na postoju, chodzi po prostu o to czy klocki nie cofają się nadmiernie.
--- Koniec cytatu ---
Jest na styk. Brak nadmiernego luzu
BartBartez:
Witam ponownie. Problem narasta:
Na postoju przy odpalonym silniku po podpompowaniu hamulca pedał opada ale do pewnego momentu i stoi jak kamień. Przy ostrym hamowaniu z 80 km/h ABS działa ale hamowanie wyraźnie słabsze i pod koniec hamowania pedał jest praktycznie w podłodze.(przy hamowaniu z 60 km/h już tego nie ma) Po tym zaświeciła się kontrolka ABS. Po zgaszeniu silnika zgasła ale przy ponownym uruchomieniu ABS się nie "uzbraja".
Tzn kontrolka świeci się przez kilka sek światłem ciągłym zamiast mrugać. Pomimo tego ABS działa ale tak j.w.
Na popołudnie umówiłem się do elektryka żeby podpiąć auto pod kompa. Powinien wykazać jakiś błąd ABSu.
Obstawiam uszkodzoną pompę h-ca. Mówią, że prawdopodobnie jedna sekcja przepuszcza.
Co o tym myślicie?
Jarek:
--- Cytat: "BartBartez" ---Obstawiam uszkodzoną pompę h-ca. Mówią, że prawdopodobnie jedna sekcja przepuszcza
--- Koniec cytatu ---
Najbardziej prawdopodobne. Sprawdź czy gdzieś nie cieknie albo może być tak że ciśnięty płyn wraca do zbiorniczka - miałem tak kiedyś w jakimś aucie jak zaworki w pompie nie trzymały i dodatkowo tłoczek był nieszczelny.
kml:
Mam pytanie: czy moduł ABS to jest pompa hamulcowa od razu czy to jest osobno ? :oops:
Nawigacja
[#] Następna strona