Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
Problem z hamowaniem z dużej prędkości
BartBartez:
Witam.
Problem polega na przegrzewaniu się hamulców(chyba). Polega na nasilaniu się bardzo nieprzyjemnych dźwięków(coś jak zacierające się łożysko) i wpada w rezonans. Nasila się pod koniec hamowania z dużej prędkości np przy zjeździe z autostrady hamując z 180/200km/h.
Płyna hamulcowy wymieniony, przeczyszczone i nasmarowane prowadnice, tarcze i klocki idealne(ATE). Trwa to od jakiegoś czasu. Dzisiaj jeszcze raz przeczyściłem wszystko i jakby troszkę lepiej ale i tak bardzo głośno i telepie pod koniec tego całego hamowania.
Przy krótkich hamowaniach jest wszystko OK.
Miałem to samo w Scoupe i poprawiło się znacznie ale nie do końca po wymienie tarcz i klocków. W Scoupe wymieniałem też łożyska i efekt mizerny.
Nie mam pojęcia co to może być.
Macie jakieś pomysły?
wachers:
Wiesz mam ten sam problam i również wymieniłem praktycznie wszystko. też chciałbym dostac jakaś porade.
e-gen:
Przy hamowaniu z 200 km/h każda standardowa tarcza/klocek będzie źle hamować. Proponuję poszukać czegoś bardziej wyczynowego np. "żółte" EBC cena ok 150 GBP za komplet tarcz na przód do tego klocki ale efekt z pewnością będzie zadowalający; jako dodatkowe usprawnienie można potraktować wymianę elastycznych wężyków hamulcowych na nowe w stalowym oplocie.
Jarek:
--- Cytat: "e-gen" ---Przy hamowaniu z 200 km/h każda standardowa tarcza/klocek będzie źle hamować
--- Koniec cytatu ---
Masz sporo racji, może nie wszystkie klocki i tarcze ale znakomita większość tak.
Teraz owszem jeździ się szybciej niż kiedyś , tak powiedzmy do 150 ale 200 nawet teraz uchodzi za wyzwanie losu... :?: :!:
BartBartez:
Właśnie wracam z autostrady i powtórka z rozrywki tylko przy hamowaniu z 150km/h. Coś się pogorszyło. ?????
Nawigacja
[#] Następna strona