Forum > i20
[i20 PB] ogrzewanie i20
steyr:
Witam,
u dziewczyny w Hultaju jest podobnie, ogrzewanie nie działa rewelacyjnie w porównaniu do mojego P2 FL. Mam pytanie, co ile jest przewidziana wymiana płynu chłodniczego w I20 1.2 PB 2009r? Odnośnie płynu, czy są jakieś specjalne wymagania? Jak jest z odpowietrzaniem układu i wymianą płynu? Jeśli chodzi o płukanie nagrzewnicy, gdzie jest dojście do węży zasilających nagrzewnice? pozdrawiam
kosmos2011:
--- Cytat: "steyr" ---co ile jest przewidziana wymiana płynu chłodniczego w I20 2009
--- Koniec cytatu ---
Pierwszy raz po 95 tyś km lub po 5 latach potem co 40 tyś km lub co dwa lata zależnie ci nastąpi pierwsze.
--- Cytat: "steyr" ---Odnośnie płynu, czy są jakieś specjalne wymagania?
--- Koniec cytatu ---
Do chłodnic aluminiowych.
steyr:
A jaka jest pojemność układu chłodzenia w 1.2?
[ Dodano: 2016-05-11, 22:54 ]
Dla potomnych, korek spustowy w układzie chłodzenia jest na chłodnicy. Stojąc przed samochodem po prawej stronie na chłodnicy na dole. żeby się dostać do niego najlepiej zdemontować obudowę filtra powietrza. Układ chłodniczy nie posiada żadnych odpowietrzników, układ się samoczynnie odpowietrza bez kombinacji. Jeśli chodzi o pojemność układu, mi weszło ~3,5l więc pewnie pojemność układu będzie wynosiła ~4l. pozdrawiam
Jacaw:
Po 5 latach czeka mnie wymiana płynu do chłodnicy, chyba jeszcze dam zarobić ASO i dokonam przeglądu tam, ale oczywiście części wolę sam kupić.
Czy do i20 z 2011, silnik 1.2 (78km) jest zalecany jakiś płyn do chłodnic, czy daje się cokolwiek, byle do chłodnic aluminiowych ? Coś mi się obiło o uszy, że są jakieś typy płynów G11, G12 itp. ale nie wiem, czy ma to tu jakieś znaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc.
steyr:
Wymieniałem w tamtym tygodniu w I20 1.2 z 2010r, zalałem układ płynem Dynagel 2000 wcześniej płukając układ wodą destylowaną. Wymiana prosta, na chłodnicy jest zawór spustowy motylkowy. Najlepiej żeby się do niego dostać to wyciagnąć całą obudowę filtra powietrza. Układ się sam odpowietrza, nie ma żadnych odpowietrzników i itp. Oczywiście należy mu trochę pomóc podczas nagrzewania silnika. Weszło mi prawie 4l płynu. pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona