Autor Wątek: Hamulce tylne - Accent '95  (Przeczytany 8506 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fantaster

• Gość
Hamulce tylne - Accent '95
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopad 2009, 21:07:51 »
Ja w dniu wczorajszym wymieniałem szczęki hamulcowe w moim Hultaju i za komplet zapłaciłem 100zł. Cylinderki kosztują około 35zł ale na szczęście nie musiałem ich wymieniać... A wymiana szczęk nie jest zbyt skomplikowana...

kubek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopad 2009, 22:39:31 »
...potwierdza sie u mnie też sytuacja że accent 2000 ma szczeki te mniejsze, chyba 180mm a z katalodu sprzedali mi te 204mm i nie pasily i musialem zwracać..

Pozdro
kuba

pjj

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Listopad 2009, 21:12:38 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Bęben hamulcowy można zdemontować bez większych problemów po uprzednim odkręceniu "magicznej" śrubki zabezpieczającej.

Jaki jest w ogóle cel tej magicznej śrubki? Żeby bębny nie wypadły po zdjęciu felgi? Bo takie maleństwo (które jest drobniejsze niż śrubki do radia) nie służy chyba do wyższych celów. Ostatnio zmieniałem koła i strasznie mi ona przeszkadzała.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopad 2009, 21:49:29 »
z tego co widziałem to dokładnie po to tam jest, żeby zabezpieczyc bęben aby sie nie ruszał wzgledem czegoś w srodku, już nie pamietam w co ta sróbka w srodku się wkręcała.
Pozdrawiam
KUba

tomi_zog

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudzień 2009, 03:26:55 »

zeby zdjac beben to?
odkrecamy ta magiczna srubke pomiedzy szpilkami czy ta centralna od piasty??
u siebie nie mam tej malej srubki miedzy szpilkami....(bebny juz sa zleksza skorodowane)
pozdro

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudzień 2009, 10:41:47 »
Tylny hamulec - Accent
do zdjęcia samego bębna nie jest konieczne odkręcenie centralnej śruby mocującej piastę.

Mały otworek między szpilkami służy do wkręcenia ściągacza do bębnów - jak takowego nie masz to zdjęcie bębna jest nieco trudniejsze ale do przejścia z delikatną pomocą młotka <cisza>

kubek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Grudzień 2009, 16:21:38 »
...jesli chcesz sciagnąć bęben to tam jak e-gen pisze musisz pookładac bęben troszkę młotkiem od frontu czyli ta strona gdzie szpilki wystaja, od boków i od gory i dołu do okóła bębna zeby szczęki sie troszkę "zmniejszyły" i bęben latwiej zszedł ale zazwyczaj siedzi mocno :shock: , pomaga też popuszczenie linki na ręcznym, wystarczy dzwignie ręcznego w kabinie troszczkę odkrecic i sofnać...powodzenia
Pozdrawiam
Kuba

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Grudzień 2009, 10:31:16 »
Witam. tomi_zog, na Twojej fotografii są bębny razem z piastami. Przy serwisowaniu hamulców nie ma potrzeby zdejmowania piast, tak więc nie odkręcamy dużej nakrętki umieszczonej centralnie pod kapslem zabezpieczającym przed brudem. Pozdrawiam Igor.