Autor Wątek: Hamulce tylne - Accent '95  (Przeczytany 9069 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

clay

• Gość
Hamulce tylne - Accent '95
« dnia: 03 Październik 2009, 15:36:06 »
Witam (po raz pierwszy na forum :-) ),

niedługo wybieram się do mechanika na małą renowację mojego Accenta (1995). M. in chcę wymienić elementy tylnego prawego hamulca (na diagnozie wyszło, że ledwo hamuje; niedawno zaczął popiskiwać). Wybaczcie mi moją indolencję, ale nie wiem czy kupić do niego klocki czy szczęki. Czy w Accentach z tego roku montowane były tylko klocki, tylko szczęki, czy może w ogóle źle myślę? Proszę o podpowiedź.

pozdrawiam.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2009, 16:46:07 »
Przeważnie wymienia się szczęki i cylinderek, rzadziej bęben hamulcowy.

pjj

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Październik 2009, 00:27:35 »
dokładnie, a co do tego gdzie co jest, to z w twoim Accencie z przodu masz tarcze + klocki, z tyłu bębny + szczęki.

stylek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Październik 2009, 00:38:27 »
Przeważnie wymienia się szczęki i cylinderek, rzadziej bęben hamulcowy.
Jeśli cylinderek jest suchy i niezapieczony ( sprawny ) to wymienić same szczęki, po co narażać się na koszta ? a znając życie to i rurke trzebabybyło zmienić, bo urwałaby się przy odkręcaniu :mrgreen:

Kris_DG

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2009, 18:20:45 »
Panowie dzis wymienialem u mechanika szczeki tylnego hamulca. Przywiozlem mu szczeki zakupione w sklepie iii nie pasowaly!! Mechanik pojechał dobrać i kupił te od elantry !! Czy ktos mial podobny problem ? Accent 2000r sedan 1,3

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Październik 2009, 21:43:07 »
Kris_DG, nie miałem takiego "problemu" ale z przodu mam klocki od pony 1,5 ;) Nie ważne skąd, ważne ze pasują i dobrze działa. IC ma program, który dobiera zamienniki więc nie ma sie co przejmować :)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Październik 2009, 22:14:56 »
Cytat: "stylek"
Jeśli cylinderek jest suchy i niezapieczony ( sprawny ) to wymienić same szczęki, po co narażać się na koszta ? a znając życie to i rurkę trzeba by było zmienić, bo urwałaby się przy odkręcaniu :mrgreen:

Witam. Popiskiwanie świadczy o wytarciu się okładzin ściernych przy szczękach hamulcowych, tak więc zapewne są do wymiany. Co do ponoszenia dalszych kosztów, to należy się liczyć z ewentualnością przetoczenia bębna, tym bardziej, że nie wspomniałeś jaki przebieg ma Twój samochód? Co do zacytowanego powyżej postu kolegi stylka, należało by się dobrze zastanowić, bo w przypadku uszkodzenia cylinderka ( 14 letniego zapewne ) i wylaniu się do wnętrza bębna płynu hamulcowego czekać Cię będzie ponowna wymiana szczęk hamulcowych. Prawda jest taka, że decyzje co robić, a czego nie zapadną po otworzeniu bębnów hamulcowych - zalecam sprawdzić od razu oba. Pozdrawiam Igor.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Październik 2009, 12:00:33 »
Ja miałem to samo - Accent II ma dwie srednice bebnow. Mi dobierali w ASO na podstawiw VIN, trzeba bylo zwrócić...

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Październik 2009, 15:38:56 »
Cytat: "doman76"
Ja miałem to samo - Accent II ma dwie srednice bebnow

do lipca 2002r. średnica 180 mm, po lipcu 2002r. średnica 203 mm.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Październik 2009, 20:47:30 »
Zbyszek, to jest pewne, że do 2002 średnica 180mm, czy to średnica bembna (zewnetrzna)? czeka mnie wymiana szczęk a na allegro sa 2x tansze niz w sklepie w krakowie dlatego chciałbym nie wtopić z rozmiarem:)....
Są np takie ale gosc pisze 204mm a pasuje do 2000r niby
http://moto.allegro.pl/item762074937_szczeki_hamulcowe_hyundai_accent_2000_szerokie.html

Pozdrawiam
Kuba

kubek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Październik 2009, 21:13:19 »
...czyżbyś sie na nich przejechał?dupna jakość? w sklepie JC w krakowie sa za 190 zeta też chyba JC:) zdziercy...

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Październik 2009, 09:48:08 »
Te same szczęki w InterCars tylko z inną końcówką numeru C00520OEM
kosztują 100zł i są to orginały Hyundai`a.
Odżałuj te kilka zł więcej i jeździj bezpiecznie.

pjj

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopad 2009, 12:37:12 »
Zdecydowanie popieram poprzedników. O JC jedyne co można powiedzieć, to że są tanie. W tym wypadku, nie działa wykładnia taniego wina :). Warto zwrócić też uwagę na grubość okładziny. Z tego co pamiętam, w oryginałach, było 2x więcej niż w zamiennikach (chyba że miałem zły sen).

tomi_zog

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopad 2009, 13:24:22 »
tylne bebny sa na lozyskach czy da sie sciagnac sam beben hamulcowy??

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopad 2009, 14:10:39 »
Cytat: "tomi_zog"
tylne bebny sa na lozyskach

Witam. Tylne bębny są na piastach, które w sobie mają po 2 łożyska. Bęben hamulcowy można zdemontować bez większych problemów po uprzednim odkręceniu "magicznej" śrubki zabezpieczającej. Pozdrawiam Igor.