Autor Wątek: schodzi za nisko z wolnymi na deszczu??  (Przeczytany 3281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sochacky

• Gość
schodzi za nisko z wolnymi na deszczu??
« dnia: 01 Październik 2009, 23:20:53 »
Właśnie zauważyłem że auto zaczęło mieć problem z wolnymi - po zejściu z wyższych obrotów na luzie (po wysprzęgleniu) schodzi za nisko do 400-500 rpm i podrywa się i potem już trzyma. Stało się to zaraz po tym jak przejechałem prawym kołem po większej kałuży. Czy to ma może mieć z tym związek - coś zamokło - jakieś kable? Czy po prostu z wilgocią na deszczu - i o czym to świadczy?? Nie działa też oświetlenie w kabinie (wszystkie 3 lampki na podsufitce)

Help!!??

waldi678

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Październik 2009, 12:27:30 »
hej

miałem podobny problem z tymi obrotami,ale po wymianie filtra powietrza wszystko powróciło do normy a deszcz to przypadek tak myślę. pozdrawiam

sochacky

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Październik 2009, 20:20:43 »
No dobra, ale jak przechodzi mu jak deszczu nie ma, to chyba deszcz nie jest przypadkiem? Silnik chodził idealnie do tego wieczoru, i teraz też chodzi idealnie. Jest miodzio, poza tym wybrykiem na mokro... zastanawia mnie to...

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Październik 2009, 21:00:31 »
A oświetlenie wewnątrz kabiny nadal nie działa ? I padło po tej sytuacji w deszczu ? Jeśli tak to pewnie gdzieś zalało przewody. Sprawdź kolego osłony silnika i ewentualne wiszące przewody, gołe, nieosłonięte kostki. Porozłączaj, posprawdzaj czy nei ma zaśniedziałych styków i połączeń, wszystkie bezpieczniki, przekaźniki i styczniki. No skoro wało po deszczu to jakaś przyczyna tego musiała być. Może gdzieś wystąpiło zwarcie, wyschło i po kłopocie - co nei oznacza że nei warto przepatrzyć kostek i zaizolować ewentualne.
Chociaż z prawej strony (lewej - patrząc od przodu) za dużo kabli elektrycznych nei ma, jest pompa abs, przewody hydraaliczne wspomagania, itd ale elektryki mało chyba że woda wali spod silnika aż pomaskę - ale bez jaj. Najniżej są czujniki ciśnienia oleju, temperaturyi te w pierwszej kolejnośći popsrawdzaj włącznie z kostkami na okoliczność zalania.

sochacky

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Październik 2009, 21:26:25 »
No widzę że problem jednak nie ustąpił, dalej schodzi za nisko. Jest lepiej przy wyłączonych światłach-wtedy nie schodzi do 300-400 tyko np 600 i podrywa. Oświetlenie w kabinie nie działa dalej, i przestał świecić zegar pod licznikiem :-? więc chyba jest gdzieś zwarcie i może dlatego ciągnie gdzieś prąd niepotrzebnie i dlatego schodzi za nisko?? Będę musiał elektryka zatrudnić chyba...

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Październik 2009, 23:20:32 »
Nie no posprawdzaj kolego wszystko. Najpierw kable i złączki te co nisko idą i przy czujnikach. Puszkę sprawdź z przekaźnikami. Jeśli to po deszczu tzn. że coś zalało, a nie wali woda po wszystkim tylko po tym co najniżej ewentualnie. Chyba że to kwestia czasu, pilnego wyjazdu lub braku chęci to rozumiem.
Filtr też sprawdź - może na sucho jeszcze idziejakoś, ale jak zasyfiony i dodasz do tego jeszcze wilgoć to mur dla napływu powietrza jak nic !

sochacky

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Październik 2009, 23:57:47 »
No teraz sobie przypomniałem że tego wieczoru przed wyjazdem po kałużach zmieniałem radio i grzebiąc w kablach przestało działać. Może coś od instalacji radiowej. Posprawdza mi to ktoś bo sam nie wiem gdzie ci i czym - ja jestem nauczycielem, nie elektrykiem!:)

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Październik 2009, 09:59:40 »
Ok wszytsko jasne :0 Daj znać kolego o efektach i rozwiązaniu :) Pozdrawiam

sochacky

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Październik 2009, 20:19:10 »
Filtr powietrza zmieniony - co prawda był czarny jakby go ktoś po kopalniach woził, ale problemu to nie wyeliminowało. Samochód po pół godzinnej jazdy się uspokaja i trzyma lepiej, więc już głupieje bo to może nie chodzić o elektrykę. Jak ostygnie zaczyna znowu, i po osiągnięciu temperatury roboczej dalej tak robi. Do elektryka na razie nie mam czasu dlatego tak sobie dywaguje, może komuś się coś jeszcze nasunie.

Daniello

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Październik 2009, 07:07:55 »
sprawdz kolego pozadnie caly dolot powietrza do silnika moze masz gdzies nieszczelnosc i przez to obroty wariuja lub wyczysc silniczek krokowy.