Autor Wątek: [Accent X3] Olej w okolicy świecy zapłonowej  (Przeczytany 4612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukos

• Gość
[Accent X3] Olej w okolicy świecy zapłonowej
« dnia: 28 Marzec 2014, 12:41:57 »
Witam! Ostatnio zauważyłem że w miejscu gdzie wkręcona jest świeca pojawił się olej. Gdy uruchomię silnik widać tam lekko bulgotający olej. Nie wiem czy to zły objaw. Świecę dokręciłem dość mocno bo kiedyś ją sprawdzałem ale ogólnie olej w tym miejscu to chyba oznaka pożerania go przez silnik :cry:  :?:

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marzec 2014, 15:40:48 »
nie cieknie spod uszczelki zaworów ?

lukos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marzec 2014, 21:05:06 »
Aż tak to nie :lol:  A to tylko przy tej jednej świecy.  Z tej uszczelki zaworów to musiałoby się lać 8-) . Ja tam w miarę kumam mechanikę samochodową ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marzec 2014, 22:49:06 »
Patrząc na konstrukcję głowicy też bym obstawiał uszczelkę. Którą świecę zalewa ?

lukos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2014, 09:59:32 »
Drugą od lewej. No ale to bulgotanie mnie dziwi przecież nie chcę ukręcić świecę bo myśle że wystarczająco dociągłem

hyun

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2014, 11:01:09 »
Może bulgocze bo się nagrzewa  :mrgreen:

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marzec 2014, 20:08:27 »
Witam.
Moim zdaniem, jeżeli to olej to JEDYNYM wytłumaczeniem jego obecności w tym miejscu jest wyciek spod pokrywy zaworów. Uszczelka jest gumowa, a guma się starzeje i pęka. Niedawno ją wymieniałem (stara miała wiele poprzecznych pęknięć i nie było siły, musiała puszczać olej).
Nie wiem jak inaczej w gnieździe świecy mógłby pojawiać się olej. Ewentualny olej dostający się do cylindra powinien zostać spalony i wydmuchany przez wydech.
Nie przekręć świecy, bo zerwiesz gwint w głowicy i dopiero zrobi się problem!

marekn

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwiecień 2014, 08:15:34 »
Równie dobrze mogła pęknąć obudowa pokrywy zaworów (przy tulejce stalowej),ja kupiłem małą tubkę silikonu(czerwony do 300 stopni) i problem znikł.