Autor Wątek: [Santa Fe CM] Centralny zamek nie otwiera wszystkich drzwi  (Przeczytany 15351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K807

• Gość
[Santa Fe CM] Centralny zamek nie otwiera wszystkich drzwi
« dnia: 27 Marzec 2014, 11:04:17 »
Witam . to mój pierwszy wpis. proszę o wyrozumiałość . Jestem szczęśliwym posiadaczem Santa Fe pierwsza rejestracja 2008 r.  posiadam auto od 2 tygodni . silnik benzyna +LPG 2.7 V6 .
  Problem z centralnym  zamkiem - nie otwiera wszystkich zamków (DRZWI PRAWYCH TYLNYCH W OGÓLE ) inne drzwi to jak mu się podoba.  Zaobserwowałem:
  W czasie zakupu auta pogoda była deszczowa i powietrze było wilgotne-wszystko działało.
 Problem uwidocznił się w pierwszym tygodniu jeden raz .W drugim tygodniu jest to już prawie za każdym razem.    
Po przestanej nocy auto otwiera troje drzwi (kierowcy, pasażera prawa strona i tylne lewe, jak i również klapę bagażnika oraz zamek wlewu paliwa bo to słychać najgłośniej. Podejrzewam brak masy ponieważ przy zamykaniu nie zawsze migają światła kierunkowskazów a tylne ledwie się żarzą w momencie gdy zamykanie nie zadziała poprawnie przy otwieraniu kierunki zawsze migają ,tylko nie wiem gdzie tego szukać  i od czego zacząć. Zamykanie od środka przyciskiem blokady wszystkich drzwi też nie działa poprawnie w drzwiach kierowcy i pasażera (raz blikują raz nie). Dodatkowa wskazówka, w ostatnim czasie został zamontowany hak (hak przeznaczony do tego modelu auta)w instrukcji montażu haka widać, że były demontowane boczki tylne w celu podpięcia instalacji elektrycznej - montaż haka w Niemczech . Auto zakupione w Niemczech i tu jest używane. Auto posiada również instalację gazową AC STAG 300 zamontowana w servisie Hyundai Niemcy czasami zapala się CHECK- może to ma wpływ na złe działanie elektryki.
Proszę o jakieś wskazówki.

Ed. doprecyzowanie tytułu. Reg IV 3, 4. tekla

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2014, 14:05:56 »
Przejrzyj schematy elektryczne, są w dziale Download. Może to być wina masy, powinieneś znaleźć gdzie jest umasowienie dla zamka centralnego, raczej nie dla centralki alarmu.
Co do checkengine, to musisz sprawdzić jakie są błędy, wtedy coś pomogę. Ale gaz nie ma nic z elektryką - bardzo dziwna teoria.

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Santa Fe CM] Centralny zamek nie otwiera wszystkich drz
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2014, 18:45:19 »
Cytat: "K807"
Witam . to mój pierwszy wpis

Pierwszy powinien być tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=53089#53089

[ Komentarz dodany przez: tekla: 2014-03-28, 14:36 ]
Czekałam na to :P

K807

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2014, 02:07:11 »
Cytat: "martinez98"
Przejrzyj schematy elektryczne, są w dziale Download. Może to być wina masy, powinieneś znaleźć gdzie jest umasowienie dla zamka centralnego, raczej nie dla centralki alarmu.
Co do checkengine, to musisz sprawdzić jakie są błędy, wtedy coś pomogę. Ale gaz nie ma nic z elektryką - bardzo dziwna teoria.

niestety schematy nic mi nie mówią nie potrafię ich rozczytać. a i jeszcze jedno - gdy przygazuje i puszczę pedal gazu gdy obroty spadną na chwilę przygasają światła i za sekundę jest normalnie , co to może być? Ładowanie jest ok 14,2 v .

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2014, 09:51:21 »
14,2 To w normie, tu też może być masa. Jak nie chcesz ze schematu to szukaj organoleptycznie przyłączy masowych w samochodzie - zacznij od tych w komorze silnika. Albo poczekaj, moze ktos napiszu tu gotowca.

K807

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marzec 2014, 17:57:26 »
taki element mam zamontowany po lewej stronie ,pod boczkiem i w momencie otwierania zamka centralnego tyrkota jakby tryby się posypały.  w momencie odłączenia kostki z kablami centralka nie reaguje ktomi podpowie co to jest za cudo???

[ Dodano: 2014-03-31, 18:41 ]
Wiem ,że to co na zdjęciu powyżej to przekaźnik do świateł przyczepki , patrzyłem na stronie producenta tego urządzenia.
tylko co to ma wspólnego z zamkiem centralnym . objawy opisane wyżej.

Andmax

• Gość
Re: [Santa Fe CM] Centralny zamek nie otwiera wszystkich drz
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwiecień 2014, 17:27:05 »
Witaj, co do zapalającego się "check" wystarczy podjechać do serwisu gazowego, a  tam podpiąć komputer i wyregulować ilość wtryskiwanego gazu. U mnie coś takiego pomogło, chyba że masz zatkane filtry gazu, to trzeba wymienić lub jeszcze jedna opcja: dotankuj zbiornik z paliwem.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwiecień 2014, 10:27:44 »
A co ma tankowanie do błędów? I gdzie widzisz stwierdzenie, że gaz ma cokolwiek do błędów oprócz domniemania właściciela, który nie podał jakie są błędy? Jaki jest sens podawania porad bez diagnozy problemu?

K807

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwiecień 2014, 16:18:29 »
SPRAWA CHECKU ZAŁATWIONA  brak zanikanie iskry na 3 i 5 cylindrze wiec świece   do wymiany i kable do sprawdzenia.
  Natomiast sprawa centralki pozostaje nie rozwiązana. na fotografii załączonym wcześniej jest uniwersalny przekaźnik stosowany przy montażu haka i takowy został zamontowany gdyż hak zainstalowano miesiąc przed zakupem przeze mnie auta. wiem , ze ten sterownik jest też odpowiedzialny za alarm - tzn za właczanie świateł przy otwieraniu i zamykani - ale przy otwieraniu -otwierają się drzwi kierowcy, tylne pasażera i klapa bagażnika . przy naciśnięciu pilota guzik do zamykania zamkną się wszystkie lub tylko pasażera tylne lewe i bagażnik (najczęściej otwiera się i zamyka bez zastrzeżeń) i przy naciśnieciu przycisku otwierania strasznie chałasuje ten sterownik świateł a przy otwieraniu nie. i jeszcze jedno jak sprawdzam próbówką gniazdo świateł przyczepy czy przekażnik - ten sterownik ze zdjęcia może reagować gdy masa do próbówki jest z karoseri .??

Andmax

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Kwiecień 2014, 17:45:28 »
Cytat: "martinez98"
A co ma tankowanie do błędów? I gdzie widzisz stwierdzenie, że gaz ma cokolwiek do błędów oprócz domniemania właściciela, który nie podał jakie są błędy? Jaki jest sens podawania porad bez diagnozy problemu?

Gaz ma do błędów, jak jest sekwencja spięta z komputerem samochodu, to pokazuje że jest złe wtryskiwanie, po wyregulowaniu w moim przypadku, check się już nie zapala

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwiecień 2014, 09:33:48 »
Cytat: "K807"
ten sterownik ze zdjęcia może reagować gdy masa do próbówki jest z karoseri .??

A czemu nie? masa karoserii itak spotyka się w jednym miejscu w końcu. Nie pomogę Ci z elektryką niestety, ale czuję, że ktoś wpiął się niefortunnie i dlatego te problemy.

Cytat: "Andmax"
Gaz ma do błędów, jak jest sekwencja spięta z komputerem samochodu, to pokazuje że jest złe wtryskiwanie, po wyregulowaniu w moim przypadku, check się już nie zapala

Ciekawa teoria, ale nie masz pojęcia o działaniu instalacji sekwencyjnej. Instalacje IV generacji to nie tylko wtryskiwacze. A jak świeci check engine samochodu to (jak zresztą widać powyżej w rozwiązaniu) trzeba zczytać błędy, a nie jeździć bez sensu do warsztatu LPG i płacić za regulację czy inne cuda, które jak widać by nie pomogły. Kolejność diagnostyki to ważna sprawa.

Miłek25

• Gość
[Santa Fe CM] Problem z otwieraniem i zamykaniem drzwi z fab
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lipiec 2015, 16:44:55 »
Panie i Panowie

Od jakiegoś czasu borykam sie z następującym problemem w moim cielaku.

Zaczęło sie od tego, że czasem nie otwierały lub nie zamykały się lewe tylne drzwi.
Obecnie problem się rozszerzył na drzwi od strony kierowcy. Teraz muszę otwierać i zamykać samochód jak za starych czasów z kluczyka.

Sprawdziłem zamek, przesmarowałem chodzi bardzo płynnie. Obserwując zamek od wewnątrz samochodu widać że po wciśnięcu przycisku jest drgnięcie zamka ale dalej nic się nie dzieje.

Macie jakieś propozycje co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.

I mój Cielak wylądował w serwisie. Nie ze względu na problem z otwieraniem drzwi, ale po koleji.

Odnośnie problemu z otweraniem drzwi to po diagnozie w serwisie okazało sie że w drzwiach kierowcy padł siłownik centralnego zamka koszt nowego to około 560 zł.

Cielaczek trafił do serwisu z powodu awarii. Objawy to wyłączanie się silnika w momencie pełnego nagrzania, moc bez zmian i praca silnika również. Po diagnozie okazało się że trafiło czujnik położenia wałka rozrządu, którego nie ma w całej Polsce i sprowadzają go. Kiedy dotrze to nie wiadomo. Koszt całościowej naprawy czujnik położenia wałka + siłownik drzwi i oczywiście serwisowa robocizna 1560 zł.

Offline Bartus

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] Zamek drzwi
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrzesień 2017, 14:02:17 »
Mam pytanie czy zamek z prawych przednich drzwi pasuje do tylnych prawych??? I Czy to samo jest z lewej strony???