Autor Wątek: Rdza !!!!!!!  (Przeczytany 8252 razy)

Marek

• Gość
Rdza !!!!!!!
« dnia: 26 Wrzesień 2009, 19:39:21 »
Witam
Dzis podczas wizyty na stacji benzynowej odkrylem ognisko rdzy, slupek przedniej szyby od strony pasazera.Jestem w szoku,kopara opadla mi do podlogi.Auto ma 4 miesiace !!!!
Czy ktos mial jakiekolwiek problemy tego typy ze swoim i30? Czuje,ze to poczatek klopotow i walki z serwisem.Mam jak najlepsze zdanie o tym aucie,wybralem go zamiast octavii, a dzis nogi sie pode mna ugiely i pierwszy raz zaczalem sie zastanawiac czy dobrze zrobilem.
Dramat, nowe auto.Szok.

Łukasz

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Wrzesień 2009, 20:55:44 »
Czy to miejsce nie było wcześniej obite albo zarysowane?

Marek

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Wrzesień 2009, 21:14:24 »
Nie nie bylo,raczej ciezko obic auto lub zarysowac na przednim slupku,na wysokosci polowy przedniej szyby.Jest pecherz i wylazi rudziocha.We wtorek atakuje serwis, spodziewam sie ciezkiej batalii.Twardziele nie sa skorzy do ulegania marudzeniom klientow :mrgreen:

Hants

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Wrzesień 2009, 21:22:11 »
Jejku - moj 16 letni wozik ma tycie plamki rdzy w miejscu, gdzie sie podnosnik zaklada.. Walcz uparcie z serwisem - to nie jest typowa cecha aut z Korei.

Cibor

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Wrzesień 2009, 21:50:22 »
Prawdopodobnie mogłeś oberwać kamieniem.... Wtedy ruda Ci się wdała i masz problem.... Na prawdę!! Jak ja oberwałem kamieniem z pod ciężarówy to nie dość że widziałem jak leciał to jeszcze szybę zbił.... Boję się że może nie przejść w serwisie.... ;/

POWODZENIA!!

Łukasz

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Wrzesień 2009, 22:44:34 »
Walcz choć jeżeli to nie był odprysk spowodowany np. kamieniem to miałeś nieziemskiego pecha. Ja nie mam problemów z rdzą a samochód jest "trochę" starszy niż 4 miesiące...

Marek

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrzesień 2009, 15:44:07 »
Dzis obejrzalem dokladnie miejsce nieszczescia w naturalnym swietle, wczesniej mi sie wydawalo,ze pojawil sie maly pecherz,ale kiedy zauwazylem to pierwszy raz juz zmierzchalo i na stacji benzynowej bylo sztuczne oswietlenie.
Nie moge jednoznacznie stwierdzic co to jest, jest malutka ruda plamka, ale byc moze byl to kamien.Pojade do serwisu,zobacze co powiedza.Pewnie strzelą focha.Wiem,ze powinienem walczyc,ale nie mam na to czasu za bardzo.Uwazam,ze nalezy zaleczyc problem jak najszybciej,zeby zjawisko sie nie rozwijalo.Jesli mnie oleją w serwisie,oddam po prostu auto do znajomego lakiernika, wyczysci i polakieruje słupek.Czas stracony na ewentualne szarpanie się z serwisem moze odbic sie na kondycji blachy w tym miejscu ,a tego chce uniknac.
Jak napisal wyzej Hants, to nie jest cecha Hyundaia, i byc moze mialem pecha i dostałem strzal jakims malym kamyczkiem.
Napisze,co orzekl szanowny serwis,a kolegom dziekuje,za slowa otuchy i zagrzewanie do boju :mrgreen:
Mimo wszystko wciaz uwazam,ze i30 to dobre auto ;-)

Ps. a tak na marginesie, koledzy,czy nasze i30 maja obustronny ocynk?

kml

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrzesień 2009, 17:18:50 »
Cytat: "Marek"
Jesli mnie oleją w serwisie,oddam po prostu auto do znajomego lakiernika, wyczysci i polakieruje słupek

I pożegnasz się z gwarancją na samochód. Rób zdjęcia, najlepiej przy linijce żeby było widać gdzie i jaka wielkość i dopiero do serwisu z tym jednak pamiętaj, że jezeli oni to odnotują gdzieś to potem wystąpi to w historii auta. Usunięcie tej usterki we własnym zakresie może być przyczyną do odrzucenia roszczeń w kwestii blach i lakieru.

Przemyśl wszystko dobrze i na spokojnie podejmij decyzję a jeszcze lepiej wklej zdjęcia.

Marek

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Wrzesień 2009, 18:10:39 »
Nie mam zamiaru robic czegokolwiek na "przypał".Jutro podjadę do serwisu niech zobaczą i określą swoje stanowisko, potem pokażę auto lakiernikowi nie związanemu z serwisem i posłucham co on ma do powiedzenia.Jeśli werdykt będzie jednomyślny i zabrzmi,ze to uszkodzenie po uderzeniu kamyka, nie będę miał wyjścia,zostawię auto do naprawy w serwisie.Wyjdzie pewnie drożej niż po znajomości,ale tak jak piszesz, kwestia gwarancji jest ważna.Dużo zalezy od tego jak potraktuja sprawe w serwisie,ale mimo wszystko jestem umiarkowanym optymistą :-)
Dzięki za radę.

Witek

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Wrzesień 2009, 13:15:14 »
Czasami w trakcie transportu samochodów z fabryki są mechaniczne uszkodzenia i możliwe, że to z czegoś takiego powstało, zwłaszcza, że jest to
Cytat: "Marek"
malutka ruda plamka

Marek

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Wrzesień 2009, 19:23:05 »
Wyrok zapadl-uderzenie kamienia.Rzeczywiscie jest malutki odprysk lakieru.Pech,ze w i30 slupek nie tworzy jednej plaszczyzny z szyba,ta osadzona jest nieco nizej.Strzal trafil w sam rant slupka, przy tej plastikowej listwie bocznej od szyby.W autach gdzie szyba i slupek jest jedna plaszczyzna, gumowa uszczelka szyby,oslania rant slupka,tu nie.
Serwis przyjal mnie profesjonalnie, wysluchali,obejrzeli,przedstawili swoje argumenty.
Nawet jesli powstalo to podczas transportu auta jak kolega wyzej napisal, to ruda ujawnila sie dopiero teraz i nie jestem w stanie udowodnic.Nie bede sie zapienial,za kilka zlotych.
Auto idzie na lakiernie wskazana przez ASO (nie maja swojej, nie wykonuja napraw lakierniczych).Oczywiscie,gwarancja zachowana, wiec najwazniejsze dla mnie jest na plus.
Sami zadzwonili do lakierni,umowili termin, zapytali nawet czy potrzebuje auta zastepczego,bo jesli tak,sprawa jest do zalatwienia,ale 2 dni wytrzymam bez wozidla :-) .Uwazam zachowanie serwisu za jak najbardziej ok.
Na lakiernie we srode, w piatek do odbioru.
Sprawa chyba zakonczona.

grzech

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Październik 2009, 20:59:36 »
Sprawdź jeszcze w miejcu mocowania amortyzatorów do klapy tylnej. U mnie pojawiła sie rdza i bąble. Serwis ASO zrobił sesję zdjęciową i przyznano mi malowanie z gwarancji. Dodatkowo wymienią mi oba lusterka wsteczne bo popękały "uszczelki" plastikowe.
Sprawdź to też :)
Czekam na autko zastępcze na 3 dni i będzie po krzyku.... mam nadzieje :)

cezary46

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Październik 2009, 17:50:40 »
To idzie na gorsze. I nie dotyczy to tylko naszej marki. Problem korozji pojawia się np. w nowych Mercedesach. Kiedyś nie do po myślenia. Moje auto kończy w listopadzie 14 lat i póki co zero widocznej korozji mimo dwóch małych kolizji, blachy nie ruszone, poszły tylko plastiki.

Carexpert

• Gość
Rdza !!!!!!!
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopad 2009, 22:51:34 »
Ja mam poltorarocznego i30cw i mam odpryski lakieru do podkladu na dachu. Przestudiowalem ksiazke gwarancyjna ze gwarancja na lakier nie obejmuje dachu i nie dotyczu odpryskow po odchodach ptasich a wiec nie mam szans na naprawe w ramach gwarancji. Lakier jest strasznie cieniki w moim aucie a do tego strasznie miekki i podatny na zarysowania i ptasie kleksy. Szkoda ze od czasu gnijacej Sonaty z 92 roku nic nie poprawiono!