Autor Wątek: Witam.Świerzo po kupnie lantry - kilka pytań.  (Przeczytany 3920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sochacky

• Gość
Witam.Świerzo po kupnie lantry - kilka pytań.
« dnia: 25 Wrzesień 2009, 19:14:42 »
Witam. Właśnie zakupiłem Latrynkę z 98 roku 1.6 114km. Jest oczywiście śliczna i zadbana :) ale mam kilka pytań.

Przy większych prędkościach wielu narzekało na to że silnik chodzi głośno. Ja go nie słyszę, bo zagłuszają go szumy od zawieszenia z tyłu. Czy do wymiany mam łożyska, czy ten model tak ma mieć? Czy to opony mogą tak szumieć?

Druga sprawa - przy jeździe próbnej opuściłem szybę od kierowcy, i już się nie podniosła (elektryczna) Pan mi domknął na serwisie, i stwierdził że linka poszła. Czy to droga sprawa i czy będzie zamiennik czy uderzać do ASO?

Trzecia sprawa - w trakcie powrotu zauważyłem że wskaźnik paliwa w pewnym momencie zszedł do połowy (przejechałem 90 km po zatankowaniu na full) gdzie bujał się lekko przez kilka(naście) minut, a po ponownym uruchomieniu wrócił na swoje miejsce czyli pod maks. Czy to normalne, czy pada czujnik??

Czwarta sprawa - stuka coś z tyłu na wybojach (wziąłem go na drogę z płyt betonowych to było głośno) - pomyślałem że to hak się tłucze, bo on chodzi luźno w górę i w dół - czy ktoś to może potwierdzić?

Poza tym auto ma amorki na 80% wszystkie, i na przeglądzie poza wyciekiem spod klawiatury nic nie wyszło. Wygląda jak nowe, jeździ (prawie) jak nowe, więc jestem już z niej dumny:)

Czekam na porady w ww sprawach od doświadczonych latrynowiczów, i pozdrawiam

sochacky

PS. Sprawdzałem ceny łożysk na allegro - są komplety po prawie 500 zł! Ale ta cena mnie trochę przeraża. Czy nie wystrarczy coś takiego? http://allegro.pl/item745443828_lozysko_kola_tyl_japan_hyundai_lantra_1990_00r.html
O so chozi?? Mechanizm szyby 100 zł najtańszy.Dobrze patrze?

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2009, 19:44:43 »
Gratuluję mam ten sam model :)
Amorki łądnie - mam to samo :)
Szumy z tyłu - mogą być łożyska, ale łożyska jak szumią to już naprawdę tak jakbyś jechał w tramwaju - typowo, lekki szum jest zawsze - landrynki słabo są wygłuszone.
Ja powyżej 4tys czuję lekko za głośnow aucie ale spoojnie autko nadrabia to dynamiką :)
Stuki z tyłu to po pierwsze sprawdź gumy na wachaczach i tylnej belce. Za stuki odpowiadają też luzy na łącznikach drążka stabilizatora i same gumy drążka. Gumy to 7zł za 2szt a za łączniki ok. 40zł za szt.
Co do podnośnika to kupno czeka cię całego - sam robiłem szybki ostatnio, czy zamienniki są ? Ja dostałem. Oryginalny podnośnik to ok 400zł - niewiem czy jest sens. Ja dałem ponad stówkę. Po kupnie wymień rozrząd jak najszybciej, posłuchaj czy nie ma metalicznych dźwięków pod pokrywą - częsty przypadek w lantrach to ten nieszczęsny łańcuszek łączący wałki rozrządu.
Uszelnienie pokrywy to koszty następujące: sama uszczelka to 20zł ale jeśli chcesz mieć komplat razem z 4 półksięzycami gumowymi to tylko nowa i tu uwaga cena wzrasta do jedynie 150zł - całkiem fajnie bo za tą cenę jest już uszczelka pod głowicę :/
Więc lepiej kupić za grosze masę uszczelniającą (czerwoną) DIRKO (polecam) i ładnie wysmarować powierzchnię styku pokrywy z uszczelką z resztą....
Co do czujnika paliwa może się zawieszać pływak, ale to zobaczysz czy sytuacja będzie się powtarzać - jeśli tak - czeka cię zaglądnięcie do tyłu pod kanapę do baku...

sochacky

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2009, 19:55:45 »
Dzięki za odpowiedź:)
No jak w tramwaju to nie jest, ale szumi jakby głośniej niż od samych opon. Jeszcze nie mam radia, więc jest to tym bardziej dotkliwe:) Czy jest sens wziąć go do serwisu hyundaia (mam pod nosem) to oni będą wiedzieli czy to normalne? Tylko ile za to wezmą??

I tak muszę jechać zrobić rozrząd ale pewnie nie u nich:) Czy ten rozrząd mogę kupić do tego auta?: http://allegro.pl/item728415663_hyundai_lantra_coupe_zestaw_rozrzadu.html

Czy wystarczy to wymienić, czy trzeba jeszcze jakieś napinacze?

I jakby kolega mógł wysłać linka do takiej uszczelki pod klawiaturę, bo nie wiem nawet jak to znaleźć na allegro. Będę wdzięczny:)

Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item727599148_hyundai_lantra_zestaw_uszczelek_silnika_hyundai.html

Czy wśród nich jest taka uszczelka, czy co tam w ogóle jest??

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień 2009, 20:08:35 »
Najlepiej jest sprawdzić ten szum czy to od opon czy już łożyska zakąłdając inne oponki. Dodatkowo przy skręcaniu szum powinien się nasilić od strony w którą się skręca a z przeciwnej ucichnąć jeżeli oba łożyska są dow ymiany, Przy zmianie opon jeżeli to ich wina szum pownien się zmienić lub zniknąć. Chociaż zawze będzie jakiś.
Co do rozrządu - masz wkomplecie pasek, rolkę prowadzącą (zwrotną) i rolkę napinającą. ten zestaw możebyć co tamjest. W Aso stukną ci słono żebyś zapłacił.
Pod tym linkiem co podałeś masz komplet uszczelek do silnika, jest tam rónież uszczelka pokrywy ale czy jest sens kupować wszystkie ? Chyba nie.
Uszczelka do naszego/twojego autka jest taka:
http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=lantra+uszczelka
Ale tak jak mówię brakuje tych gumowych elementów w kształcie półksięzyca wchodzących w otwory obudowy. Przypatrz się czy bardzo ci cieknie spod uszczelki czy tylko się poci lekko, jeżeli nei ma wielkich wycieków - nie warto się martwić póki co !

sochacky

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrzesień 2009, 20:17:58 »
Acha, czyli to http://allegro.pl/item753321710_uszczelka_pokrywy_zaworow_hyundai_lantra.html (czyli uszczelka pod klawiaturą to inaczej uszczelka pokrywy zaworów, tak? plus półksiężyce, których pewnie nie znajdę...
Cieknie, nie tylko poci, bo spod silnika widać. Wezmę na serwis to stwierdzą czy tylko z tego czy jeszcze gdzieś.

A co do szumów, to przy skręcaniu ma znaczenie w którą stronę, jeżeli to tył??

Jeszcze raz dzięki za pomoc

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrzesień 2009, 20:37:06 »
jeszcze mam 1.6 DOHC ale wymieniam na 2.0 DOHC + mody. W sumie silniczek 1.6 całkiem niezły. Na maksa pojechalem ok 205km/h. Bylem landryna 1.6 we Włoszech w górach zima i wszystko było OK. Mieszkam w Danii i czasem jade do Polski 850km do kraju i potem drugie 850 z powrotem do Danii faktycznie po przekroczeniu ok 3,5 tys obr. robie sie nieco glosniej ale mam wrazenie jak sie podkreci do 150km/h do ok 4 tys obr i trzyma sie ta predkosc to silnik pracuje jakby ciszej. W sumie teraz mam inne zawieszenie ale jak mialem seryjne to na Polskie drogi w sam raz.
Mi miesiac temu wysiadl silnik od podnoszenia szyby. Kupilem na szrocie uzywke i jest OK. Dodatkowo wymienilem szyny od szyby bo maja tendencje do rdzewienia. Na tylnych drzwiach po tym pionowym slupku przy szybie scieka woda i dostajac sie do srodka drzwi powoduje straszne rdzawe "spustoszenie" wewnatrz drzwi. Proponuje odkrecic boczki i siknac np Tectylem ML. Wysprzeglik to tez slaby punkt tych aut. Mi juz siadl i bez renowacji starego wsadzilem nowy.
A nie tłucze cos od zapasówki, lewarek moze, lub jakis klucz od kół itp. Ja mialem stuki z tylu i sie okazalo ze krzyzakowy klucz do kół walił w stalowa felge zapasowa.
Teraz wywalilem wszystko do blachy z tylnego bagaznika i jest ok.
Proponuje dobrac sobie dobry olej bo ja lalem Mobila i byla masakra. Teraz mam Texaco kupowany za granicai jest OK. Tzn jak było zimno, odpalilem, zawory klekotaly przez chwile po odpaleniu.

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrzesień 2009, 20:40:09 »
OK to skontroluj wycieki. Tak uszczelka pod klawiaturę to uszczelka pokrywy zaworów. Półksięzyce - z moich okolic tylko z oryginalną uszczelką (150zł). Żeby skontrolować to trzeba jakoś dociążyć jedno lub drugie koło. Jeżeli już to się wymienia chyba oba łożyska.

tictac

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Wrzesień 2009, 20:40:39 »
Cytat: "Złośnik"
Co do czujnika paliwa może się zawieszać pływak

Jaki pływak? Nie u nas...:)
Przecież mamy elektroniczny czujnik poziomu paliwa...

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Wrzesień 2009, 21:02:00 »
A to ciekawe kolego. Elektroniczny ? A nie analogowy ? Nie wskazówka pokazuje poziom paliwa ? Jak pamiętam 2 tygodnie temu jak patrzyłem do baku to jest tam jak byk pływak.
Elektroniczny czujnik ?

tictac

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Wrzesień 2009, 23:50:22 »
Ja nigdzie nie zaglądałem, ale zarówno z Forum jak i serwisu dowiedziałem się, że u nas nie ma typowego pływaka tylko jakieś elektroniczne "coś"...

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Wrzesień 2009, 10:37:24 »
Jest pływak - zapewniam Cię !
Chyba że masz inne auto niż napisałeś !

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Wrzesień 2009, 09:11:56 »
Cytat: "Złośnik"
sama uszczelka to 20zł ale jeśli chcesz mieć komplat razem z 4 półksięzycami gumowymi to tylko nowa i tu uwaga cena wzrasta do jedynie 150zł -

Półksiężyce - 3szt. W ASO po ok. 3zł. Do pełnego kompletu są jeszcze uszczelki wokół świec - 25zł szt - podziękowałem. łożyska z tyłu z tego co pamiętam to całe piasty jak w Coupe - w InterCarsie w granicach 200zł Kanaco (OE Hyundai`a)

bzyk

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrzesień 2009, 15:22:43 »
Jezeli chodzi o lozyska, to spokojnie podjedz do serwisu... powinni sprawdzic Ci bezplatnie (zreszta sam mozesz podniesc samochod i sprawdzic opory toczenia... glosnosc poszczegolnych kol) i ew. zaproponowac wymiane ok 500zl za strone... Cena wynika z tego, ze wymienia sie cala piaste (fabrycznie zlozona) na nowa... procedura raz na cale zycie samochodu... samo lozysko jest niewymienialne :(

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrzesień 2009, 15:26:32 »
Cytat: "bzyk"
ok 500zl za strone

No to ładnie. Piasta 200zł i 300setki za wymianę w 30 minut?

bzyk

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Październik 2009, 12:44:29 »
nie 500 za piaste.. wymiana okolo 100-ki :)