Forum > i20
[i20 PB] zmiana lusterek na elektryczne
DJYendruh:
witajcie.
to mój pierwszy post tutaj. Niebawem (najpóźniej w ciągu miesiąca) stanę się posiadaczem i20. Nie to żebym, bardzo chciał, czy tez to auto było moim wyśnionym :-), ale muszę ze względów biznesowych.
Rzecz w tym że moja wersja powinna mieć el lusterka, a większość sprzedawanych ma lusterka ustawiane ręcznie (mówimy o aucie po lifcie, 2013r, z rynku wtórnego).
Wykonałem testowy telefon do jednego z autoryzowanych serwisów gdzie otrzymałem odpowiedz, że aby dołożyć el lusterka trzeba zmienić lusterka, jakiś moduł (3000zł), okablowanie, itp, plus robota, wyjdzie ok 7000-8000zł (przy zamawianiu nowego auta dopłata do el. lusterek to 500zł).
Jednak w ogłoszeniach sprzedaży używanych znalazłem wpis "możliwość montażu lusterek el. pod naukę jazdy za dopłatą 1500zł". Czyli się da.
Znowu telefon kontrolny w celu potwierdzenia. Gostek twierdzi że on sprowadza auta z zachodu, one są nieźle wyposażone (poza lusterkami :'-) ) i są wszystkie wiązki itp. wystarczy na rynku używek zakupić el lusterka, sterownik do regulacji w drzwiach, ewent. podpiąć jakiś dodatkowy kabel i hula.
Przeczytałem post nt ogrzewania lusterek tu na forum. Temat zbliżony. Czy ktoś posiadający wersję podstawową classic/classic plus mógłby zdjąc maskownicę plastikową w drzwiach przy regulacji lusterek w celu potwierdzenia że są tam jakieś kable? I zaślepkę w drzwiach kierowcy tu gdzie powinien być sterownik do regulacji lusterek aby zobaczyć czy nie ma jakiejś wiązki z wtyczką gotową do wpięcia manipulatora?
Kolon:
Posiadam wersję classic co prawda z 2009r. jednakże rozkładałem sporą część auta montując audio i kabli żadnych nie miałem do lusterek, ponadto jeżeli seryjnie nie są zamontowane elektryczne lusterka to trzeba mieć odpowiedni moduł odpowiedzialny za sterowanie lusterkami (u mnie nie ma chociaż wiem w którym miejscu powinien być gdybym miał elektryczne lusterka). Pytając się w ASO koszą ile wlezie, mi za wymianę filtrów powietrza, oleju i wymiane oleju w silniku policzyli 700zł. Od tamtej pory z usług ASO hyundai nie korzystam, szczególnie że mi hamulce mieli sprawdzić i nic nie zrobili bo uznali że dobre są a poskładali tak że auto nie chciało hamować tak więc odradzam ASO hyundaia.
DJYendruh:
dzieki za odp.
po weekendzie sie przekonam, w piątek jade do Katowic po swojego brzydkiego czerwonego i20 :-) co do modułu to mogłbys cos więcej napisac?
Mój ma ręcznie regulowane lusterka, a na pewno będę przerabiał na elektryczne.
kosmos2011:
DJYendruh zajrzyj tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=53401#53401
Ze schematu wynika że "moduł" nie jest potrzebny tylko :lusterka i przełącznik na drzwi.
Kolon:
Mi w nieistniejącym już ASO hyundaia RABA II w Jaworznie tak powiedzieli że musiał bym moduł sterowania lusterkami dokupić, ile w tym prawdy nie wiem bo nie robiłem lusterek gdyż jako jedyny używam auta to mi nie są niezbędne. Dla przykładu montując sterownik centralnego zamka z pilotami (wcześniej miałem centralny tylko na kluczyk) okazało się że mógł sterujący centralnym zamkiem ma tylko 2 opcje zamknij/otwórz bez 3 kanału na np sam bagażnik albo opcji domykanie szyb, więc podejrzewam że rodzaj "zaawansowania" elementów elektroniki zależy od modelu ;) w ASO ci powiedzą najlepiej co i jak trzeba, a nie zdziwił bym się jak by żydy z byłego jaworznickiego serwisu po prostu chciały mnie naciągnąć na większe koszty bo miały nadzieję że się zdecyduje na montaż.
Nawigacja
[#] Następna strona