Autor Wątek: Jak się dobrac do głośników  (Przeczytany 2958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TradeStone

• Gość
Jak się dobrac do głośników
« dnia: 22 Wrzesień 2009, 17:52:54 »
Witam

Mam problem z przednim lewym głośnikiem w Accent'cie II (rocznik 2003). Wcześniej grał, a od jakiegoś czasu odmawia posłuszeństwa. Chciałem się do niego dobrać i tu właśnie pojawił się problem. W związku z tym mam takie zapytanie:

Posiadacie może jakiś schemat zdejmowania przednich boczków w drzwiach lub jakaś instrukcje jak to zdemontować i nic nie zepsuć?? <pomocy>

Dodam jeszcze ze autko ma elektryczne szyby i lusterka

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Wrzesień 2009, 18:55:28 »
Witam, wejdź na stare forum pisał o tym kolega kml link do tematu: http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=212982&c=89&hq=&f=7&m=flat

foyle

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Wrzesień 2009, 07:59:34 »

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Wrzesień 2009, 13:34:21 »
Cytat: "Zbyszek"
Witam, wejdź na stare forum pisał o tym kolega kml

Też byłem ciekaw jak zdejmuje się płat tapicerski w accenc`ie :) Fajnie, że już ktoś to opisał.

I jeszcze pytanie mam - czy w samochodzie Accent II da się zamontować głośniki 13cm. na przodzie bez żadnych zmian, wykorzystując jedynie coś takiego:
http://www.powe.com.pl/product_info.php?cPath=24&products_id=37
?

PS Co to jest "seager"?

TradeStone

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Wrzesień 2009, 17:58:44 »
Dzięki za instrukcje, zaraz zabieram się do zabawy :D

Cytat: "Łukasz"
PS Co to jest "seager"?

Hmm... jak by to przystępnie wytłumaczyć... chodzi tu dokładnie o pierścienie segera, z reszta zerknij na link http://www.segery.eu/

Założę się ze widziałeś już wcześniej takie cuda ;-)

xardas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Wrzesień 2009, 19:23:28 »
Cytat: "Łukasz"
I jeszcze pytanie mam - czy w samochodzie Accent II da się zamontować głośniki 13cm. na przodzie bez żadnych zmian, wykorzystując jedynie coś takiego

Nie da się tym co pokazałes. Musiałbyś mieć przejściówkę z 16,5 cm na 13. Prawda jest taka, że 16 cm lepiej grają, czyściej, mają głębszy bas i jak zauważyłem przeważnie są w podobnej cenie co 13 cm a niekiedy tańsze (taj samej firmy). To tak jakbyś do nowego laptopa chciał włożyć pamięci sdram zamiast ddr2... 13 cm to błąd, jak jest miejsce na coś lepszego , ludzie modlą się by mieć tyle miejsca na głośniki z przodu co w accencie... a np zobacz w astrach, tam nie mogą tak się pobawić jak my u siebie... W accencie dystans wchodzi 30 milimetrowy o średnicy 16 a na to głośnik 16 cm - sprawdzone.

A co do pierścienie seagera, to po prostu na klamce masz taki pierścień wygląda jak litera omega. Trzeba go zdjąć i klamka schodzi. Ciężko ale wprawisz się :)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Wrzesień 2009, 23:02:23 »
Cytat: "xardas"
W accencie dystans wchodzi 30 milimetrowy o średnicy 16 a na to głośnik 16 cm - sprawdzone

A jakie są standardowo 10cm czy 13cm?
Bo jeśli to pierwsze to 13cm to i tak większe głośniki niż standardowe.
I kolejne pytanie - 16cm wkładałeś bez żadnych zmian typu wiercenie dodatkowych dziur czy nacinanie tapicerki?
Jakbym coś robił w tym temacie to w grę wchodzi najwyżej dystans + głośnik ale bez żadnych zbędnych nawierceń czy docinań. Nie lubię dziurawić sobie samochodu ;-)