Autor Wątek: [Sonata NF] Check engine i brak mocy  (Przeczytany 5019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eltrik

• Gość
[Sonata NF] Check engine i brak mocy
« dnia: 15 Marzec 2014, 17:06:32 »
Witam.

Tydzień temu zapaliła się kontrolka check.Na drugi dzień sama zgasła. Dzisiaj rano także nie świeciła. Lecz po trasie 30km i postoju (przerwa 7 godzin) powtórnie się zapaliła. Zauważyłem, że silnik nie może przekroczyć 2,5 tyś obrotów. Do 2,5 działa dynamicznie.
Co może być przyczyną objawów? W poniedziałek umawiam samochód do serwisu. Lecz nie wiem czy mogę użytkować go do wyznaczonego terminu. Proszę o ewentualne sugestie.

lotharus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marzec 2014, 21:28:26 »
Pare km wiecej pewnie nie zrobi mu roznicy choc generalnie w przypadku CE to lepiej nie uzywac autka.
Jesli to powyzej 2,5 obrotow to komp blokuje to aby ochronic silnik. Mozliwe ze cos niedomaga turbo.

Daj znac co bylo.

eltrik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marzec 2014, 21:21:44 »
Dzięki za sugestie. Może komuś przyda się rozwiązanie. Powodem był "nieszczelny przepływomierz", jakiś wyciek. Wyczyścili i uszczelnili, podobno tak będzie dobrze. Serwis 200zł i po problemie. Obecnie bez check`u i spadku mocy.

Tosiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2014, 13:03:03 »
Witam, mam pytanie wczoraj w mojej sonacie (model jak w profilu) zapaliła mi się kontrolka check. Auto wcześniej chodziło nierówno z powodu jak się okazało starych przewodów zapłonowych (praca na gazie) niestety nie miałem okazji tego wcześniej naprawić. Czy od nierównej pracy mógł wyskoczyć ten błąd? piszę, ponieważ auto mogę dopiero za 2 tygodnie oddać do naprawy, a teraz muszę nim zrobić przynajmniej 200 kilometrów.

Pozdrawiam,

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maj 2014, 21:49:20 »
Jedyne co pozostaje to zakup ELM327 sprawdzenie (wtedy się okaże czy to przewody były przyczyną) i skasowanie błędu.

Tosiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maj 2014, 16:33:06 »
Wymieniłem przewody,  niestety auto dalej przerywa. Świece zapłonowe były wymieniane zgodnie z manualem, gaziarz mi powiedział abym jeszcze sobie świece wymienił bo przewody mogły je załatwić (generalnie na starych przewodach była dyskoteka pomiędzy nimi a pokrywą zaworową, jak odpaliłem auto w nocy).  Teraz sie zastanawiam, czy może tylko jedna świeca padła, wydatek spory bo rzędu 180 zł za komplet. Co do błędu będzie on sprawdzany przy okazji przeglądu przy 82.5 kmil w serwisie.

Jeszcze jedno pytanie, czy mogę wykasować błąd miękki (tzn, w pamięci kompa będzie dalej, ale żeby mi się kontrolka nie świeciła) jak odłączę aku na 15 min? chodzi mi o to,ze wiem przypuszczalnie która świeca padła (na przewodzie było przebicie widoczne w dzień) i chciałbym wiedzieć, czy wyskoczy drugi raz.