Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Dziwne dźwięki po wymianie sprzęgła  (Przeczytany 9872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

macienty

• Gość
[Getz TB] Dziwne dźwięki po wymianie sprzęgła
« dnia: 19 Luty 2014, 17:12:54 »
Witam serdecznie Szanownych Forumowiczów :)

tak jak w temacie, oszczędzając lania wody - przejdę od razu do sprawy. Otóż wymieniłem cały komplet sprzęgła w swoim Getzie 1.1 +lpg i po tej wymianie zauważyłem, że przy niskich obrotach (<2000rpm) auto wpada w dziwny rezonans i jest strasznie głośno w środku, słychać ni to buczenie, ni to dzwonienie - po prostu hałas, którego nie było wcześniej. Auto przyspiesza normalnie, biegi wchodzą ładnie, płyn w skrzyni był wymieniany. Czy ma ktoś może pomysł, co to może być? Wymieniałem to niestety u przypadkowego mechanika (auto się rozkraczyło na drodze) i całość kosztowała mnie kosmiczne pieniądze - 1570 zł... Bardzo proszę o pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:23:26 przez Brt »

Struna

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Luty 2014, 15:17:37 »
Sprzęgło kosztowało Cię 1570 PLN???

Matko Kochana   :shock:

Śmierdzi to na odległość.

Pewnie włożył jakiś bubel. Jedź na reklamację, na co czekasz??

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Luty 2014, 15:23:17 »
Jechać do papracza i niech zakłada dobre sprzęgło. Nie wiem ile kosztuje do getza ale 1500 to już przegięcie bo pewnie kupi się za 400 dobre plus wymiana nawet w Warszawie to z 600zł.
Jeśli nie dał faktury n usługę warto postraszyć skarbówką czy też rzeczoznawcą i sprawą w sądzie. Cwaniak pewnie wziął jak za robotę w ASO a założył jakiś szajs najtańszy bo klient nieznany i pojedzie w świat.

macienty

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Luty 2014, 15:46:33 »
Dziękuję pięknie za odpowiedzi! Wiadomo, że najłatwiej byłoby pojechać z ryjem, co jest logiczne i oczywiste w tej sytuacji, jednak jestem prawie 300 km od tego zakładu i nie wiem czy jest sens cisnąć taką trasę. Teoretycznie na to sprzęgło jest roczna gwarancja, którą wymogę w każdej sytuacji, bo fakt, że auto stało u niego udowodnię bez paragonu nawet. Macie może pomysł, co mogło pójść nie tak przy montażu tego sprzęgła? Na co mam zwrócić uwagę? Szczerze mówiąc pierwszy raz w życiu mam problem z mechanikiem ;/

markez12

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Luty 2014, 15:20:09 »
Kolego, mamy ten sam problem, mam na warsztacie getza 1.1 też wymienili sprzegło i nagle jest buczenie przy 2 tyś obrotów, siedzielismy nad tym tydzień i nic nie znaleźliśmy, dziwne zaskakujące ale dosłownie nic, przekładka skrzyni, przekładka sprzegła a to dziadostwo dalej buczy, jak rozwiążesz sprawe to daj znać :D

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Luty 2014, 15:36:56 »
Wygląda mi na niewyważenie sprzęgła. Przy niskich obrotach będą wtedy duże drgania, przy wyższych obrotach będą słabo odczuwalne. Być może jest to jakiś zamiennik wykonany w garażu.

macienty

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Luty 2014, 15:41:03 »
@markez12 - Jasne, że dam znać! Póki co bawię się w samochodowego doktora Hausa i opcje są następujące:

1) kiedy na parkingu sprzęgło zrobiło wysryw i przestały się wbijać biegi - zacząłem jak głupi, w panice, próbować wbić na chama 1kę lub wsteczny - skrzynia mogła dostać po dupie i mogłem wyszczerbić jakiś ząb albo przeciążyć łożyska w skrzyni

2) olej zalany do skrzyni przez klepacza nie był tym, o którym producent sobie marzył - nie mam pojęcia jak to sprawdzić - w sensie jak się sprawdza stan i poziom oleju w skrzyni

3) przestudiowałem całą instrukcję serwisową do Getza i tam, szczerze mówiąc, nie bardzo ma co pierdzieć - sprzęgło wsadzone LUKa najprawdopodobniej, bo zrobiłem dochodzenie, skąd mechanik mógł wziąć sprzęgło w Ostródzie w jeden dzień - i albo wziął z serwisu Hyundaia albo z intercarsa, stawiam na drugą opcję - stąd cena - 890zł za sam komplet sprzęgła w częściach - więc to wycie może być spowodowane charakterystyką sprzęgła zamiennika (najmniej prawdopodobna opcja)

A więc - niedługo robię następny tour de Pologne i jak mi nie siądzie Gacek w polu tzn, że to nie kwestia badziewnego sprzęgła (bo to pracuje mięciutko i dokładnie) ani oleju w skrzyni - bo ta na 1700km, które muszę zrobić by się po prostu zagotowała.

Jeżeli huk będzie się pogłębiał - to będzie to najprawdopodobniej kwestia walniętych łożysk w skrzyni i ciężki cios dla portfela.

@albert - bardzo dziękuję za odpowiedź! Czy mógłbyś przybliżyć temat wyważenia sprzęgła? Na czym to polega i czy mogę to jeszcze zrobić/zlecić komuś?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Luty 2014, 16:41:12 »
Przecież do wymiany sprzęgła nie trzeba spuszczać oleju i go wymieniać w skrzyni. Ale warto sprawdzić stan i to nie jest trudne bo są 2 śruby z boku skrzyni.

markez12

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Luty 2014, 22:39:39 »
Kolego ja uważam ze to nie bedzie kwestia sprzegła, w getz na pierwszy montaż jest valeo. Co bardziej ciekawe w pudełku LUK jest valeo, w pudełku japan parts też, przerabiałem to ostatnio. Co do dostepnosci sprzegła to to sprzegło jest naprawdę popularne na hurtowniach i valeo kupuje po  320 zł luk 400 jp 290  

Bardzo możliwe ze padają łożyska w skrzyniach ale miałem druga młodszą skrzynie i był ten sam objaw

macienty

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Luty 2014, 14:33:46 »
@markez12 - myślisz, że powinienem z tym na ASO zajechać? Dadzą radę to zdiagnozować? Miałeś w swoim getzie 2 skrzynie?

BigT

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maj 2014, 16:38:44 »
Ktoś rozwiązał ten problem ?
Cokolwiek wiadomo ?

macienty

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maj 2014, 16:55:53 »
Diagnoza u mnie w trakcie...