@markez12 - Jasne, że dam znać! Póki co bawię się w samochodowego doktora Hausa i opcje są następujące:
1) kiedy na parkingu sprzęgło zrobiło wysryw i przestały się wbijać biegi - zacząłem jak głupi, w panice, próbować wbić na chama 1kę lub wsteczny - skrzynia mogła dostać po dupie i mogłem wyszczerbić jakiś ząb albo przeciążyć łożyska w skrzyni
2) olej zalany do skrzyni przez klepacza nie był tym, o którym producent sobie marzył - nie mam pojęcia jak to sprawdzić - w sensie jak się sprawdza stan i poziom oleju w skrzyni
3) przestudiowałem całą instrukcję serwisową do Getza i tam, szczerze mówiąc, nie bardzo ma co pierdzieć - sprzęgło wsadzone LUKa najprawdopodobniej, bo zrobiłem dochodzenie, skąd mechanik mógł wziąć sprzęgło w Ostródzie w jeden dzień - i albo wziął z serwisu Hyundaia albo z intercarsa, stawiam na drugą opcję - stąd cena - 890zł za sam komplet sprzęgła w częściach - więc to wycie może być spowodowane charakterystyką sprzęgła zamiennika (najmniej prawdopodobna opcja)
A więc - niedługo robię następny tour de Pologne i jak mi nie siądzie Gacek w polu tzn, że to nie kwestia badziewnego sprzęgła (bo to pracuje mięciutko i dokładnie) ani oleju w skrzyni - bo ta na 1700km, które muszę zrobić by się po prostu zagotowała.
Jeżeli huk będzie się pogłębiał - to będzie to najprawdopodobniej kwestia walniętych łożysk w skrzyni i ciężki cios dla portfela.
@albert - bardzo dziękuję za odpowiedź! Czy mógłbyś przybliżyć temat wyważenia sprzęgła? Na czym to polega i czy mogę to jeszcze zrobić/zlecić komuś?