Autor Wątek: [ix35 EL] Drobna szkoda komunikacyjna  (Przeczytany 6425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Xymox

• Gość
[ix35 EL] Drobna szkoda komunikacyjna
« dnia: 14 Luty 2014, 07:15:20 »
Witam,
cieszę się swoim iksem od dwóch tygodni ale juz niestety przytrafiła mi się niefajna sytuacja. A mianowicie. Wczoraj na parkingu koleś bardzo, powtarzam, bardzo delikatnie przytarł mi przdnie drzwi od strony kierowcy. Nieumiejętnie wycofywał i przodem auta przesunął mi się po drzwiach. Pewnie skończyło by się na jakimś tam porozumieniu ale gość był tak butny i napięty, że nie pozostało mi nic innego jak wezwać policję. Gostek dostał oczywiście mandat, został spisany protokół z miejsca zdarzenia i szkoda została zgłoszona do ubezpieczyciela u którego typ ma wykupione OC. Ma umówić się ze mną rzeczoznwca żeby wycenić koszt naprawy. Normalnie nie ruszałbym tego bo rysa jest delikatna i nie chce mieć malowanych całych drzwi. Auto jest oczywiście na gwarancji. I teraz moje pytanie. Czy jak zażyczę sobie przelanie kwoty z wyceny na konto i nie będę z tym nic robił stracę gwarancję na lakier lub perforację? Proszę zorientowanych o radę. Czy olać sprawę, skasować z ubezpieczenia i nic z tym nie robić. Czy raczej rozliczyć to bezgotówkowo, oddać do ASO i mieć pomalowane drzwi (co mi się nie uśmiecha).

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Luty 2014, 07:31:06 »
Co do gwarancji prawdopodobnie zaznaczą przy przeglądzie uszkodzenie powierzchni i zalecą lakierowanie - co do zasady nalezaloby tak zrobic aby nie narazac sie na sugestie gwaranta ze perforacja blotnika tylnego wynika z uszkodzonych drzwi :)))
A tak na powaznie przy niewielkich zarysowaniach mozesz sprobowac podjechac do lakiernika i zapytaj czy da sie to spolerowac podejmij probe i ocenisz czy lakierowanie jest niezbędne.
Wrzuc fotkę uszkodzeń to na pewno koledzy z forum doradzą co z tym uszkodzeniem zrobić

arakiz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Luty 2014, 07:41:53 »
Faktycznie niefajna sytuacja. :cry:
Najlepiej, jeśli w sprawie ewentualnej naprawy wypowie się Gwarant. A przedstawicielem Gwaranta jest autoryzowany serwis Hyundai.
Czyli, po prostu jedź do serwisu i oni powiedzą Ci co robić. Będziesz miał jasną sytuację.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Luty 2014, 09:39:31 »
To jest wyłącznie sprawa między Tobą a TU OC sprawcy. Gwarant nie ma do tego nic. Możesz wziąć kasę i nic nikomu nie mówić. Inna sprawa, że kasa, którą dostaniesz będzie nieporównywalnie mniejsza, niż potrzebna na rzeczywistą naprawę (jeśli będzie bezgotówkowa). No i zależy, czy został zdarty całkowicie lakier. Jak nie, można delikatnie spolerować albo nie ruszać.  Jak tak, to lepiej maluj, bo w przypadku problemów z perforacją gwaranci potrafią wymyślać dziwne problemy.
Np. u mnie w renówce odmówili naprawy gwarancyjnej zardzewiałego błotnika z powodu... zamontowania instalacji gazowej.
Jeszcze jedno: OC sprawcy ma pokryć WSZYSTKIE straty. Nie zapomnij np.zażądać auta zastępczego, jeśli będziesz naprawiał swoje.

Xymox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Luty 2014, 10:49:24 »
Ostatnio akurat, chyba na wybiórczej.pl był artykuł o tym jak towarzystwa ubezpieczeniowe próbuja, a w zasadzie oszukują poszkodowanych, bazując na ich niewiedzy. Pisało tam między innymi o tym o czym wspominał Klemens - czyli, że poszkodowanemu przysługuje samochód zastępczy na czas trwania naprawy. Mało tego. Przysługuje również odszkodowanie za utratę wartości pojazdu. Wszak samochód malowany (jakkolwiek małe to malowanie miałoby być) ma inną wartość niż auto z orginalnym lakierem. Muszę chyba poszperać głęboko w pamięci czy nie mam jakiegoś znajomego lakiernika i podjechać żeby to zdiagnozował. Może faktycznie wystarczyłaby zwykła polerka. Jeśli jednak okaże się, że trzeba malować, to zdecyduje się chyba na załatwienie sprawy bezgotówkowo bo przelew na konto nie pokryje kosztów naprawy. Tym bardziej, że będę musiał to robić w autoryzownym ASO. A tam, jak wiadomo, ceny maja lekko z d..y.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Luty 2014, 14:15:29 »
Zasady pokrycia utraty wartości po kolizji są tu http://www.piu.org.pl/public/upload/ibr ... dlowej.pdf
Uwaga! Takie odszkodowanie należy się tylko po PIERWSZEJ kolizji auta.
Sam możesz zobaczyć, czy lakier jest zdarty do podkładu czy nie. W miejscu, w którym lakieru już nie ma, nie pomoże żadne polerowanie.
Jeśli będziesz malował, to przecież Ty odbierasz robotę. Jeśli lakier będzie się różnił nie odbierasz i poprawiają do skutku. Na koszt OC sprawcy. Z autem zastępczym, choć się należy TU robią różne uniki. Albo użera się z nimi samemu albo można zgłosić się do firmy. Np. sixt.pl . Warunek: do firmy trzeba się zgłosić od razu i ona już pilnuje, żebyś miał auto zastępcze na cały okres naprawy. Ciebie nie obchodzi nic.

Offline enigma

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Luty 2014, 23:28:39 »
Cytat: "klemens"

Np. u mnie w renówce odmówili naprawy gwarancyjnej zardzewiałego błotnika z powodu... zamontowania instalacji gazowej.

Hmmmm ciekawe to jest, w samej instrukcji jest napisane że traci się na silnik i układ elektryczny tylko. To samo mam potwierdzenie od HMP.
Zrobiłeś coś z tym czy kazali spadać?

klemens

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Luty 2014, 08:35:34 »
Napisałem do RenaultPolska skargę, oświadczyłem, że więcej nie kupię u nich żadnego auta (a właśnie zamierzałem kupić 2). Szybciutko oddzwonili i odpisali, że naprawią. Tak samo robią TU. Najpierw odmówią, zaniżą. Może ze 20% klientów się postawi i uzyska co się należy. TU i tak się to opłaca.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla