Forum > i30 GD

[i30] Problem z turbo

(1/3) > >>

Mariusz00:
Witam. Kupilem i30 z salonu z silnikiem 1,4 90 KM diesel 2012r, wersja demowka z niewielkim przebiegiem, aktualnie mam ok. 7 tys, po jakims czasie zauwazylem,ze turbina nie pracuje tak jak nalezy, nie wkreca sie na obroty - nie ma przyspieszenia, oczywiscie nie zawsze, czasami mam kilka dni spokoj, ale sa tez takie dni, ze mam problem z przejechaniem 10 KM odcinka z czego wiekszosc jest pod gorke. Dziwna sprawa bo jak wyczuje, ze turbo przestaje dzialac, zatrzymuje sie, gasze samochod i po powtornym odpaleniu wszystko normalnie dziala, w serwisie podlaczyli pod komputer i nie wykazalo zadnej usterki, myslalem rowniez, ze moze paliwo jest jakies lipne, ale tankowalem na dwoch roznych stacjach i problem nadal pozostal. Jak ktos wie jak mi pomoc, prosze o odpowiedz :)

ed. tytuł + int w treści. Po znakach interpunkcyjnych stawiamy spacje! tekla

tomsky126:
Witam. A ja miałem problem z I30 1.6 crdi. Nie załączałą się turbina i obroty nie przekraczały 2000-3000 . Miałem kody błędów następujące:
P1403 Obwód zaworu modułu diagnostyki nieszczelności zbiornika.
P1186 Ciśnienie paliwa zbyt niskie

Wymieniono tylko filtr paliwa i skasowano błędy i wszystko wróciło do stanu sprzed awarii. Ale za miesiąc pokazał się błąd:

P0299 Ciśnienie doładowania zbyt niska wydajność. Auto nie zbiera się "od dołu" , mozolnie przyśpiesza do 2000 obr ale turbina już powyżej tej wartości działa bez zarzutu. Od czego najprościej było by zacząć sprawdzanie ? Jak możecie to pomóżcie aby nie błądzić tam gdzie nie trzeba.

Mariusz00:
Po wizycie w ASO okazalo sie, ze przyczyna czestego niewkrecania sie na obroty jest DPF, za duzo jezdze po miescie, tylko szkoda, ze nikt mnie nie poinformowal przed zakupem, ze moge miec takie problemy... I30 nie ma kontrolki DPF-u i boje sie jak kiedys przy wyprzedzaniu braknie mocy.

devl:
Witam,

żeby nie zakładać nowego tematu, podepnę się pod powyższy, również, jak sądzę mam problem z turbo..

Chodzi o specyficzny hałas, zarówno na postoju (biegu jałowym), jak i pod obciążeniem.. Żeby dużo nie pisać pustych słów, poniżej linki z nagrań..

Chodzi o dziwne buczenie turbiny.. szczególnie słychać, jak schodzi z obrotów.. Pierwszy raz spotykam się z takim hałasem.. Byłem już w ASO, jak również u sprawdzonego mechanika, stwierdzili, że nic się nie dzieje, że ten typ tak ma, taki specyficzny układ powoduje rezonans..  Jakieś sugestie ??

//www.youtube.com/watch?v=Q4WZqzdr38Q - rozszczelniony układ, tzn zdjęcie rura idąca z puszki filtra powietrza z turbo..
//www.youtube.com/watch?v=NdKgbxFw_Sw - przed zdjęciem węża
//www.youtube.com/watch?v=g1E9fr3zsrQ - po zdjęciu węża

MagiX:
Chciałem posłuchać tych nagrań, ale YT pisze że pliki prywatne. Udostępnij je.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej