Autor Wątek: Zakup klimatyzacji!!!  (Przeczytany 5509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adams502

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« dnia: 21 Sierpień 2009, 16:35:14 »
Witam. Mam do kolegów pytanie czy opłaca się za kompletną klimatyzację (oryginalna z rozbitego auta (rozbity lewy tył i drzwi kierowcy, przód nieruszany)) dać 500zł + koszty przesyłki + koszty montażu i napełniania?? Klimatyzacja podobno była sprawna. Auto z 2000r. ale na zdjęciu nie różni się niczym od mojego z 95r. (wydaje mi się, że tak naprawdę 99r.)
Czy montaż wymaga jakiś przeróbek czy tylko wystarczy domontować podzespoły?

BartBartez

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpień 2009, 16:57:27 »
Za takie pieniądze to tylko brać. Żeby tylko sprzedawca nie zapomniał o WSZYSTKICH elementach, łącznie z panelem sterowania itp.

adams502

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpień 2009, 17:11:44 »
A czy nie trzeba będzie korygować oprogramowania komputera silnika?

Gordinho

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpień 2009, 23:51:15 »
Wątpię, a nawet jakby to koszty znikome...

k7s5a2

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpień 2009, 07:38:00 »
Oprogramowanie nie będzie musiało być korygowane.
Klimatyzacja jest manualna a nie automatyczna więc nie ma tam elementów elektronicznych. Po prostu kręcisz gałkami jak przy nawiewie a guzikiem AC włączasz sprężarkę która osusza + ochładza powietrze. Sam chętnie bym się zdecydował na klimatyzację i to nie ze względu na komfort cieplny co raczej na komfort w postaci niezaparowanych szyb zimą :]

Cendra

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpień 2009, 11:14:09 »
Podobne pytanie, tylko, że chodzi mi o Scoupe:
http://moto.allegro.pl/item717241168_kompleta_klimatyzacja_do_hyundaia_scoupe_95r.html
Co Wy na to :?: Ile trzeba będzie dołożyć za montaż :?:

harabin

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpień 2009, 15:43:53 »
Założyć nie jest trudno(stwierdzenie względne), instalacja chyba jest przygotowana pod klime. Do tego jeszcze trzeba doliczyć koszt napełnienia 80-150zł (w zależności od stężenia czynnika) i być może nowe uszczelki na niektórych połączeniach.

1 dzień trzeba na to poświęcić bo trzeba całą konsolę rozebrać po same bebechy, ale w sumie przy okazji można trochę autko wyciszyć matami na płycie grodziowej :)

kml

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sierpień 2009, 18:09:20 »
Cytat: "Cendra"
Ile trzeba będzie dołożyć za montaż

Były kiedyś takie pytania na forum i powiem tyle DUŻO. Jeszcze pare lat temu znajomy chciał do siebie wkładać ale jak sie dowiedział co trzeba robić i ile to bebeszenia oraz jaki koszt to zwątpił.

NIE MNIEJ JEDNAK hyumobile są tak przyjazne, że może to nie będzie aż taki ból :)

stylek

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Sierpień 2009, 23:23:29 »
Cóż... klima fajna rzecz, ja nie mam i prawdzie powiedziawszy nie narzekam, bo jak się dowiedziałem ile trzeba płacić jak coś się schrzani to już wolę to lato jakoś przemeczyć i mieć jeden z problemów z głowy :lol: wiem, bo u siostry padła klima i u brata też

k7s5a2

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpień 2009, 07:16:36 »
Kolego stylek, z tego co wiem mogę Ci powiedzieć jedno. Jak się dba to się ma. Jeśli regularnie serwisujesz klimatyzację i dobijasz czynnik to nic nie powinno się dziać.

BartBartez

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpień 2009, 09:45:20 »
Cytat: "stylek"
Cóż... klima fajna rzecz, ja nie mam i prawdzie powiedziawszy nie narzekam

Jeździłem wiele lat bez klimy i było ok. Ale teraz mam klimę i wiem, że życie potrafi uratować. Jak będę zmieniał auto to oferty bez klimy nawet nie będą brane pod uwagę.
Łatwo się przyzwyczaić do dobrego :mrgreen:

Cendra

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpień 2009, 11:08:11 »
Cytat: "BartBartez"
Cytat: "stylek"
Cóż... klima fajna rzecz, ja nie mam i prawdzie powiedziawszy nie narzekam

Jeździłem wiele lat bez klimy i było ok. Ale teraz mam klimę i wiem, że życie potrafi uratować. Jak będę zmieniał auto to oferty bez klimy nawet nie będą brane pod uwagę.
Łatwo się przyzwyczaić do dobrego :mrgreen:

Też wychodzę z takiego założenia, tylko jest kwestia czy zmieniać w najbliższym czasie, czy bawić się dalej w HSC...

stylek

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpień 2009, 23:30:04 »
Kolego stylek, z tego co wiem mogę Ci powiedzieć jedno. Jak się dba to się ma. Jeśli regularnie serwisujesz klimatyzację i dobijasz czynnik to nic nie powinno się dziać.
Ok. zgodzę się z Tobą, wiadomo jakie są plusy z posiadania klimatyzacji, ale są i minusy, serwisowanie klimy kosztuje, spada moc silnika, wzrasta zużycie paliwa no i możnaby dodać jeszcze "zdrowie" Ps. Nie jestem wrogiem klimy :-D

Złośnik

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpień 2009, 01:18:51 »
No bez przesady, takie popadanie w skrajności.
1) Serwisowanie kosztuje - raz na dwa lata wywalisz za dobicie czynnika, jak zadbasz - nic się nie zepsuje,
2) Spada moc silnika ? - kompresor włacza się na 5 - 10 sekund, no neistety nie jest to kompresor zapewniający dodatkową dawkę mocy,
3) Wzrasta zużycie paliwa ? - no tak, wzrasta z włączonymi światłami również co nie oznacza by je wyłączać, pozatym czy 0,5l na 100km, aż tak daje po dupie ? Wątpię.
4) Zdrowie ? No tak pewnie, filtry trzeba wymieniać, ale zauważmy klimę używasz sezon oraz czasem w zimie żeby utrzymać kimę w kondycji, a filtr przeciwpyłkowy, który na codzień chroni przed syfem zewsząd zapchany i z grzybem mniej szkodzi ? Wątpię.
Jeśli chodzi o wychładzanie się do 10 stopni w środu i wychodzenie na 30 stopniowy upał to już jest kwestia stosowania się do instrukcji - klima nie jest lodówką.
Trzeba umieć używać.

Ja osobiście mam i nienarzekam a raczej chwalę ! Używam od 2 lat, poprzedni właściciel używał przez 10 lat, nic nie zdechło, wszystko jak było.
Jak się dba to się ma jak koledzy zauważyliw cześniej, więc nie ma co przesadzać.

stylek

• Gość
Zakup klimatyzacji!!!
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpień 2009, 12:05:40 »
Masz adekwatny Login :lol: