Autor Wątek: Uczucie ślizgającego się sprzęgła  (Przeczytany 5648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kwkojot

• Gość
Uczucie ślizgającego się sprzęgła
« dnia: 15 Styczeń 2014, 11:39:03 »
Witam
Mam następujący problem, miałem czyszczony zawór EGR ponieważ samochód dochodził do 2500 obr. i koniec, po wyczyszczeniu zaworu auto wchodzi na wyższe obroty niestety w trakcie nagłego dodania gazu samochód nie ma takiego przyspieszenia, odnoszę wrażenie jazdy na półsprzęgle.
Czy ktoś przerabiał taki objaw?

ed. błąd rzeczowy w tytule. Gdy przejeżdżasz obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku, to wyprzedzasz, a nie wymijasz. tekla

Offline marek-f

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Luty 2014, 18:22:07 »
Witam
Miałem coś takiego. W czasie przyśpieszania samochód zachowywał się poprawnie do momentu uzyskania około 2300 - 2500 obrotów. Po osiągnięciu tych obrotów nadal przyśpieszał ale bardzo, bardzo wolno.
Powód. Nie wiem od czego to jest, ale miałem wymieniany "włącznik" świateł cofania w skrzyni biegów. Trzeba było zdemontować obudowę filtra powietrza. Przy tej obudowie jest jakiś kabelek który trzeba było rozłączyć. Po zmontowaniu całości, mechanik zapomniał podłączyć ten kabelek z powrotem. Po podłączeniu jak ręką odjął.
Może to jest to.

wald

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Luty 2014, 20:59:15 »
Przy zapchanym EGR nie ma kopa do 2 tys. a później idzie dobrze (tak miałem), objaw półsprzęgła (odczucie jak przy automacie) miałem jak wyprzedzałem na 4,5. Może tak reaguje TCS(lub ubogi ASR)?

kwkojot

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Luty 2014, 13:48:01 »
Witam, niestety wina była jednak po stronie sprzęgła... do wymiany, a przy okazji dwumasa. Cena trochę przerażająca

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2014, 20:35:54 »
Cytat: "kwkojot"
Witam, niestety wina była jednak po stronie sprzęgła... do wymiany, a przy okazji dwumasa. Cena trochę przerażająca

Piszesz, że dwumasa do wymiany - przy jakim przebiegu spotyka Cię ta "przyjemność"?

kwkojot

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2014, 18:39:50 »
Przebieg mojego Tucsona to 168000 km.

Offline bobek310

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Luty 2014, 21:22:02 »
Cytat: "kwkojot"
Przebieg mojego Tucsona to 168000 km.

... czyli tak jak mówią mechanicy ok. 160 - 200 tys. km.

Offline ZYGID

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Luty 2014, 20:03:00 »
Witam
Ja w zaszłym miesiącu wymieniałem dwumase przy stanie 185 000, a więc zmieściłem się w normie  :-D