Autor Wątek: [Accent LC] Jakie sondy lambda montowane są w Accencie LC?  (Przeczytany 13179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
[Accent LC] Jakie sondy lambda montowane są w Accencie LC?
« dnia: 28 Listopad 2011, 11:54:43 »
Pierwsza sonda (Kefico L60503H 39210-22610) znajdująca się przed katalizatorem ma 4 przewody (2 białe od grzałki ,szary - masa i czarny - sygnał) i działa w zakresie 0-1 V. Orientacyjna cena w 2010 roku w Inter Cars wynosi 380 PLN (porównaj z cenami w e-autoparts.pl). Na pracę sondy lambda ma wpływ szczelność układu wydechowego znajdującego się przed katalizatorem (przy nieszczelności pojawia się BŁĄD P0133). Zanim przystąpimy do diagnostyki sondy trzeba sprawdzić stan elementu elastycznego znajdującego się za kolektorem wydechowym.
Druga sonda (Kefico L60502H 39210-22620) znajdująca się za katalizatorem ma 4 przewody i działa w innym zakresie napięć (nie można ich zamieniać miejscami). Orientacyjna cena w 2010 roku w Inter Cars wynosi 314 PLN (porównaj z cenami w e-autoparts.pl). Sonda ma za zadanie sprawdzanie stanu zużycia katalizatora spalin.
Zaleca się kupowanie zamienników firm: Bosh, NKG, NTK, HMC (sondy produkowane przez KEFICO w Korei na licencji Boscha).

Sondy podgrzewane 3 i 4 przewodowe NTK:
- 3 przewodowa z masą poprzez obudowę: OZA624-E3-S3
- 4 przewodowa masa z przejsciem na obudowę: OZA624-E5-S4CG
- 4 przewodowa z izolowaną masą: OZA624-E4-S4

tre_k

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipiec 2012, 22:32:00 »
Żeby nie zaczynać nowego tematu.
Wracając z północy kraju pojawił się CE, zdiagnozowałem P0133, nie mając dostępu do neta i opisu błędu skasowałem go. Po 300 km zapalił się ponownie. Jak sprawdzić uczelkę w kolektorze wylotowym?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpień 2012, 00:01:30 »
Cytat: "tre_k"
pojawił się CE, zdiagnozowałem P0133, nie mając dostępu do neta i opisu błędu skasowałem go. Po 300 km zapalił się ponownie. Jak sprawdzić uczelkę w kolektorze wylotowym?

Mam to samo i raczej nie jest to uszczelka tylko tak jak u mnie złącze elastyczne. Wymieniane było  6 lat temu i teraz znów plecionka się postrzępiła .Sprawdz jeszcze może tylko spawy z rurą puściły i da się pospawać.Jest dostępna cała rura ze złączem ( 28610-25000),  ale to juz koszt ok 270pln plus nowe szpilki M10X1,25 L=43  x4 przy kolektorze i tłumiku środkowym,uszczelki x2 i nakrętki M10X1,25 X4( te elementy do wymiany ze względu na korozję no i bez palnika się nie da).Przy okazji można wymienić miskę olejową bo pewnie też już jest w stanie agonalnym.Nowa plecionka BOSAL BOS265-3XX wymiary  45x200 lub 45x230 ( taka jest w moim samochodzie po wymianie 6 lat temu ) to koszt ok 53pln + 10pln wysyłka.    

złącze elastyczne

żródło: hmaservice.com, intercars.com.pl

tre_k

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpień 2012, 12:54:26 »
No kolego, chyba trafiłeś, tydzien temu po wjechaniu na ,,remontowaną'' drogę urwała mi się rura za złączem elastycznym łącząca się kołnierzem z dalszą częścią wydechu, urwały się śróby łączące dwa kołnierze i uszczelkę między nimi. Dlatego został wspawany nowy kołnierz wraz z montażem uszczelki i skręceniem wszystkiego. Tylko przez 800 km nic nie świeciło.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpień 2012, 21:21:59 »
:?:  Błąd kasowałeś przez aku czy interfejsem, co się stało po stronie łączenia z katalizatorem i w jakim stanie jest przewód od drugiej sondy.Trzeba chyba przejrzeć jeszcze raz jak została zrobiona cała naprawa ( jaka uszczelka oryginał czy dopasowana , jakość spawania szczególnie przy złączu).

tre_k

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpień 2012, 22:25:22 »
Robione było połączenie przed środkowym tłumikiem.
Skasowane zostało kablem, uszczelka dopasowana od poloneza;] co do jakości raczej ok, nie znam sie na spawach, błąd jest na pierwszej sondzie nie na drugiej za którą robiona była naprawa.

bednar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maj 2014, 21:49:46 »
Witam kolegów,

wiem, że temat stary, ale walczę od roku z błędem P0133 w Tucsonie 2.0 16V benzyna + LPG. Błąd mi się pojawia podczas dłuższej równej jazdy ok 60 km/h (diagnostyka tego błędu trwa 100 cykli regulacji mieszanki, to wyczytałem w manualach serwisowych Hyundaia dla silnika G4GC).

Sprawdziłem masę rzeczy, czujniki, świece, przewody, podciśnienie, szczelność kolektora wylotowego i katalizatora, wymieniłem sondę lambda, mam podgląd wszystkich parametrów OBD2 i nic.

Piszę tego maila głównie dlatego iż zastanawia mnie czy ktoś ma wyjaśnienie jaki by miało mieć związek złącze elastyczne które znajduje się w połowie wydechu (ok 1 m za pierwszym katalizatorem) a wskazaniem sondy i błędem P0133?
Tak na logikę to nie ma związku, bo nieszczelność jest zbyt daleko, żeby miała wpływ, a jednak. Pytanie DLACZEGO?

U mnie plecionka na złączu jest w stanie idealnym. Gumy pod plecionką nie widać, ale nie "pierdzi".
Czy u Was było słychać lub widać nieszczelność (np. tzw. "pierdzenie")?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Październik 2014, 19:57:46 »
Jutro podjadę i sprawdzę czy to co jest na poniższym zdjęciu to jest w rzeczywistości (kwestia zamontowanej wtyczki).

http://www.sklep-kia.pl/sonda-lambda-cerato-rio-iii-accent-coupe-elantra-getz-matrix-p-1171.html

W marce Hyundai najbardziej oprócz oryginałów sprawdzają się sondy marki NGK/NTK.

Udał się dziś 30.11.2014 obejrzeć sondę z wyżej wymienionego linka. Z tego co zobaczyłem jest to oryginalna (nie NGK) sonda Kefico (produkuje dla Hyundai i Kia)  tylko ze zeszlifowanymi znakami identyfikacyjnymi ( logo Hyundai, Kia ). Wtyczka (posiada czerwoną zaślepkę jak oryginał na zdjęciu poniżej)  i przewody są takie same jak w oryginale. Opakowanie to woreczek foliowy z naklejką z numerem OEM. Sklep sprowadza część z Korei.  

Reasumując sonda 39210-22610 (pierwsza przed katalizatorem) pasuje również do Accent LC, Getz, Coupe i jest to chyba najniższa cenowo oferta na rynku.