Autor Wątek: Dziwne drgania silnika  (Przeczytany 5681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gordinho

• Gość
Dziwne drgania silnika
« dnia: 09 Sierpień 2009, 10:02:52 »
Witam. Powiedzcie czy wy w waszych Accentach też słyszycie w kabinie dziwne drgania pochodzące z silnika przy obrotach między 2300 a 2800? Poniżej i powyżej tych obrotów silnik pracuje ładnie... Co może być przyczyną czegoś takiego?

marcusSE

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2009, 14:41:48 »
U mnie jedynie dziwne drgania czy cos w tym stylu wystepuja jak mam zalaczona klimatyzacje :shock: najbardziej jest to odczowalne kiedy auto stoi i silnik pracuje na wolnych obrotach.

Zbyszek

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpień 2009, 22:36:38 »
U mnie wszystko ok, jedynie jak włącza się sprężarka klimy to słychac łożysko sprzęgła ponieważ na nie przenoszą się drgania ale ja już mam przejechane 127 tys. km a nie wiem jak ktoś jeździł wcześniej więc pewnie sprzęgło będzie niedługo do wymiany :-/ tym bardziej, że "czuc" już na pedale sprzęgła, że się "kończy"

kml

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2009, 00:04:14 »
Zbyszek, sprzęgło, komplet oryginał to koszt ok 600 pln - off topic ale zeby się nie stresował :)

Zbyszek

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2009, 20:17:21 »
kml, 600 pln za oryginał HYUNDAI to znośna cena ale można kupi taniej np. PHC VALEO za 425 pln detal minus rabat :-D Ja swoim hultajem robię symboliczne przebiegi bo na co dzień mam sam. służbowy ;-) ale sądzę, że przed następnymi wakacjami trzeba będzie wymienic :-/

kml

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2009, 21:15:11 »
Zbyszek, ninininnini nie ma zamiennika - sprawdzone. Ja początkową cenę mialem ok 380 ale okazalo się, że naprawde nie ma innych sprzęgieł, ktore są autentycznie zgodne a nie tylko katalogowo.

Zbyszek

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2009, 00:27:26 »
OK, ja też jestem za oryginałami ale... w przypadku koreańskiego VALEO (PHC) nie powinno byc problemu, nikt kogo znam nie miał a cena bardzo dobra.

kml

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2009, 08:00:32 »
Zbyszek, ale mi nie chodzi o jakość tylko o fakt, że zamienniku nie pasują rozmiarem etc. Zanim zakladałem nowe u siebie to koleś przez 2 dni dzownil po wszystkich i sprawdzał co jest dostępne a i tak stanęło na końcu na oryginale.

Gordinho

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2009, 12:02:16 »
LUDZIE, OFF TOP!!! Temat brzmi inaczej... Jak widzę nikt nie ma takiej przypadłości jak ja więc chyba będę musiał zostawić sprawę fachowcowi...

kml

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2009, 14:38:33 »
Gordinho, a jak czujesz te drgania? Na kierownicy czy budą trzęsie?

Kopruch

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpień 2009, 06:28:10 »
U mnie to samo. Dokładnie w tym samym zakresie obrotów. Mam czasem wyrzuty sumienia że za bardzo żyłuje silnik i często zmieniam bieg jak tylko zaczyna drgać, żeby się nie męczył :). (oczywiście mam świadomośc tego że 2000-3000 to jak najbardziej normalna praca silnika).

Dodatkowo drgania występują na biegu jałowym jak już wyłączy się ssanie i np. włączę światła. Wtedy na moment obroty spadają i troche burknie spod klapy. Zapewne w taki sam sposób jak przy włączaniu klimy :).

ps. Witam wszystkich forumowiczów !!

kml

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpień 2009, 07:07:55 »
Cytat: "Kopruch"
Wtedy na moment obroty spadają i troche burknie spod klapy

Jak dla mnie to jest objaw bankowo powiązany z niewydolną elektryką w samochodzie i trzeba zajrzeć do alternatora i w tamte okolice.

Kopruch

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpień 2009, 18:07:07 »
Możliwe. Poprzedni właściciel wstawił nowy akumulator (centra) w nadziei żę problem zniknie. Jednak silnik pali na dotyk za kazdym razem wiec chyba ładowanie jest ok. Dla pewności mogę pomierzyć, tylko proszę o wskazówki co gdzie i ile ma być :).

Jesli to off top to proszę na priva ewentualnie jeśli może się to komuś przydać założę nowy temat.

Gordinho

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sierpień 2009, 20:57:36 »
Cytat: "kml"
Gordinho, a jak czujesz te drgania? Na kierownicy czy budą trzęsie?

Nic z powyższych, słyszę że silnik pracuje inaczej niż powyżej i poniżej wskazanych obrotów. Możliwe że jakaś świeca źle pali. Jutro kupuje nowe świece i zobaczymy czy coś pomoże...

kml

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpień 2009, 21:40:11 »
Cytat: "Gordinho"
Jutro kupuje nowe świece i zobaczymy czy coś pomoże...

A przewody ok?