Autor Wątek: tarpie za kierownice przy hamowaniu  (Przeczytany 6048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline weuek

• Giełda
tarpie za kierownice przy hamowaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Kwiecień 2017, 18:34:52 »
Cytat: "Zbychu"
[...]zaś tarcza koła jest terminologią stosowaną przy maszynach rolniczych.

To widocznie rzeczoznawca uznał mój poprzedni samochód za maszynę rolniczą, bo tak nazwał jego uszkodzoną część w protokole. Pewnie wykładni HRTUOPC (dżibutyjskiej organizacji) nie znał.

;-)

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Kwiecień 2017, 19:19:23 »
Ciężko się dyskutuje z kimś, kto neguje nawet fakty. Abstrahując od tego, jeżeli tak bardzo fascynuje Cię język techniczny, to proponuję zapisać się na forum inżynierów, naukowców, wysokiej klasy specjalistów, lub rzeczoznawców, a nie mędrkować na forum, które ma na celu przekład dla potocznego Kowalskiego. Zastanawiam się jedynie nad tym, na ile to, co napisał Ci rzeczoznawca wystarczy, na zrozumienie tego, o czym tam piszą  :roll:

Bartolini

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maj 2017, 10:48:36 »
Chciałbym się podłączyć pod wątek.
Wymieniam tarcze i dają radę na ok 500 km i zaczyna się bicie przy hamowaniu. Np. hamuje od 120 to takie bicie bicie jest w okolicach 80-60 km/h. Wymieniłem już 4 komplet. (były TRW, Bosh, Zimmermann) i cały czas jest to samo. Nie przypominam sobie sytuacji by je rozgrzać i wjeżdżać w kałuże czy inne akweny wodne by je rozhartować.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z taką sytuacją ?
Pomóżcie proszę.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Maj 2017, 11:18:43 »
No to pewnie po tych 500 km odkształcają się od krzywej piasty.

A po krawężnikach dużo jeździsz? Koła zmieniasz dwa razy w roku u wulkanizatora z kluczem pneumatycznym ustawionym na ~300 Nm?

Bartolini

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Maj 2017, 12:03:07 »
Ja nie, ale nie wiem jak żona go eksploatuje, twierdzi że też nie ;)
Tak wymieniam u wulkanizatora. Ale nie wiem co on tam wyprawia i z jaką siłą dokręca.
Sprawdzałem też czy nie są krzywe felgi co by może je zrobić ale w CNF w Gdańsku powiedzieli że są ok i przy takiej wielkiej oponie ciężko je pokrzywić.