Autor Wątek: [Tucson] Kodowanie pilotów centralnego zamka  (Przeczytany 24538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Virtualer1

• Gość
[Tucson] Kodowanie pilotów centralnego zamka
« dnia: 04 Styczeń 2014, 14:49:15 »
Witam
Ostatnimi czasy rozkodował mi się pilot centralnego zamka - muszę otwierać drzwi z kluczyka. Czy ktoś orientuje się czy da się samodzielnie dokodować piloty ( tak jak np. w SantaFe ). Ile może kosztować taka usługa w ASO?

Z góry dziekuje

bartekzg

• Gość
Re: [Tucson] Kodowanie pilotów centralnego zamka
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2014, 15:57:56 »
Cytat: "Virtualer1"
Witam
. Ile może kosztować taka usługa w ASO?

Z góry dziekuje

najszybciej będzie jak zadzwonisz do ASO i się dowiesz.
Pozatym w każdym ASO cena może być inna

Mam wrażenie, że przez internet czasami przestajemy myśleć.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2014, 22:13:52 »

Virtualer1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2014, 20:58:23 »
Dziękuję za pomoc - jutro postaram się dobrać do tej centralki.
Dla potomności - znalezione na pewnym forum, jak kodować piloty w ETACS ( wymagana podstawowa znajomość angielskiego ):

The ETACS unit, which controls the alarm, is bolted to the dash chassis and is located immediately behind the climate control cluster. You need to gain access to this unit to code a new remote. Technically, you are not coding the remote; what you are doing is re-programming the ETACS module to remember and accept the secret code transmitted by the remote. The ETACS unit is designed to remember and accept up to two remote codes. If you wish to add a third remote, the dealer must program the third remote to utilize the same code from one of the other two remotes (called code-saving). There is no way to do this yourself. The Project:
1) Remove the dash facia using the "Easy Dashboard Removal" DYI posted here by member kmr327.
2) Remove the four screws securing the climate control cluster, pull it forward, and remove the wiring harness.
3) Using a flashlight, (and cramming your head), find the sticker that marks the location of the set switch on the ETACS unit. It is on the right side of the ETACS unit, below the antenna input (the antenna can be unplugged -- it utilizes the same type connecter as the AM/FM antenna). Note the positions on the sticker for "Off" and "Set". By default, the switch is in the "Off" position, which is the normal functioning position. Next to the sticker is a small piece of tape covering the recessed slider switch, which you can not actually see. Remove the tape with a razor blade or by picking at it with your fingernail.
4) Once the tape is removed, use a jeweler's screwdriver or other similar small tool to flip the switch into the "Set" position. (Note: if you unplugged the antenna from the ETACS unit, the antenna must be plugged into the ETACS unit at this point and the car's battery must be connected). You are now ready to code the remote. NOTE: When you code the new remote, you must re-code your old one at the same time or the old one will no longer work. To code the remote, press either the lock OR the unlock button of the remote once. Do the same thing for the second remote. Try to do the second remote within two seconds of the first one. Slide the switch back to the "Off" position. Verify that both remotes function. If they do not, set the switch to the "Set" position again and repeat the procedure. If you continually run into problems, try coding only one remote. I have heard on some of the forums that the second remote has to be pressed within a second of the first and that it may take several attempts to be successful. I did not encounter this problem.
5) Reassemble the dash facia. Hope this information is useful!

[ Dodano: 2014-02-03, 19:32 ]
Dzisiaj rozebrałem konsolę środkową i zlokalizowałem moduł ETAC. Nie znalazłem jednak na nim żadnego przełącznika. Niewiem więc jak mam dokodować kluczyk. Czy komuś udało się to w Tucsonie?

Pozdrawiam

wujek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2016, 20:53:30 »
Witam
Odkopię troszkę temat, czy może komuś udało się zakodować pilot do centralki widocznej dwa posty wyżej. Podkreślę, że niema tam żadnego przełącznika do kodowania nowego pilota.
Zależy mi na tym aby kupić oryginalny pilot od innego Tucsona i zakodować do swego. I rady typu ASO 600zł pomińcie trochę drogo ;-)

wujek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopad 2016, 21:07:02 »
Dzięki bardzo za odpowiedź, a może znacie kogoś na Podlasiu co ogarnął by temat?

Offline kerad

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopad 2016, 09:10:05 »
A pastylkę do immobilizera też da rade zakodować? Tam siedzi tak jak w VAGu crypto48, w Vagu trzeba było wyciągnąć PIN z licznika, a tu jaka jest procedura?
Pytam bo człowiek przyzwyczajony do kluczyka scyzoryka a w KIA kluczyk grotem dziury w kieszeni robi ;)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopad 2016, 19:09:44 »
Do immo trzeba pin i to jest problem.

Offline kerad

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopad 2016, 07:25:35 »
No własnie doczytałem że potrzebny kod PIN składający się z 6 cyfr. Teraz pytanie gdzie ten PIN znaleźć, lub wyciągnąć. Dane zapisywane są w transponderze i do ECM i można mieć łącznie 4 kluczyki.
Zasadnicze pytanie gdzie zdobyć PIN, czy po VIN w ASO podadzą PIN, oraz czysty transponder czy można dostać?

Offline SdCamel

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwiecień 2017, 18:23:22 »
Koledzy potrzebuje pomocy Mam wielki problem Przyszedł mi kabelek polutowałem jak trzeba i wziąłem się za zaprogramowanie drugiego pilota Wszystko ok Działa ale problem polega na tym że jak wcześniej po przekręceniu kluczyka w stacyjce pojawiała się lampka od immo samochodzik z kluczykiem tak teraz nie pojawia się i nie mogę uruchomic silnika  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

Jednak już wszystko działa Sprawdzane na obu pilotach i kluczykach Najwidoczniej tak jak gośc który dorabia klucze powiedział że samochód posiada system ANTY-NAPAD który jak wykryje ingerencję przy centralnym to odcina immo
Dobra informacja dla potomnych jak to się mówi bo mi stracha narobiło

GrzegorzK czy odnośnie klimy jest możliwośc zdiagnozowania czemu nie działa na drugim biegu?? Czy jest ktoś obeznany w tym temacie żeby podpowiedziec??

Offline kaz321

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maj 2017, 22:34:09 »
Czy znalazł ktoś miejsce na przełącznik w module Etacs,samochód Tuson 2004.Chcialem zaprogramować pilota  ale nie mam pojęcia gdzie wpiąć ten przełącznik do programowania.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maj 2017, 22:39:18 »

Offline kaz321

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maj 2017, 21:57:41 »
Kosmos2011 dziękuję , więc jednak tylko kabelek,a przy okazji chciałem Cię prosić o opinię,zakupiłem drugi moduł komfortu, gdybym go podłączył zamiast obecnego i próbował przypisać piloty, to czy ten oryginalny zachowa  ustawienia i mógłbym go dać z powrotem gdyby coś nie poszło.
A do Kolegi SdCamel mam ogromną prośbę ,jakim  kabelkiem udało się połączyć z modułem komfortu bo ja próbowałem kilkoma i udało mi się połączyć tylko z silnikiem. Prosiłbym bym też o objaśnienie całej procedury i co to wyszło z tym immo jak to naprawiłeś.Wybaczcie że od razu tyle pytań, ale mam takę sytuację że jeden pilot wcale nie reaguje, a drugim zamknąłem ale już nie otworzyłem,włączył się alarm i samochodu nie odpaliłem. Dopiero po jakimś czasie pilot zadziałał i dojechałem do domu. Bateria w pilocie sprawna .
Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas
Pozdrawiam wszyskich