Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 305695 razy)

Offline horny devil

• HKP
  • **
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #255 dnia: 09 Marzec 2014, 11:36:40 »
A orientuje się ktoś czy wymiana amorów też dotyczy 1.4 benz?? MAm 1300km a w moim 19 letnim audi tak nie trzaskają. Mowa o przodzie oczywiście

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #256 dnia: 10 Marzec 2014, 09:49:32 »
Cytat: "kri$"
... warunek komputer serwisowy musi być podpięty do internetu.

To przecież oczywiste, że tak właśnie się to robi i wie to doskonale każde ASO szukając aktualizacji na serwerach producenta.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #257 dnia: 11 Marzec 2014, 11:42:31 »
Jestem po weryfikacji amortyzatorów, lista VIN jeszcze nie została opublikowana, podobno na 1000 samochodów do wymiany 45 ma amortyzatory do wymiany?
U mnie stwierdzono, lewy dobry prawy zepsuty, do wymiany oczywiście para.
Czekam na telefon z terminem do wymiany.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #258 dnia: 11 Marzec 2014, 16:34:23 »
Witam
Będę jechać za granicę moim autem w październiku na narty to dam żywy dowód z serwisu w Asturii o oprogramowaniu , teraz jestem po wymianie uszczelki pod głowica i auto pali 10 L a nie jak było 8,5L .

Ed. Wykasowanie niepotrzebnego cytatu. Tekla

pike69

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 11 Marzec 2014, 17:35:28 »
".......teraz jestem po wymianie uszczelki pod głowica i auto pali 10 L a nie jak było 8,5L ." :-D  - to ja dziękuję za taki serwis, gdy po ich usprawnieniu wzrasta zużycie paliwa (było 8.5 a polepszyli na 10 L) - co pojemność zwiększyli???  :-D

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #260 dnia: 11 Marzec 2014, 18:54:33 »
Cytat: "lukasz.zst"

Będę jechać za granicę moim autem w październiku na narty to dam żywy dowód z serwisu w Asturii o oprogramowaniu , teraz jestem po wymianie uszczelki pod głowica i auto pali 10 L a nie jak było 8,5L .

Wymiana uszczelki pod głowicą? Wyjątkowego masz pecha z tym swoim ix-em. Jaki masz przebieg?
Co do programu to czekamy... i Ci co mają, a w szczególności Ci co chcieliby mieć  :-)

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #261 dnia: 14 Marzec 2014, 17:57:47 »
Jestem po wymianie amortyzatorów, prawdę mówiąc nie liczyłem na dużą poprawę, ale powrót z serwisu i jazda specjalnie po nierównościach, spowodowała uśmiech wielkości banana. Zachęcam do odwiedzin serwisu i ponownej radości z jazdy ix20.
Pytałem serwis czy są inne akcje na ix20, ale odpowiedź była jedna, nic o innych akcjach nie wiadomo.

Offline cepcio

• Giełda
« Odpowiedź #262 dnia: 14 Marzec 2014, 20:44:49 »
Witam, również jestem po wymianie amortyzatorów. Jest naprawdę bardzo dobrze. Zupełnie inny samochód, inne zawieszenie. Cisza na nierównościach, nic nie tłucze jak wcześniej. Widać, że nowe amortyzatory o innych własnościach wyeliminowały problem.

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #263 dnia: 14 Marzec 2014, 21:30:22 »
Panowie jak to jest z tymi amortyzatorami...... jest jakaś ogólna akcja i będą wzywać czy trzeba samemu drążyć temat.
Może jest gdzieś lista vin samochodów. którym poprawiają "kolana" .

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #264 dnia: 15 Marzec 2014, 08:08:26 »
Aktualnie jeszcze nie ma listy VIN, trzeba samemu pojechać do serwisu na weryfikacje amortyzatorów, tak jak wcześniej pisałem.

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #265 dnia: 17 Marzec 2014, 08:30:06 »
Cytat: "KoTeK"
Panowie jak to jest z tymi amortyzatorami...... jest jakaś ogólna akcja i będą wzywać czy trzeba samemu drążyć temat.
Może jest gdzieś lista vin samochodów. którym poprawiają "kolana" .

Jedyna jawna fabryczna akcja serwisowa do ix20 dotyczyła hamulców tylnej osi. Zaliczona była do tych zagrażających bezpieczeństwu i ASO samo dzwoniło po klientach, bo producent nie miał wyboru.
W przypadku amortyzatorów oraz obszyć kierownic producent zna temat, ale nie było i póki co nie ma żadnej OFICJALNEJ akcji serwisowej. Jest coś na wzór odgórnego zalecenia w uzasadnionych przypadkach, które mają z tym problem.
Zatem nie liczyłbym na żaden telefon z ASO ani żadną listę VIN. Decyzja o zakwalifikowaniu auta do ewentualnej wymiany w ramach bezpłatnej akcji odbywa się po indywidualnych oględzinach danego egzemplarza. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy, być może w przyszłości będzie inne stanowisko producenta, które zostanie upublicznione.
Innymi słowy, jak Ci to wyraźnie przeszkadza i widać nadmierne zużycie (czy też wyciek jak u mnie) to szanse na takową wymianę rosną, ale nie licz na to, że producent czy ASO sami z siebie do Ciebie zadzwonią bo chcą je wymienić na własny koszt.

pk02

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 17 Marzec 2014, 09:38:09 »
Zgadza się miałem tak,jak bym nic nie zgłosił nic by się nie działo.Kierownica,gałka zaciski tył wymienione.Amortyzatory równierz sugerowałem,ale stwierdzili że narazie jest ok.Natomiast wymienili gabkę na siedzeniu kierowcy bo na boczku od drzwi się wykruszyła.I co dziwne w żadnej akcji z VIN auto nie figurowało.Także jak coś boli to trzeba konsekwentnie tego wymagać od serwisu.

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline horny devil

• HKP
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 19 Marzec 2014, 14:03:58 »
Wlasnie jestem w serwisie Bednarczyk Zabrze. Wstepna dignoza ze amorki tak pracuja glosno i to nie podlega wymianie :/ zobaczymy co z niedzialajacym tpms. Maja tez zamontowac podstopnice i jestem ciekaw czy w kwocie 125zl brutto beda tez nakladki na pedaly i montaz. Modulu doswietlania zakretow niby sie nie da dolozyc :/

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #268 dnia: 19 Marzec 2014, 14:20:20 »
Cytat: "horny devil"
Modulu doswietlania zakretow niby sie nie da dolozyc :/

Mam taki od wyjazdu z salonu (+ tzw. "follow home"). Działa wykorzystując światła przecimgłowe.
Efekt jest ale połowiczny, ponieważ żarówka nie jest umiejscowiona pod kątem w specjalnie dostosowanym reflektorze, jak w rozwiązaniach fabrycznych.

Offline horny devil

• HKP
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 19 Marzec 2014, 14:30:30 »
Z tego co porownywalem to halogeny sa identyczne w kazdej wersji. Tzn o ile sa. Kazdy sklada sie z takich "plytek" odblysnikow. Moze tu jest roznica. A jaka masz wersje wyposazenia??