Na weekend miałem testówkę z silnikiem 1,4 w benzynie (wersja comfort)
+ widoczność do przodu
+ miejsce dla kierowcy (moim zdaniem nawet więcej niż w i40) i pozycja za kierownicą
+ ładowność (pojemność, a zwłaszcza ustawność bagażnika). Wózek dziecięcy (dość duży) bez problemu mieści się na opuszczonej płycie bagażnika z czym mam problem w i40 (na szerokość)
= silnik – 1.4 do 80-90 km/h jest dynamicznie potem kicha (brak też 6 biegu). 1,6 jest lepiej ale też bez szału
= spalanie bez szału – S i A (do 120 km/h), 1/3 po mieście, raczej bez oszczędzania – spalanie w granicach 7-7,5 l/100km
= słupki z przodu – niby dodatkowa szybka, ale ja np. gorzej widzę niż w standardowym rozwiązaniu
= siedzenie kierowcy – niby czuć się pewnie, jednak przy dłuższej jeździe czuć małe niedopasowanie lędźwiowe
- zawieszenie – sprawdzane na różnych nawierzchniach przy silnym wietrze, więc może nie być do końca rzeczywiste. Na drogach typu S i A dobrze się trzyma jezdni, natomiast ma tendencję do większego myszkowania. Przy silnym wietrze 2 razy uciekał mi mocno w bok. Przy złej nawierzchni (łata na łacie, dodatkowo krawędzie drogi silnie zapadnięte) wrażanie samochodu bardzo niepewnego. Z kolei przy uskokach poprzecznych o dziwo lepiej niż moja i40, czuć że zawieszenia nie obniża się do minimum.
- miejsce dla pasażera z przodu – konsola wchodzi na kolano pasażera + bardzo utrudniony dostęp do schowka
- podłokietnik – dla mnie zdecydowanie za wysoki, za to sentymentalna podróż wspomnieniami do podróży PKP :mrgreen:
- odpowietrzenie zbiornika - fatalne jak we wszystkich chyba hultajach (dotankowanie do pełna ciężkie)
Generalnie jako samochód do miasta tak, na trasę mam wątpliwości (a szukam drugiego auta w rodzinie – do miasta, ale też na wakacje i wyjazdy weekendowe ).