Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 305495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jack55

• Gość
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #285 dnia: 01 Październik 2014, 15:13:09 »
Może wersja po FL będzie miała lepsze materiały i lepsze zawieszenie.Kia Venga właśnie go przeszła  :-o
http://superauto24.se.pl/multimedia/galeria/148536/346813/kia-venga-2015/
Szkoda tylko ,że w dalszym ciągu będzie montowana stara 4 biegowa skrzynia automatyczna :-/
Środkowy panel wygląda zdecydowanie lepiej niż dotychczas ;-)
http://superauto24.se.pl/multimedia/galeria/148536/346829/kia-venga-2015/?fu
no i wreszcie światła do jazdy dziennej wykonane w technologi led
http://superauto24.se.pl/multimedia/galeria/148536/346836/kia-venga-2015/

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #286 dnia: 20 Listopad 2014, 20:55:58 »
Czy ktoś z was w ix20 miał klopot z odpaleniem auta .
A jesli tak co było przyczyna

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: 21 Listopad 2014, 18:14:09 »
Odpala bezproblemowo i byłoby bardzo dziwne, gdyby było inaczej.

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #288 dnia: 04 Styczeń 2015, 18:00:58 »
W naszym forum w dziale poświęconym ix35 znalazłem takiego linka http://www.aliexpress.com/item/Hyundai-ix35-special-with-blank-radio-shark-fin-car-antenna-signal-shark-with-3M-newest-design/2018602911.html
Byłbym zainteresowany takim czymś do ix20. Nie, żeby być trendy, ale dlatego, że mam tak niski wjazd do garażu, że muszę przed wjazdem wykręcać antenkę.
Spotkał się może ktoś z czymś takim?

Spokojnego N R 2015 i pełnego zadowolenia ze swojego pojazdu. :mrgreen:

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: 12 Styczeń 2015, 19:52:43 »
Na weekend miałem testówkę z silnikiem 1,4 w benzynie (wersja comfort)
+ widoczność do przodu
+ miejsce dla kierowcy (moim zdaniem nawet więcej niż w i40) i pozycja za kierownicą
+ ładowność (pojemność, a zwłaszcza ustawność bagażnika). Wózek dziecięcy (dość duży) bez problemu mieści się na opuszczonej płycie bagażnika z czym mam problem w i40 (na szerokość)
= silnik – 1.4 do 80-90 km/h jest dynamicznie potem kicha (brak też 6 biegu). 1,6 jest lepiej ale też bez szału
= spalanie bez szału – S i A (do 120 km/h), 1/3 po mieście, raczej bez oszczędzania – spalanie w granicach 7-7,5 l/100km
= słupki z przodu – niby dodatkowa szybka, ale ja np. gorzej widzę niż w standardowym rozwiązaniu
= siedzenie kierowcy – niby czuć się pewnie, jednak przy dłuższej jeździe czuć małe niedopasowanie lędźwiowe
- zawieszenie – sprawdzane na różnych nawierzchniach przy silnym wietrze, więc może nie być do końca rzeczywiste. Na drogach typu S i A dobrze się trzyma jezdni, natomiast ma tendencję do większego myszkowania. Przy silnym wietrze 2 razy uciekał mi mocno w bok. Przy złej nawierzchni (łata na łacie, dodatkowo krawędzie drogi silnie zapadnięte) wrażanie samochodu bardzo niepewnego. Z kolei przy uskokach poprzecznych o dziwo lepiej niż moja i40, czuć że zawieszenia nie obniża się do minimum.
- miejsce dla pasażera z przodu – konsola wchodzi na kolano pasażera + bardzo utrudniony dostęp do schowka
- podłokietnik – dla mnie zdecydowanie za wysoki, za to sentymentalna podróż wspomnieniami do podróży PKP  :mrgreen:
- odpowietrzenie zbiornika  - fatalne jak we wszystkich chyba hultajach (dotankowanie do pełna ciężkie)
Generalnie jako samochód do miasta tak, na trasę mam wątpliwości (a szukam drugiego auta w rodzinie – do miasta, ale też na wakacje i wyjazdy weekendowe ).

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #290 dnia: 30 Styczeń 2015, 08:23:42 »
Zgadzam się z powyższym po całości, bez rozpisywania się w szczegółach, co uczyniłem już wcześniej.
Dodam tylko, że chcącym obniżyć spalanie o 0,5-1 litr sugeruję zmianę oleju 5W40 na 5W30 ze specyfikacją Forda (HTHS poniżej 3,5), nota bene polecanego do tego auta przez internetowe narzędzia producentów olejów.

Po 61 tys. przebiegu czeka mnie zabawa z likwidacją ciągłych pisków prawdopodobnie z układu sprzęgła. Wcześniej pojawiały się sporadycznie i żaden serwis nie widział problemu. Teraz popiskuje na wolnych już cały czas.

P.S. Ja również zaczynam się już rozglądać za innym autem, szczególnie na trasy i raczej w wyższej klasie.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #291 dnia: 30 Styczeń 2015, 18:34:26 »
Ja używam akurat olej MOTUL w tej specyfikacji, i faktycznie trochę spadło zużycie paliwa.

jack55

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: 30 Styczeń 2015, 21:58:13 »
Cytat: "ph71"

Po 61 tys. przebiegu czeka mnie zabawa z likwidacją ciągłych pisków prawdopodobnie z układu sprzęgła. Wcześniej pojawiały się sporadycznie i żaden serwis nie widział problemu. Teraz popiskuje na wolnych już cały czas.

P.S. Ja również zaczynam się już rozglądać za innym autem, szczególnie na trasy i raczej w wyższej klasie.

U mnie piski pojawiły się przy 25tys. przebiegu.Przy około 55tys diagnoza sprzęgło i łożysko oporowe do wymiany.Oprócz tego pojawił się problem z klimatyzacją.Pomimo odgrzybiania ciągły smród stęchlizny i falowanie obrotów.Doszedł do tego ubywający płyn chłodzący a jednocześnie wzrost poziomu oleju w silniku.Diagnoza uszkodzona uszczelka pod głowicą.Przy spryskiwaniu tylnej szyby kałuża płynu od spryskiwaczy pod dywanikiem kierowcy.Diagnoza nieszczelność wężyka pod matą.Od samego początku użytkowania fatalna praca wycieraczek.Wymiana co 3 miesiące.Skrzypiące fotele z przodu oraz wieczny problem z podświetleniem schowka.Raz świeciło raz nie.Do tego wszystkiego ciągłe problemy związane z zawieszeniem.Na koniec problemy z elektryką.Nie dzialały kierunkowskazy.Efektem tego wszystkiego była sprzedaż auta w zeszłym roku i pozbycie się wszelkich problemów z Hyundaiem ;-)

irkor

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:22:39 »
Zaczynam czegoś tu nie rozumieć. Takie podzespoły jak silnik, skrzynia biegów,  sprzęgło i pozostałe, są również w innych modelach Hyundaia. Jakoś nie widzę na forum, żeby ktoś nagminnie zgłaszał ubywający płyn w chłodnicy, uszczelkę pod głowicą,  skrzypiące sprzęgła czy zbyt duże zużycie paliwa. Zawieszenie rzeczywiście jest trochę niedopracowane, ale wątpię aby do ix20 wkładano zupełnie inne podzespoły niż w pozostałych modelach. Z powyższych postów należałoby wyciągnąć wniosek, że wszystkie Hyundaie są do bani.

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #294 dnia: 01 Luty 2015, 15:34:16 »
Cytat: "jack55"
Diagnoza sprzęgło i łożysko oporowe do wymiany.

Po sobotniej wizycie w ASO mam to samo. Póki co, wystarczyło smarowanie łożyska przez otwór rewizyjny... i ucichło natychmiast. Na jak długo? Czas pokaże...
Wkurza mnie tylko to, że ponad rok wcześniej inne ASO nie umiały sobie z tym poradzić, a dzisiaj zasłaniając się przebiegiem auta chętnie wymieniliby całość na koszt użytkownika...:(

piter_ix20

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: 01 Luty 2015, 19:28:18 »
Cytat: "irkor"
Zaczynam czegoś tu nie rozumieć. Takie podzespoły jak silnik, skrzynia biegów,  sprzęgło i pozostałe, są również w innych modelach Hyundaia. Jakoś nie widzę na forum, żeby ktoś nagminnie zgłaszał ubywający płyn w chłodnicy, uszczelkę pod głowicą,  skrzypiące sprzęgła czy zbyt duże zużycie paliwa.

Chcesz powiedzieć, że ix20 kłamią? :)
A tak serio to być może silniki do ix20 powstają gdzieś indziej? Mnie w serwisie powiedzieli, że wyrównali podstawę głowicy bo niebyła idealna fabrycznie i stąd te problemy.
Odnośnie spalania to wydaje mi się, że wynika ono częściowo z wysokości ix20 i dużego oporu czołowego.
To samo jest w ix35.

[ Dodano: 2015-02-01, 19:30 ]
Cytat: "ph71"
Cytat: "jack55"
Diagnoza sprzęgło i łożysko oporowe do wymiany.

Po sobotniej wizycie w ASO mam to samo. Póki co, wystarczyło smarowanie łożyska przez otwór rewizyjny... i ucichło natychmiast. Na jak długo? Czas pokaże...
Wkurza mnie tylko to, że ponad rok wcześniej inne ASO nie umiały sobie z tym poradzić, a dzisiaj zasłaniając się przebiegiem auta chętnie wymieniliby całość na koszt użytkownika...:(

Ja miałem wymieniane rok temu to łożysko na gwarancji. Na razie jest ok. Jednak po naprawie nie umieli uszczelnić półosi napędowej i 3 razy jeździłem do serwisu aby to uszczelnili. Raz nawet pojechałem lawetą bo wyciek był już spory.

[ Dodano: 2015-02-01, 19:38 ]
Generalnie szkoda, że HMP traktuje często klienta jak wroga. Myślałem o zakupie i40CW ale jak zobaczyłem to: https://www.facebook.com/pages/ANTY-Hyundai/504585736271873?fref=ts to powiedziałem sobie nigdy więcej tej marki. Ciekawa jest opinia biegłego w tej sprawie, która wskazuje na jego ogromne zainteresowanie rachunkiem prawdopodobieństwa a jak wiadomo ma to szczególne zastosowanie w motoryzacji.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #296 dnia: 01 Luty 2015, 20:22:27 »
Znam 6 aut z śląska które maja problem z ubywaniem płynu chłodniczego.
Umnie za pierwszym razem był remont kapitalny a za drugim wymiana całego silnika na gwarancji.
Jest tego masa nawet nie pisze co wam jeszcze szczeli .
Proszę tylko zwrucić na ustawienie maski względem lamp, korodujaca maska w zamknietych detalach, tylnie amortyzatory klapy uszkadzają sie

jack55

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 03 Luty 2015, 16:08:32 »
Cytat: "lukasz.zst"
Znam 6 aut z śląska które maja problem z ubywaniem płynu chłodniczego.
Umnie za pierwszym razem był remont kapitalny a za drugim wymiana całego silnika na gwarancji.
Jest tego masa nawet nie pisze co wam jeszcze szczeli .
Proszę tylko zwrucić na ustawienie maski względem lamp, korodujaca maska w zamknietych detalach, tylnie amortyzatory klapy uszkadzają sie

Kolega widzę jest ewenementem na skalę światową :shock:
Wymienił w swoim ix20 silnik,całe zawieszenie,z tego co pamiętam kilka razy kierownicę oraz trzy razy fotel kierowcy-w co osobiście wątpię :-/  oraz miał malowaną maskę bo rdzewiała itd....
A mimo to przekonuje , że Hyundai to świetny samochód bo ma na niego 5 letnią gwarancję :mrgreen:
To się nazywa przywiązanie do marki :-D
lukasz.zst w twoim poście naliczyłem 7 byków,piszesz tak jakbyś podstawówki nie skończył :oops:  :oops:  :oops:

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #298 dnia: 03 Luty 2015, 20:25:43 »
I będe chwalił,auto fajne ale awaryjne. W regulaminie nic nie pisze jak mam pisać.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #299 dnia: 03 Luty 2015, 20:46:28 »
Cytat: "lukasz.zst"
W regulaminie nic nie pisze jak mam pisać.

Chyba żartujesz to my od lat myślimy co masz na myśli pisząc z błędami, a Ty stwierdzasz że poprawnie Ci się nie chcę.

Przeczytaj jednak regulamin jest bez błędów.

III Ogólne zasady publikacji na Forum
1. Użytkownik zobowiązuje się do korzystania z Forum w sposób zgodny z polskim prawem, a w szczególności z Ustawą o Języku Polskim (w której to jest mowa o przeciwdziałaniu jego wulgaryzacji), etykietą i międzynarodowymi umowami obowiązującymi w Polsce.
9. Użytkownik, który swoimi wypowiedziami będzie zaniżał poziom Forum, w szczególności poprzez:
a. niestosowanie się do zasad pisowni polskiej,
d. posty pisane młodzieżowym slangiem, językiem niezrozumiałym lub budzącym wątpliwości, zaburzające poprawną komunikację między Użytkownikami Forum,
może zostać usunięty ze składu Forum.