Forum > Matrix / ix20
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
Mans:
Hyundai w podnoszeniu cen nie jest tutaj żadnym wyjątkiem ponieważ inne marki robią dokładnie to samo.
Obecnie w promocji za 61tys mamy ix20 w wersji comfort z silnikiem benzynowym 1.6 i posiada ona wszystko co potrzebne jest kierowcy w codziennym użytkowaniu.
Jeżeli chcemy więcej bajerów czyli tempomat, kamerę cofania i skórzaną tapicerkę kupujemy w promocji blizniaczą Kia Vengę 1.6 w wersji Business line za 62 tys.Dodatkowo zarówno u Hyundaia jak i u Kii mamy kolor biały bez dopłaty.
W tych cenach i z takim wyposażeniem nie kupimy żadnego innego minivana na naszym rynku bo konkurencja jest o wiele droższa ;-)
Kupując np. Skodę Fabię musimy już na starcie dopłacić za dojazdowe koło zapasowe,alarm czy biały kolor niezależnie od wersji.
Następny duży plus dla ix20 i Vengi daję za czterocylindrowe niezawodne silniki MPI ,które są dzisiaj wielką rzadkością zastępowane przez 3 cylindrowce z turbo :-D
kri$:
Mówimy o modelu, który ma już swoje lata, w nowych modelach, są już inne silniki. Ja porównywałem cenę zakupu kilka lat temu, do ceny na dziś. A jest to ponad 10.000 więcej.
Dider:
Mans, to "potanieli" bo jak rok temu szukałem, to upustu mniej było i po wszystkich rabatach nie było szans zmieścić było się w 60 tyś zł z "gołym" comfortem 1,6. A Venga BL w cenniku nie miała tempomatu. Ja zamiast skóry, bezkluczykowego dostępu i ledowych tylnych lamp, wolałem L i dobrać podgrzewaną kierownicę, fotele, tempomat, i multimedia z navi i kamerą cofania (żona sobie zażyczyła) i wyszło taniej cenowo. Co do skody, może i lepsze wrażenie sprawia jakość materiałów, ale (fabia) jest ciasniejsza, wysoki i szeroki tunel środkowy (w ix20 i Vendze nie ma, jest płasko). Na plus Skody, były przeglądy w cenie auta przez chyba 3 lata, jak dobrze pamiętam, ale cena i tak powyżej 61 tyś zł. Hyundai ma za to niższe oprocentowanie do ubezpieczenia, nie wiele, ale jednak parę stówek taniej na pakiecie wychodzi.
Ciekawostka - cenników na stronach kii nie można obejrzeć, serwer coś tam nie teges. Czyżby zmiana cen była :)?
Kri$, dokładnie a jakoś specjalnie nic nie poprawili, nie dodali, no chyba, że adaptacja oprogramowania z euro 5 na 6 jest taka droga. Dodaj jeszcze blue drive i chyba inne radio (nowsza wersja). Co ciekawe moja Venga 1,6 bez start/stop a ma euro 6 wbite w dowód.
Mans:
Hyundai przeważnie w połowie roku daje dość spore upusty.Podejrzewam, że na początku 2018 roku będzie jeszcze większy upust na ix20 ale czas pokaże czy miałem rację.Ten model teoretycznie ma być produkowany do końca tego roku.Jak będzie w rzeczywistości pożyjemy zobaczymy ;-)
http://moto.onet.pl/aktualnosci/hyundai-ix20-moze-byc-produkowany-do-konca-2017-r/0fppgy
Podobna sytuacja jest z Vengą.
Aktualny cennik Vengi jest tutaj do pobrania
https://www.kia.com/pl/katalogi-i-cenniki.9902be82-2f66-47aa-8df2-fb7b1989256d/#/Dzi%C4%99kujemy
A co do Fabii to dałem ją jako pierwszy lepszy przykład z brzegu,trochę w innym kontekście i jest to zdecydowanie ciaśniejszy model niż Hyundai czy Kia o wiele gorszym komforcie jazdy nie wspominając.Wiadomo inny segment.
Bezpośrednią konkurencją dla ix20 i Vengi jest np. Renault Captur czy nowość Opel Crossland X.
Do sprzedaży weszły także Seat Arona,Hyundai Kona czy Kia Stonic, także jest w czym wybierać.
Jednak na razie ceny są jak dla mnie z kosmosu wiadomo nowość :-)
kri$:
Właśnie dowiedziałem się, że ix20 ma być robiony do połowy 2018 roku, z możliwością przedłużenia, w zależności od zapotrzebowania. Produkcja nie została wstrzymana, w związku, że minivanów nie ma już na rynku.
Nawigacja
[#] Następna strona