Forum > ix35 EL

[ix35 EL] nowy ix35 z automatyczna skrzynią biegów

<< < (2/7) > >>

krzpop:
Też mam przejechane 40kkm i ten efekt występuje nadal. Uwielbiam to robić gdy jadę z kimś w korkach - mina wsłuchującego się gościa bezcenna.

JPt_73:
Koledzy troche mnie przeraziliscie bo liczylem ze z czasem to sie przynajmniej zmniejszy bo jednak jest to dosyc uciazliwe. Swoja droga ciekawe czy w porownywalnych automatach (nie dwusprzeglowych) w innych markach tez to wystepuje.
Rozumiem ze proba zrobienia czegos tym w ASO jest skazana na niepowodzenie...

krzpop:
JPt_73 jak pisałem wcześniej to nie jest sprawa skrzyni biegów - skrzynia jest OK. To jest sprawa powolnego odpuszczania tłoczków hamulcowych. W ręcznych skrzyniach puszczamy hamulec aby dodać gazu, puszczamy sprzęgło i ruszamy energicznie przezwyciężając jakiekolwiek opory klocków hamulcowych. U nas w automacie w pozycji R lub D skrzynia przez cały czas przenosi moment na koła, puszczasz hamulec i któryś klocek jest powiedzmy w takim stanie że już puścił ale jeszcze troszkę trzyma. Luz, który występuje pomiędzy klockiem hamulcowym a dociskiem powoduje, że klocek wpada w drgania i stąd te dźwięki. To jest tak jakbyś mocno dociskał dłoń do blatu stołu i próbował przesunąć - będzie się przesuwała skokami. Pomiędzy klockiem a dociskiem musi być troszkę luzu i ten klocek obija się między ściankami zacisku - to wszystko. U mnie to występuje sporadycznie najczęściej po umyciu gdy tarcze pokryte są lekkim nalotem rdzy, natomiast mogę ten dźwięk wywołać powiedzmy na zawołanie.

klemens:
Ciekawe, hmm. Jeśli tak jest, to z automatami w dizlu powinno być podobnie. Zobaczymy, czy ktoś z dieslem się dopisze. Ja mam ręczną skrzynię (czego żałuję).

mron:

--- Cytat: "klemens" ---Ciekawe, hmm. Jeśli tak jest, to z automatami w dizlu powinno być podobnie. Zobaczymy, czy ktoś z dieslem się dopisze. Ja mam ręczną skrzynię (czego żałuję).
--- Koniec cytatu ---

W deasel-u  jest tak samo. U mnie te odgłosy występują przy ruszaniu po dłuższym postoju ale też nie zawsze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej