Forum > ix35 EL

[ix35 EL] nowy ix35 z automatyczna skrzynią biegów

(1/7) > >>

JPt_73:
Witam
To mój pierwszy post na forum wiec proszę o wyrozumiałość Szanownych Klubowiczów.
Od kilku dni jest posiadaczem fabrycznie nowego ix35, 2.0GDI, z automatyczna skrzynią biegów (to mój pierwszy hyundai oraz pierwszy automat). Przejechałem na razie ok.400km. Zauważyłem pewną rzecz o której nie wiem co sadzić tj podczas ustawienia skrzyni na R lub D i przy puszczaniu pedału hamulca słychać dziwny, dość głośny odgłos, przypominający jakby trzeszczenie (znalazłem dokładnie taki sam odgłos na YT choć tu dotyczy nowego Santa FE - //www.youtube.com/watch?v=XMgdPIeC9Rw ). Dźwięk ten nasila się po nocnym postoju przy niskiej temp na zewnątrz. Gdy silnik sie zagrzeje raz ten dźwięk słychać a raz nie. Nigdy nie słychac go w czasie jazdy a biegi zmieniają się płynnie i bez jakiś niepokojących dźwięków. Podobny odgłos słychac pod sam koniec hamowania choć on nie pojawia sie gdy auto zatrzymuje się b delikatnie. Proszę o opinie: czy może to być związane z docieraniem się auta (hamulce?, zawieszenie?, skrzynia automatyczna?), czy jest to coś normalnego (ten typ tak ma i trzeba do tego przyzwyczaić się) czy raczej jest to coś nieprawidłowego. Może ktoś jeżdżący automatem obserwował podobny objaw? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie.  :-)

krzpop:
To nic wielkiego - to hamulec. Jak wiesz automat po przestawieniu na R lub D zaczyna już "ciągnąć". Po puszczeniu hamulca któryś klocek wolniej się cofa i stąd efekt. Możesz zresztą ten dźwięk wywołać w każdej chwili - manipulując delikatnie pedałem hamulca wywołasz dźwięk o różnej długości i częstotliwości.

JPt_73:
Dzięki za odpowiedz.
Kolego czy uważasz ze te hamulce jakoś ułożą się wraz z docieraniem się samochodu (i wtedy ten objaw zniknie albo przynajmniej znacznie się zmniejszy) czy raczej trzeba udac się do ASO aby się temu przyjrzeli?

boberek:

--- Cytat: "JPt_73" ---Dzięki za odpowiedz.
Kolego czy uważasz ze te hamulce jakoś ułożą się wraz z docieraniem się samochodu (i wtedy ten objaw zniknie albo przynajmniej znacznie się zmniejszy) czy raczej trzeba udac się do ASO aby się temu przyjrzeli?
--- Koniec cytatu ---

Witam posiadacza silnika 2.0GDI :)
U mnie ten efekt też występuje. Wydaje mi się, że na początku było jakby głośniej. generalnie nie ma się co przejmować, tylko jeździć :)

lukasz.zst:
Ja mam automata i mam to samo , mam przejechane 40 tys.km teraz ma styk

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej