Autor Wątek: [Tucson] Dziwny hałas pod obciążeniem silnika  (Przeczytany 23786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DANET

• Gość
[Tucson] Dziwny hałas pod obciążeniem silnika
« dnia: 27 Grudzień 2013, 17:29:35 »
Witam
Mam problem tego typu: gdy podjeżdzam pod górkę czy to drugi, trzeci czy czwarty bieg dobiega hałas typu jakby jakaś niedokręcona blacha latała pod spodem auta!!! straszne charczenie, dokładnie jest ciężko opisać ten hałas. Gdy jeżdzę spokojnie nie słychać tego. Byłem w salonie Hultaja i tam stwierdzili skrzynię biegów i chcieli wcisnąć mi bardzo drogi olej do skrzyni który to miałby wyeliminować hałas ale nie do końca. Mam kolegę który zajmuję się skrzyniami biegów ale Oplowskich i mówi że to raczej nie skrzynia bo wyła by cały czas. Mój mechanik stwierdził iż wtedy gdy jest silnik pod obciążeniem występują jakieś drgania w układzie wydechowych i to z niego wydobywa się ten hałas. Czasami gdy otworzę okno to bardzo głosny jest to hałas tak jakby łożysko się rozsypywalo. bardzo proszę o porady i sugestie.
Pozdrawiam

y4r3k

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2013, 11:21:14 »
To dość typowa sprawa... Jest tu podobny wątek, choc nie wiem czy koledzy z dieslami mieli takie same objawy(moje objawy do ich opisu nie pasowały).

W moim przypadku słyszę to 'charczenie' raczej na 2 i 3 biegu, tylko w zakresie obrotów 1700-1900. Nagłe przyspieszenie powoduje wystąpienie dzwięku przez krótka chwilę.... ale jadąc pod górkę można to słyszeć dłużej gdy trafi sie na konkretne obroty. Delikatne operowanie gazem w tym zakresie obrotów praktycznie eliminuje dzwięk, odpuszczenie gazu zawsze podowuje ustanie dzwięku,

Kiedyś sądziłem, że to jakiś luźny element przy wydechu, blisko silnika (bo dla mnie to brzymi dokładnie jak jakby coś wpadło w wibracje).  Śledząc inne wątki, także anglojęzyczne: to mogłyby być też: skrzynia (mówią, że nie rozleci się i nie ma co się martwić) lub, że trzęsą się sprężyny w sprzęgle... i też nie ma co się tym martwić. Niektórym udało się mocno zredukować podobny dzwięk poprzez wymiane sprzęgła, ale coś tam jeszcze słychać. Ktoś na tucsondrivers.com pisał, że można wymienić sprzęgło ale dzwięk powróci za kilkadziesiąt tyś km :)

Ja z tym jeżdżę 1,5 roku i nic się nie zmienia.

Szkoda, że nie znam rosyjskiego, żeby przejrzeć tamtejsze fora i poszukać informacji.

MERLIN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2013, 21:13:33 »
Hejka - rozwiązanie jest takie - dobry mechanik,warsztat z hamownią ,gdzie można sprawdzić autko  podczas jazdy i pod obciążeniem,przyjrzeć się wykresom silnika.
Dopiero wtedy po wspólnych wnioskach, przejść do czynów i ponosić koszta. :-)

y4r3k

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudzień 2013, 12:00:10 »
Cytat: "MERLIN"
dobry mechanik,warsztat z hamownią ,gdzie można sprawdzić autko  podczas jazdy i pod obciążeniem,przyjrzeć się wykresom silnika.

Niekiedy ciężko znaleźć hamownię a co dopiero dobrego mechanika z hamownią :)

chulos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudzień 2013, 10:38:11 »
Mam podobny problem ze swoim Tucsonem.  Na początku myślałem, że to wydech, albo osłona, ale byłem w kilku warsztatach i wszyscy obstawiają zużyte łożysko w skrzyni biegów.
U mnie objawy są na zimnym silniku lub niskich obrotach. (Metaliczny odgłos - blacha).
Niestety jedyna rada to wymienić skrzynię, ale uczciwy mechanik powie, że jeździć do oporu aż stanie wóz.
Podobno w tym modelu skrzynka lubi się palić.
Po za tym denerwującym objawem (odgłosem) nie zauważyłem innych.

y4r3k

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2014, 10:14:00 »
U mnie z kolei minimalnie bardziej hałasuje na gorącym... ale, kolega wyżej ma diesla, więc podejrzewam, że to inna skrzynia i sprzęgło i może zupełnie inna sprawa (osoby z dieslami wypowiadały się w temacie o terkotaniu):
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3276&postdays=0&postorder=asc&start=0

Wg kilku źródeł, jakie wygooglowałem (szukałem po haśle "tucson rattle") to może byc coś podobnego jak tu :
http://www.youtube.com/watch?v=y7DE4iPLOhE
Gdzieś napisano nawet, że Hyundai o tym wie, ale nie naprawiał na gwarancji bo to się nie psuje.

Przeczytałem już wiele postów i innych wpisów na ten temat i wiem, że to popularna sprawa, niektórzy podejrzewali skrzynie, ale dochodzenie kończyło się raczej na sprzęgle a niekiedy i na osłonie górnej silnika ;). Jedynie pocieszające jest to, że faktycznie nikt nie pisał o awarii.

Offline niebrzydal

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Styczeń 2014, 14:19:46 »
"zużyte łożysko w skrzyni biegów" he, kaskę można pociągnąć za niewiedzę :)
Są dwie możliwości albo blacha robiąca za osłonę termiczną między katalizatorem a karoserią albo blacha stanowiąca osłonę termiczną katalizatora. Ja nie wiem przyzwyczaiłem się ale kur.. mnie brała.
Objaw: przy przyśpieszaniu na na I i II wprowadza w rezonans którąś z wymienionych blach.

y4r3k

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Styczeń 2014, 20:25:57 »
Ja też się przyzwyczaiłem... ale skąd pewność, że to te blachy ?

DANET

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Styczeń 2014, 22:05:55 »
Cytat: "y4r3k"
Ja też się przyzwyczaiłem... ale skąd pewność, że to te blachy ?

To nie jest problem żadnych blach, ja swój samochód sprawdziłem od A do Z   dla mnie też wydawało się tak jakby jakaś blacha wpadała w rezonans ale niestety to nie blacha a szkoda :(   Sam do tej pory nie wiem co jest przyczyna bo dalem se na luz z tym ale poczytajcie posty innych kolegów u ktorych ten problem wystepowal i sobie z tym poradzili.

Pozdrawiam

Offline niebrzydal

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Styczeń 2014, 01:04:07 »
Trza wziąć młotka i lekko trzonkiem popukać w katalizator a także osłonę i przypomni ci si ten dźwięk - jak podczas jazdy.

DANET

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Styczeń 2014, 08:44:50 »
Możesz popukać w cały układ wydechowy i dźwięk będzie podobny. Jeżeli miałeś takowe doświadczenie ze swoim autem to opisz więcej szczegółów, tylko większość tu pisze ze po wymianie sprzęgła hałas ustaje to znaczyło by że mechanicy robią nas w konia????  Tak jak opisywałem na początku mój mechanik stwierdził dokładnie to co Ty opisujesz że jest to problem w układzie wydechowym i że tym sie nie trzeba przejmować. Byłem z tym problemem w ASO w Olsztynie tam podnieśli samochód walili wszędzie gdzie tylko się dało sprawdzali cały wydech i na koniec stwierdzili że to skrzynia biegów!!!! i że mają świetny olej do skrzyni który pomoże w tych dolegliwościach tyle że nie mieli na chwilę obecną tyle ile mi było trzeba a cena którą powiedzieli za litr powalała na kolana, więc może jest trochę racji w tym co piszesz sam już nie wiem co o tym myśleć. Czekamy wiec może ktoś definitywnie rozwiąże ten problem.

Virtualer1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Styczeń 2014, 13:23:09 »
Miałem również takie objawy, ale głównie podczas przyspieszania. Posłuchałem rady mojego mechanika i wymieniłem całe sprzęgło - problem zniknął.

Pozdrawiam

DANET

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Styczeń 2014, 18:12:01 »
Cytat: "Virtualer1"
Miałem również takie objawy, ale głównie podczas przyspieszania. Posłuchałem rady mojego mechanika i wymieniłem całe sprzęgło - problem zniknął.

Pozdrawiam

No wiec właśnie i tak co po niektórzy się wypowiadają że po zmianie sprzęgła problem znika, sam nie wiem co o tym myśleć bo wymiana sprzęgła to nie mały koszt.
Czekamy na dalsze wypowiedzi

MERLIN

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Styczeń 2014, 22:02:12 »
Hejka - tak z wszystkich wypowiedzi wynika ze jest to meczące lecz nie groźne, dobry grajek i subwoofer ,uwolni ciebie od tych męczarni :mrgreen:

DANET

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Styczeń 2014, 09:10:20 »
Cytat: "MERLIN"
Hejka - tak z wszystkich wypowiedzi wynika ze jest to meczące lecz nie groźne, dobry grajek i subwoofer ,uwolni ciebie od tych męczarni :mrgreen:

Można i tak, ale tak serio w moim przypadku gdy mam szybę spuszczoną to dzwięk jest tragiczny jakby skrzynia miała się zaraz rozwalić.