Forum > Tucson JM
[Tucson] Dziwny hałas pod obciążeniem silnika
arcii111:
Ustaliłem, Oyodo to pakowacz sprzęgieł Aisin, Exedy, Valeo. Moje pewnie spakowali jako rękodzieło od pana Mietka :cry: Jutro jadę reklamować usługę, mechanik trochę bucowaty, ciekawe jak będzie chciał się mnie pozbyć. Najpierw sam posprawdzam wszystko metalowe co może dzwonić, żeby nie wyjść na ignoranta Skłaniam się do brzęczenia sprężyn w tarczy sprzęgła.
dziadek:
Witam -
Jeżeli te wszystkie osłony termiczne są dobrze zamocowane, to prawdopodobnie poszedł docisk sprzęgła.
arcii111:
To mamy trzech potencjalnych winnych. Łożysko oporowe, docisk i samą tarcze. Tak wynika z powyższych postów. Tak czy siak jeszcze raz zwalamy skrzynię.
[ Dodano: 2014-12-15, 14:43 ]
Wstawiłem samochód do mechanika. Pojeździliśmy, posłuchaliśmy i stanęło na niczym, on mówi no słychać jak by przegób, nie przeguby stukają, trzeszczą mówię. Twierdzę, że to chyba któryś z elementów sprzęgła. Mechanik przy wytrzeszczu oczu(8 godzin pracy za darmo) mówi, że nie i daje pomocnika niech on posłucha bo młodszy. I znów jeździmy słuchamy sielanka. Jak echo po szefie, to coś z półosią lewa strona. Ja swoje, sprzęgło trzeba sprawdzić. Stanęło na tym, że popatrzą na podnośniku ale jest zajęty, ja musiałem lecieć i znów bez Tucsona. :cry: Po mojemu uczciwie zwalamy skrzynie, jeśli wadliwy zespół sprzęgła płaci mechanik jeśli ja się pomyliłem płacę za robotę. Jakieś inne propozycje?
stan;:
Panowie jeżeli chodzi o terkotanie to wymieniłem sprzęgło ,olej i reduktor po remoncie i nic dalej to samo więc rozkręciłem stary reduktor i patrze a tam niema co się popsuć i problem z reduktorem jest taki że w nim są tylko dwa łożyska i całe obciążenie idzie na łożyska mechanizmu różnicowego w skrzyni biegów i to jest przyczyna terkotania i telepania przodem . pozdrawiam stan;
GrzybathorX:
Witam,
Mam Santa Fe I 2004 CRDI napęd na przód, też mam problem z rezonansem przy przyśpieszaniu 1500 - 1900. Generalnie większość z Was napisała, że to wina skrzyni lub sprzęgła.
Generalnie da się z tym żyć, ale Hyundai którego kupiłem ma udokumentowane naprawy. Skrzynia i sprzęgło było robione przy 160 000 km. Ciężka sprawa...
Chciałem zapytać, czy ktoś z Was ma taki problem i go zignorował ile można z tym jeździć?
Pozdr.
Nawigacja
[#] Następna strona