Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Bardzo ważna uszczelka w filtrze oleju 2.2 CRD
Piotrek79:
U mnie w 2.0 crdi gaśnie praktycznie od samego kręcenia rozrusznikiem.
Kiedyś jeździłem Vectra B 1.7 td isuzu i tam też miałem tak że kontrolka gasła po 3-4 sekundach,zrobiłem nią ponad 100.000 i silnik chodził idealnie.
Nie wiem od czego to zależy. Groźniejsze jest jak by kontrolka zaczynała świecić na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach.
Olej nigdy cały nie spłynie,zawsze też zostaje film olejowy.
zicer1977:
U mnie jest dokładnie to samo. Zimny silnik po nocy 4-5 sek. Silnik rozgrzany gaśnie po 1-2 sek. W/w uszczelka wymieniona w grudniu przy wymianie oleju /stara była miękka ale i tak poszła w kosz/, czas gaśnięcia kontrolki ciśnienia oleju bez zmian. Olej to Motul Fe 5w30.
W innych markach samochodów z dieslem lub z benzyną do których mam dostęp kontrolka ciśnienia oleju gaśnie natychmiast, nawet w trakcie kręcenia rozrusznikiem.
karik:
Może zależy to od umiejscowienia czujnika ciśnienia oleju, jeśli jest zamontowany blisko filtra, pompy to gaśnie od razu, w santku jest trochę dalej więc może dlatego.
A może zwróciliście uwagę czy przez część oznaczoną na schemacie nr 21338 olej powinien swobodnie przepływać, czy dopiero po zassaniu przez pompę? jest tam w środku jakiś dekielek na sprężynie.
Taxidriver:
Daj spokój kontrolka gaśnie w przeciągu 2-5 s jest to norma w zależności od sprawności czujnika, przepalenia przewodów.Po prostu ten typ tak ma jak pisali wcześniej opóźnienie ze względu na przewody czujnik a źle jest jak się zapala w trakcie jazdy czy czy na wolnych obrotach. Wtedy nie masz ciśnienia jak chcesz się upewnić zmierz ciśnienie w cylindrze
karik:
Odgrzebię temat palącej się kontrolki oleju.
Teraz mam raczej pewność że coś jest nie tak, w niskich temperaturach kontrolka paliła się max 5 sekund po odpaleniu silnika, teraz temperatura w granicach 8-10 stopni a kontrolka pali się 10-12 sekund. :(
[ Dodano: 2017-03-16, 08:15 ]
Panowie problem z palącą się kontrolką został rozwiązany :) teraz kontrolka gaśnie po 3 sekundach.
Nawigacja
[#] Następna strona