Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Bardzo ważna uszczelka w filtrze oleju 2.2 CRD

<< < (7/12) > >>

karold:
Dzięki za info o konstrukcji filtra.
Jak tu ufać szamanom, co nawet do puchy nie zaglądają i po drodze wyrzucają elementy filtra razem z wkładem  :-( .
Kupiłem w serwisie kompletną pokrywę filtra i założę sam poprawnie, tak jak być powinno. Dopiero wtedy filtr filtruje, a olej nie spływa do michy.

PZDR.

karik:
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Santa fe 2,2 crdi. Pierwsza rzecz po zakupie oczywiście wymiana oleju, całe szczęście że przed zakupem poczytałem  trochę forum i natknąłem się na ten temat, oczywiście opisywana uszczelka była pęknięta i odkształcona. Mam takie pytanie czy podczas dokręcania pokrywy filtra uszczelka nie podwinie się lub nie zsunie ze swojego miejsca? i drugie pytanie czy normalną rzeczą jest gaśnięcie kontrolki ciśnienia oleju na zimnym silniku po  jakiś 2-3 sek od odpalenia?
Pozdrawiam

Taxidriver:

--- Cytat: "karik" ---i drugie pytanie czy normalną rzeczą jest gaśnięcie kontrolki ciśnienia oleju na zimnym silniku po jakiś 2-3 sek od odpalenia?
--- Koniec cytatu ---
mam od niedawna takie coś jak ty ale kontrolka gaśnie normalnie jak w każdym innym samochodzie.

karik:
Od jakiegoś czasu jestem (jak na razie) szczęśliwym posiadaczem Santka, niestety nie daje mi spokoju jedna rzecz, mianowicie kontrolka oleju. Od razu po zakupie oczywiście wymiana oleju uszczelka z postu http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4868  wymieniona na nową.
Czy w waszych Santkach kontrolka oleju po nocnym postoju też gaśnie po jakiś 4-5 sekundach?
W ciągu dnia jest lepiej ale też nie gaśnie od razu tylko po 2-3 sek.

Po odkręceniu obudowy filtra, tej plastikowej i wyjęciu wkładu poziom oleju jest ok 2-3cm powyżej tej bardzo ważnej uszczelki.
Czy nie powinno być tak że podczas odkręcania obudowy olej powinien wylewać się?
Czy przez część oznaczoną na schemacie nr 21338 olej powinien swobodnie przepływać, czy dopiero po zassaniu przez pompę?

[ Dodano: 2017-01-18, 08:47 ]
Dodam jeszcze że ciśnienia oleju jeszcze nie mierzyłem, dzisiaj powinien dojechać manometr, jak tylko zmierzę od razu dam znać.
Jak już jestem przy mierzeniu ciśnienia to jakie to ciśnienie powinno być prawidłowe?

kosmos2011:
Temperatura silnika 80°  C wolne obroty ciśnienie  0.8 kg/cm² lub więcej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej