Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Bardzo ważna uszczelka w filtrze oleju 2.2 CRD
karik:
Odgrzebię temat, niestety problem z kontrolką oleju powrócił, znowu gaśnie po 6-8 sekundach mało tego silnik przez ten czas chodzi trochę głośniej. Czy tylko u mnie występuje ten problem czy we wszystkich 2,2 CRDI jest to samo?
karik:
Problem z kontrolką oleju został rozwiązany :) brałem pod uwagę najgorsze rzeczy, panewki, pompa a tu taka pierdoła. Poprzedni właściciel najprawdopodobniej kombinował coś z miską oleju, silikon który uszczelniał miskę odpadł i zatkał czujnik ciśnienia oleju. Teraz kontrolka gaśnie praktycznie od razu:) muszę jeszcze tylko ściągnąć miskę i sprawdzić ile tego silikonu tam jeszcze jest żeby problem się nie powtórzył.
Taxidriver:
Miska miską to mały problem płucz i przedmuchaj cały układ jak coś przytka kanały olejowe to dopiero zonk. turbawka lub silnik się zatrze.
ulfhedin:
Witam szanownych forumowiczów,
mam podobny problem z kontrolką oleju. Od jakiegoś tygodnia przy porannym rozruchu lampka ciśnienia pali się przez około 8 - 10s. Na ciepłym silniku w zależności od tego ile auto stało od 1 do 5s. Wymieniłem już filtr wraz z pokrywą i koszykami (zestaw 26311-2740) bo zauważyłem że stara uszczelka pękła (przeciął ją filtr tak jak u forumowicza "Karik") i również brakowało mi dolnego koszyczka. Niestety brak zauważalnych efektów. Wcześniej zdaje mi się że takiego zachowania lampki nie zauważałem. Jedyne co zrobiłem to dolałem oleju (około 0,5l) obecny olej ma około 4000km.
Jak sprawdzić zawór przelewowy pompy? Można to zrobić w domowym garażu czy raczej oddać auto do mechanika? Mam wrażenie że lampka gaśnie chwilę po tym jak coś "pyknie" pod maską, ale mogę się mylić.
Edyta
Zawór przelewowy chyba zlokalizowałem, wykręca się go kluczem imbusowym?. Czy aby go sprawdzić / wymienić należy spuścić olej z silnika?
Edyta
Problem rozwiązany. Przyczyną był zatkany smok. Po jego wyczyszczeniu, czyszczeniu miski, zrobionej płukance silnika i wymienionym oleju, ciśnienie rośnie momentalnie, a lampka gaśnie od razu po uruchomieniu silnika.
Pozdrawiam.
adam77711:
witam!Jestem nowym użytkownikiem santa fe posiadam go od paru dni zamierzam zrobić pierwsze podstawowe wymiany i mam mnóstwo pytań. Jaki olej polecacie poprzedni własciciel mówił coś o shell heliks C3 , przymierzam się też do rozżądu jakiś sprawdzony? No i był bym wdzięczny za namiary na jakiś sklep internetowy w którym znajde wszystko co potrzeba.Z góry dziękuje i pozdrawiam.Ps Sory jeśli moje pytania wpisałem w złym miejscu
Nawigacja
[#] Następna strona