Autor Wątek: Accent 2003 - podswietlenie tablicy rejestracyjnej  (Przeczytany 6492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Accent 2003 - podswietlenie tablicy rejestracyjnej
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lipiec 2009, 17:42:50 »
Cytat: "Siala"
No to ból.
Zamiast się rozwijać to się cofają.
PZDR.

Nie jestem do końca przekonany. Taka konstrukcja jest tańsza i prostsza a to obniza koszt samochodu a do tego jest banalnie proste w serwisie. Zapewne mogło być to zrobione inaczej ale ponieważ nie ma problemu z tym jak jest w tej chwili to mi pasuje. Podobnie jest z żarówkami w lampach, po prostu się cofa lampe i odkręca zaślepkę zamiast wyciągać połowę wykładzin z bagażnika tak jak jest w 307 ( a przynajmniej tych pierwszych )

Hants

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lipiec 2009, 19:09:53 »
Klapka - jest, ale jedna. Plastik w oprawie zaroweczki jest tak podle spasowany - co ja plote: NIE JEST SPASOWANY: to są na chama scisniete zaczepy. Trzeba zdjac tylną osłonę od wewnątrz, odkrecic dwie sruby, wypiąc 4 zapinki, zdjac oslone zewnetrzna, i wtedy mozna zaczac zabawe z oprawkami.

Dołoze jeszcze do piece - jako ze koncern straszliwie ostatnio traci w moich oczach - oprocz wymiany rurek i zarowek przed chwila skonczylem rowniez wymiane sworzni na wahaczaczu. Łącznik stabilizatora musiał zostac rozpiłowany, aby wyjac wahacz - rdza, rdza, i jeszcze wiecej rdzy. Moja 16 letnia Sonata wyglada o wiele lepiej niz te 6 letnie Accenty.
Wahacz i sworzeń (oryginał HMC) tez był fatalnie spasowany - przez dobra godzinę jezdzilem wiertarka i pastą do zaworów aby powiekszyc srednice. Podgrzewalem wczesniej wahacz, sworzen wrzucilem do zamrazalnika - nic - za cholere nie pasowało..

Skoro juz jestesmy przy wahaczu - co za imbecyl wymyslil , aby wykrecona w 50% nakretka na trzpieniu wahacza - łamała zabki ABS (o nie - spoko nie polamalem..)??

Wnioski - konstrukcyjnie to sie niby Hyundai rozwija, ale ja juz podziekuje za eksperymentowanie, bo co nowsze auto, to ..bardziej jednorazowe.

kml

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lipiec 2009, 19:15:57 »
Cytat: "Hants"
Trzeba zdjac tylną osłonę od wewnątrz, odkrecic dwie sruby, wypiąc 4 zapinki, zdjac oslone zewnetrzna, i wtedy mozna zaczac zabawe z oprawkami.

Nic nie trzeba. Pierwszy raz w zyciu wymieniałem zarówki miesiąc temu i zrobiłem tak jak napisałem czyli wszystko z zewnątrz. Nic nie ruszałem od środka i nie rozumiem czemu masz aż takie problemy z tym.

Wnioski - konstrukcyjnie to sie niby Hyundai rozwija, ale ja juz podziekuje za eksperymentowanie, bo co nowsze auto, to ..bardziej jednorazowe.

Mówisz o "rozwoju" sprzed 10 lat więc ja bym nie oczekiwał zbyt wiele. Accent to miał być tani i popularny samochód więc technologia w dół a dopiero za nią cena. Ja sie ciesze, ze mój nie rdzewieje i się nie psuje i to mi wystarczy. Z sympatii dla tego samochodu mówie o nim, że jest PROSTY a ze ma jakieś swoje wady - każdy samochód ma :)

Powidz lepiej jak Ci z rurkami poszło :)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lipiec 2009, 20:31:51 »
Cytat: "kml"

Powidz lepiej jak Ci z rurkami poszło :)

Bez zadnego problemu - pocwiczylem formowanie koncówek moze z 5 minut i było gitara.

W poniedziałek retest MOT i moze w koncu sobie odetchnę (włascicielka tez)

kml

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Lipiec 2009, 21:53:20 »
Bez zadnego problemu - pocwiczylem formowanie koncówek moze z 5 minut i było gitara.

W poniedziałek retest MOT i moze w koncu sobie odetchnę (włascicielka tez)

A robiłeś jeden kawałek czy łączyłeś?

Cien

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lipiec 2009, 22:04:17 »

...

Zdolna bestia :-)

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lipiec 2009, 00:07:55 »

Skoro juz jestesmy przy wahaczu - co za imbecyl wymyslil , aby wykrecona w 50% nakretka na trzpieniu wahacza - łamała zabki ABS (o nie - spoko nie polamalem..)??

Hants to nie tylko Hyundai. 90% aut z przednim napędem tak ma. Należy odkręcić przegub i cofnąć półoś do skrzyni - ale na pewno na to wpadłeś.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lipiec 2009, 13:49:54 »

A robiłeś jeden kawałek czy łączyłeś?

Najdłuższe łączyłem - jest po prostu wygodniej i w sumie zgodnie z tym co fabryka zrobiła.:-)

kml

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lipiec 2009, 13:59:56 »
Najdłuższe łączyłem - jest po prostu wygodniej i w sumie zgodnie z tym co fabryka zrobiła.:-)

A jak łączyłeś? Normalnie "lutowałeś" pastą?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Lipiec 2009, 20:26:27 »
rurka - koncowka zenska - łącznik meski - koncowka zenska - rurka

kml

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Lipiec 2009, 20:33:56 »
rurka - koncowka zenska - łącznik meski - koncowka zenska - rurka

A tak przy okazji: czy żrący i agresywny DOT ma jakiś wpływ na miedź?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Lipiec 2009, 21:07:55 »
Bardziej sie martw o ręce - strasznie swędzą po dłuzszym kontakcie :-)
Rdza na rurach pojawia sie w miejscu gdzie ma dostep do tlenu, szczelny uklad jest raczej bezpieczny. (Ale to juz OT - zalozylem wczesniej watek o rurkach...)

kml

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lipiec 2009, 07:57:09 »
Bardziej sie martw o ręce - strasznie swędzą po dłuzszym kontakcie :-)
Rdza na rurach pojawia sie w miejscu gdzie ma dostep do tlenu, szczelny uklad jest raczej bezpieczny. (Ale to juz OT - zalozylem wczesniej watek o rurkach...)

Ręce jak ręce ale na oczy to trzeba naprawdę uważać.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lipiec 2009, 12:19:03 »

I dlatego sie nosi gogle ochronne, kask i buty z metalowym czubem. BHP przede wszystkim 8-)

Cien

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lipiec 2009, 12:32:53 »

I dlatego sie nosi gogle ochronne, kask i buty z metalowym czubem. BHP przede wszystkim 8-)

Ale do podswietlenia tablicy rejestracyjnej :?: :mrgreen: