Autor Wątek: [Accent LC] Problem ze wskaźnikiem temperatury  (Przeczytany 6602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tom

• Gość
[Accent LC] Problem ze wskaźnikiem temperatury
« dnia: 04 Grudzień 2013, 22:03:09 »
Witajcie. Mam problem z moim Hyundaiem. Dzisiaj zauważyłem, że wskaźnik temperatury cieczy nie wchodzi na ten poziom co zawsze tylko uzyskuje mniej wiecej połowe tej skali co zwykle. Do tej pory przez 4 lata było tak, że nieważne czy temperatura na zwenątrz była +30 czy -10, po mniej wiecej przejechaniu równego dystansu wskaźnik zatrzymywał się w tym samym położeniu i tam stał-nie było żadnych wachnięć ani w dół ani w góre. A dzisiaj rano wskaźnik wskoczył mi na normalny poziom dopiero na parkingu pod firmą jak parkowałem. Teraz też byłem drugi raz w mieście (dystans 15 km w jedną strone) i wskaźnik podniósł się na normalny poziom dopiero na pierwszych światłach w mieście, a z powrotem uzyskałem normalne połozenie dopiero na podwórku bo zanim pootwierałem bramy i potem pozamykałem to chwile to trwało. I nie wiem czy wskaźnik wariuje czy co to moze być? Silnik chodzi normalnie tak jak chodził, we wnetrzu jak ustawiłem na ciepłe powietrze to jest ciepło, jak podniosłem maske po powrocie to silnik był tak samo ciepły jak zawsze, a rura idąca od silnika do chłodnicy była też ciepła. Nie widze żadnych anomalii w działaniu samochodu poza tym wskaźnikiem. Co moze powodować takie objawy?? Myśle o termostacie ale przy uszkodoznym w aucie nie byłoby chyba ciepło?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2013, 22:07:55 »
No nie było by ciepło... Czujnik temperatury silnika dający sygnał na wskaźniki :?:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2013, 22:23:36 »
Tom zdefiniuj frazę "wskaźnik zatrzymywał się w tym samym położeniu". Jeśli z ogrzewaniem jest wszystko ok to może być wina czujnika temperatury silnika który jest pod obudową termostatu.

Tom

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudzień 2013, 18:58:52 »
ponieważ na tym wskaźniku nie ma żadnych cyferek to wydawało mi się, że napisałem jasno-odkąd mam tego Accenta po przejechaniu około 3-4 km wskaźnik zatrzymywał się mniej więcej w połowie skali tam gdzie są takie jakby dwie czarne kropki i nie zmieniał swojego położenia.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudzień 2013, 20:10:21 »
Powinien zatrzymywać się pomiędzy dwoma kropkami. Jak miałem LC to nigdy nie miałem inaczej.
Tej tezy się trzymaj:

Cytat: "kosmos2011"
Jeśli z ogrzewaniem jest wszystko ok to może być wina czujnika temperatury silnika który jest pod obudową termostatu.

Tom

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudzień 2013, 17:36:43 »
troche to ruszyłem i odkryłem, że uszczelka to już praktycznie nie istnieje (troche zostało jej pozostałości na obu częściach obudowy i teraz mam mały wyciek płynu aczkolwiek troche to prowizorycznie uszczelniłem i obwiązałem szmatką żeby nie leciało na alternator. Wczoraj musiałem jechać tym autem to o dziwo wskaźnik działał prawidłowo, a w aucie było ciepło. Narazie zamawiam nową uszczelkę i wstawiam auto na warsztat żeby wszystko posprawdzali bo już zgłupiałem czy coś mu dolega czy wszystko jest ok. No i musze kazać wymienić płyn chłodzący bo teraz zrobiłem niezły mix :)

[ Dodano: 2013-12-10, 19:13 ]
no chyba naprawiłem. Prawdopodobnie termostat nie otwierał się całkowicie-jak wrzuciłem go do gorącej wody to troche się otworzył ale na ,,sucho" można go dużo mocniej  otworzyć. Kolega ze sklepu motoryzacyjnego przywiózł mi nowy uniwersalny termostat z kompletem uszczelek, koszt 30 zł. Teraz nawet wskaźnik na desce wchodzi idealnie między 2 kropki ;) Z tego co kojarze aż tak wysoko to mi na skali nigdy nie wchodził. Zobaczymy po dłuższej jeździe jak bedzie się sprawował dzisiaj pochodził z 15-20 minut i potem zrobiłem małą rundkę z 1,5 km. Najważniejsze że nie ma wycieku płynu. Swoją  drogą to pierwsza ,,nie eksploatacyjna" usterka w tym aucie przez 4 lata.

[ Dodano: 2013-12-13, 18:15 ]
dzisiaj zrobiłem z 35 km i się mocno zdziwiłem. Temperatura idealnie, wycieków niby nie ma, w garażu podłoga sucha, a na postoju w zbiorniczku płynu ubywa. Co ciekawe w czasie jazdy nic nie ubywa-rano wyjeżdżałem to sprawdziłem poziom płynu i jak zajechałem do firmy to też sprawdziłem i było bez zmian. Po 8 godzinach podniosłem maske a płynu już było mniej. Olej w normie, nie widać śladów aby płyn przedostawał się do oleju, podłoga w garażu sucha, a jak silnik pracuje nie widać żadnych przecieków. Co to za czary?, z czymś takim to się jeszcze nie spotkałem..

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudzień 2013, 20:35:24 »
Napełnij na maksa chłodnicę.

Tom

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudzień 2013, 21:10:56 »
Cytat: "kosmos2011"
Napełnij na maksa chłodnicę.

już wszystko gra, układ pewnie się odpowietrzał i dlatego płynu ubywało :)

No i dziękuje za schemat, przydał się :)