Forum > ix35 EL

[ix35] wskazania temperatury zewnetrznej dziwne odczyty

<< < (2/3) > >>

piotr_5:
tylko moje spostrzeżenia dotyczą m.in. dzisiejszego wieczoru..dlatego podgrzewanie czujnika "pasywnymi źródłami odrzucam":)

klemens:
Czujnik przeważnie jest pod prawym lusterkiem. U mnie też czasem pokazuje dziwne wartości po odpaleniu i przez kilka minut dochodzi do siebie. Później wskazuje dobrze. Ale czasem jest OK od początku. Czasem jest to jakaś niewielka odchyłka a czasem jakaś szokująca, np. +kilkanaście stopni przy rzeczywistej około zera. Nie ma tu żadnej prawidłowości. Przyzwyczaiłem się już do tego, że na właściwą temp muszę chwilę poczekać.
Dziwnie też wskazuje wskaźnik średniego spalania. Po odpaleniu albo wraca wartość sprzed zgaszenia a jeśli dłużej się grzebię przy odpalonym już silniku i nie odjeżdżam, jakby się ta wartość resetowała i liczyła od nowa. Dziwne. Ale specjalnie mi to nie przeszkadza.

jacek2:
Wg mojej wiedzy to czujnik temp zewn znajduje się z przodu samochodu w okolicy zderzaka. Jeśli wyjedziesz rano autem z ciepłego garażu, to przez chwilę będzie on pokazywał temp jaka panowała w garażu a następnie zacznie pokazywać temp rzeczywistą otoczenia. Jeśli dojedziesz gdzieś do celu, a następnie wracasz po niedługim okresie czasu, wskazania temp też mogą być mylne ze wzgl na to że dopóki silnik jest ciepły to ciepło od silnika się rozchodzi w różne strony i może też ogrzewać czujnik temp. Stąd mylne wskazania przeważnie zawyżone.... Po przejechaniu kawałka drogi, gdy czujnik się ostudzi i dopasuje do otoczenia- znowu zacznie pokazywać normalną temperaturę. Tyle wg mojej wiedzy....... Ciśnijcie pedał gazu i nie patrzcie na pier...ły.... :shock:  :shock:

gurszczak:
jacek2,  ma racje u mnie sytuacja jest identyczna jak u piotr_5, widocznie TTTM :)

tomko04:
u mnie też tak jest..i już nie przejmuję się tym. Wyjeżdżam z garażu 16' a za pare chwil pokazuje właściwą temperaturę. Jak się zatrzymam gdzieś na kilka minut to po odpaleniu pokazuje wyższą temp i znów spadnie do właściwej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej