Forum > ix35 EL

[ix35] wskazania temperatury zewnetrznej dziwne odczyty

<< < (3/3)

e-daniel:
Jest dokładnie taka jak napisał @jacek2. Czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się pod lewym reflektorem na wzmocnieniu czołowym. Ze względu na jego lokalizację najbardziej zbliżona wartość temperatury do rzeczywistej będzie pokazywana w trakcie jazdy kilka minut po starcie, ponieważ komora silnika i jej okolice są nagrzewane promieniami słonecznymi (zwłaszcza w lecie) oraz rozgrzanym silnikiem. Dlatego też po dłuższej jeździe przy dłuższym postoju wskazywana temperatura znowu może wzrastać. Niestety instalacja czujnika nie posiada również żadnego modułu pamięci o którym wspomniał @piotr5 i jej odczyt wskazuje w czasie rzeczywistym faktyczną wartość jaką przekazuje czujnik wg kalibracji z kilkunastosekundowym opóźnieniem.

jroman:
Witam W moim IX-35 zaczęła spadać temperatura zewnętrzna np. jak jest na zewnątrz 1 to pokazuje -10 ~-15, wyczyściłem styki, nawet wymieniłem czujnik na nowy objaw taki sam. Pytanko czy ma ktoś schemat podłączenia tego czujnika gdzie on jest wpięty to spróbował bym ominąć wiązkę i wpiąć go bezpośrednio.

kosmos2011:
http://service.hyundai-motor.com//euro5/index.tiles

Na drodze czujnik temperatury zewnętrznej, a moduł klimatyzacji jest jeszcze jedno złącze MC41 (przy drzwiach kierowcy) i warto tam zajrzeć.

jroman:
Materiały super. W sobotę rozbieram i podepnę sobie czujnik w drzwi ominę kable koło przedniej belki bo podejrzewam ze mogą być uszkodzony kabel (są bardzo cienkie) od czujnika w okolicy przedniej belki a auto kupiłem lekko uszkodzone ale robiłem sam i wiem co było robione. ;-)

[ Dodano: 2017-03-14, 17:50 ]
zweryfikowałem połącznia i wszystko ok, przeczyściłem połącznia i teraz się uspokoiło. dzięki za pomoc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej