Forum > ix35 EL
[ix35] wskazania temperatury zewnetrznej dziwne odczyty
piotr_5:
Witam,
jestem posiadaczem ix35 z silnikiem 1,6 GDi, ostatnio w coraz to mroźniejsze dni zauważam dziwne zachowanie wskźnika temperatury zewnętrznej. Otóż w moim poprzednim samochodzie jak i większości, z którymi miałem do czynienia po przekręceniu kluczyka na wskaźniku miałem właściwą temperaturę otoczenia. W moim ix sprawa się ma następująco:
Przykładowo temperatura zewnętrzna wynosi 0 st., odpalam samochód wskaźnik pokazuje przykłądowo 5 st. i spada do właściwej równej 0 st. przez pierwsze kilkaset metrów. Następnie zatrzymuje sie u celu wracam po pół godziny i wskaźnik znów startuje od wskazania przykładowo 6 st i spada do 0.
Do tej pory myślałem, że temperatura zostaje zapisana w pamięci komputera czy coś takiego tłumaczyło by to pierwsze wskazania. Jednakże wkazanie po przerwie u celu (czyli znów start i opadanie) nie tłumaczy tego...
Czy w innych 35 jest podobnie??
Caastiv:
u mnie od razu pokazuje właściwą temp. tzn jeżeli jest 1st na dworze to pokazuje 1 st. nie ma czegoś takiego jak opisujesz, że temperatura spada.
piotr_5:
w takim razie, jeśli to przypadłość mojego xa musze popytać u dilera.
Kauczuk:
Też chciałem poruszyć ten temat. Z tym, że ja ostatnio zauważyłem, że po ruszeniu pokazuje mi między 20, a 30C! To było jakiś tydzień temu. Teraz przestałem zwracać uwagę ale jutro jak będę jechał to się przyjrzę czy coś się zmieniło i dam znać. Chyba, że ktoś wytłumaczy o co chodzi?
B.Wojcieszak:
Czujnik temperatury z tego co pamiętam umieszczony jest gdzieś w tylnej części auta. Może być tak, że podczas odpalania pokazuje +6C a za kilkaset metrów rzeczywiście 0C, bo już dupka auta nie jest na słońcu.
Nawigacja
[#] Następna strona