Autor Wątek: [i30] Szarpanie i30  (Przeczytany 24344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

esoes

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« dnia: 01 Grudzień 2013, 13:55:16 »
Witam,
bez zbędnego rozpisywania się. I30 Crdi (słabszy), rok 2008, 145 tys km za sobą. Jestem pierwszym właścicielem i ... mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić. Odczywalne na każdym biegu, ale powiedzmy ze na 2 i 3 najbardziej. Jade sobie na czwartym biegu puszczam gaz - szarp - dodaję gazu - szarp. Nie wiem co go boli - przejechałem tak juz 20 tys km (wczesniej absolutnie tego nie było). Problemem jest nawet jazda po mieście - chcesz wysprzęglić do zmiany biegu, szarpie. Najbardziej jednak wkurza właśnie to kiedy chcesz przychamować silnikiem i po odpuszczeniu gazu szarpnie, potem dodajesz gazu - szarpie znowu. Na wyższych biegach oczywiście jest to mniej odczuwalne, ale na niższych normalnie chce urwać łepetynę. Na ASO nie ma co liczyć - "nie widzę błędów na komputerze" - i to na tyle. Od początku śmierdzi mi to urwaną poduchą pod silnikiem, ale z racji tego, że jest to stosunkowo nowe auto wykluczam taką opcję, aczkolwiek te szarpnięcia na prawdę tak można odczuć. aaa... wiem dokładnie kiedy to się stało: ruszałem spod świateł - 2 dzieciaków w aucie więc o jakimś "kozaczeniu" i paleniu kapcia nie było mowy. Normalnie - zapaliło się czerwone, sprzęgło, jedynka i przy wysprzęglaniu do dwójki już tak zaczęło nim zrywać. Ja tam sobie jakoś z tym radzę, ale jak żon wsiądzie w furaka to silnik chce wysoczyć przez maskę (mniej ma czułą szłapę czy coś).
Będę baardzo wdzięczny za podpowiedź co to może być. Sprzęgło fakt faktem pomalutku będzie trzeba sprawdzać, ale nie może mieć to z nim nic wspólnego skoro szarpie "na biegu".

marcinmax

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudzień 2013, 12:11:50 »
Cześć
znajomy miał podobne objawy jak ty okazało się ze przepustnica była tak brudna że się zacinała.

foxtrot49

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudzień 2013, 10:14:01 »
Mialem podobnie tylko w innej marce. Sprawdz jak masz mozliwosc w innym auce jak pracuje pedal przyspieszenia, jezeli u ciebie stawia sporo wiekszy opór ( w twoim aucie noga sie juz przyzwyczaila ), to warto sie zainteresowac ukladem ASR. U mnie wtedy pomogło czyszczenie ukladu i wymiana linki.

marcinc76

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipiec 2015, 14:47:43 »
esoes - czy rozwiązałeś problem ?
Mam identyczny tylko przy 1,4 Benzyna + Gaz
dodatkowo u mnie jest jakby problem z wciśnięciem pedału gazu. Rano jest dosyć ciężko go nacisnąć. czuć jakby opór. Po kilku km jest znacznie lepiej. Ale kiedy auto postoi pare godzin problem powraca.

ggt1987

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipiec 2015, 21:22:52 »
Mam to samo w i30 1.4 benzyna 2011 r. Jestem świeżo po serwisie, czyszczono przepustnicę, kasowano błędy, wymieniano filtr paliwa, dalej to samo - szarpanie na biegach, spadki mocy przy 100 km/h. Może ktoś pomoże???

marcinc76

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipiec 2015, 12:19:08 »
Cześć, mam prośbę, czy możesz sprawdzić u siebie, kiedy otworzysz maskę przy zapalonym silniku spróbuj gwałtownie dodać gazu ruchem przepustnicy, czy masz taki jakby "syk" chociaż trudno to nazwać sykiem,  w okolicach kolektora, takie opóźnienie w działaniu przyspieszenia?

Udało Ci sie cos w temacie ruszyć?

grzela99

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Październik 2016, 09:33:45 »
Cytat: "marcinc76"
esoes - czy rozwiązałeś problem ?
Mam identyczny tylko przy 1,4 Benzyna + Gaz
dodatkowo u mnie jest jakby problem z wciśnięciem pedału gazu. Rano jest dosyć ciężko go nacisnąć. czuć jakby opór. Po kilku km jest znacznie lepiej. Ale kiedy auto postoi pare godzin problem powraca.

Witam
Ja mam też problem z zacinającym się pedałem gazu na zimnym silniku. Nie pomogło 3-krotne czyszczenie przepustnicy. Problem ustaje wraz z rozgrzwaniem się silnika.
Prośba o podpowiedź co może być przyczyną tej usterki
grzela99

marcinc76

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipiec 2017, 06:55:33 »
Witam ponownie po długiej przerwie. Przez dwa lata nie posiadałem I30 u siebie, teraz ponownie do mnie powróciła (ta sama sztuka :)) Niestety u mnie problem dalej występuje. W piątek auto było w ASO, na sprawdzeniu luzów zaworowych. Stwierdzili, że mieszczą się w normie. Trochę to dziwne, bo zapłaciłem za sprawdzenie 70 zł i dziwnym trafem za uszczelkę nie policzyli, więc albo nie sprawdzali, albo założyli starą. Fakt faktem, że auto ma dalej problemy z szarpaniem przy mocniejszym wciśnięciu i puszczaniu pedału gazu. Chcę się zabrać jeszcze za wyczyszczenie przepustnicy, co prawda przed oddaniem auta w ręce teścia byłem u mechanika aby to wykonał, powiedział, że wyczyścił, ale nie wierze, ponieważ na moje oko żadna ze śrub nie była tykana :(. Chcę sam spróbować wyczyścić, czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie, jakąś instrukcję, lub rady ? Z góry dzięki i pozdrawiam

Offline srbastek

• Giełda
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lipiec 2017, 08:35:09 »
Cytat: "marcinc76"
W piątek auto było w ASO, na sprawdzeniu luzów zaworowych. Stwierdzili, że mieszczą się w normie. Trochę to dziwne, bo zapłaciłem za sprawdzenie 70 zł i dziwnym trafem za uszczelkę nie policzyli, więc albo nie sprawdzali, albo założyli starą.

Prawdopodobnie sprawdzili na osłuch. Sprawdzenie w ASO kosztuje koło 250zł + uszczelka 100zł.

marcinc76

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lipiec 2017, 09:11:45 »
Właśnie teraz żałuję, że nie zażyczyłem sobie na dokumencie wartości, które tak pięknie podawał "bajkopisarz" :)

Offline bobekos

• Giełda
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipiec 2017, 23:15:52 »
Panowie rozwiązaliscie problem...? :)

Offline dziambel04

• Giełda
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marzec 2018, 21:06:42 »
witam ,
Mom i30 2007 benzyna + gaz przejechane 135 tys i czytałem temat  i mom to samo w moim i30 , byłem u mechanika by to zdiagnozował ale nie był w stanie jedynie mi polecił zrobić pomiar ciśnienia w zaworach czy któryś nie jest zapieczony lub nie popękane.
Na razie szukam mechanika który by mi to pomierzył ale czy to może być przyczyną ??

adamhash

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marzec 2018, 22:09:50 »
Panie kolego sprawdzić ciśnienie i jak będzie ok to na 99% wymiana rozrządu i wariatora. Miałem niemal identyczne objawy przy 115tys. Auto tez w gazie. Ciśnienie, luzy zaworowe, soby lambda i cała przepustnica była ok. Można zrobić test. Odpiąć wtyczkę od wariatora. Jeśli auto będzie chodzić ok to na 100% rozrząd

Offline dziambel04

• Giełda
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marzec 2018, 22:51:50 »
A możesz mi powiedzieć kaj mogę go zaleście, kaś koło rozrządu ??

adamhash

• Gość
[i30] Szarpanie i30
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marzec 2018, 08:46:49 »
Witam
To jest ta wtyczka widoczna na zdjęciu. Wyskoczy check engine ale tym sie nie przejmować. Sprawdzić czy auto pracuje poprawnie.
https://zapodaj.net/2730ae99220b0.jpg.html