Autor Wątek: [Accent LC] Hyundai LC 1.3 problem z grzaniem  (Przeczytany 4487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lamel1

• Gość
[Accent LC] Hyundai LC 1.3 problem z grzaniem
« dnia: 27 Listopad 2013, 00:59:00 »
Witam. Ostatnio, gdy zrobiło sie chłodniej, okazało sie że mój "Złoty" ma ze sobą problem. Włąściwie to ja mam problem z nim. Nie chce grzać. W korkach i w ogóle w miejscach gdzie jedzie sie powoli na wysokich obrotach, albo często przyspiesza albo zupełnie stoi- grzanie moze być. Ale 95% czasu tym autem jade z prędkością 80-90 km/h i z grzaniem lipa. Zauważyłem że jest to zależne od tego jaką temperature ma silnik. Generalnie wskazówka temperatury w sumie nie przekracza dolnej kreski prawie. W aucie jest zimno. Czasem lubie zapalić w aucie, otwieram szybe i zupełnie zamarzam. Oczywiście później pluje sobie w brode że jestem idiotą bo wszystko przez jakiś czas w środku śmierdzi ale robie to bo nie mam czasu na to przed pracą. Prosze o pomoc. a! Jeszcze jedno: prawdopodobnie za miesiac bd wymienial rozrzad z popma wody, jaki to bedzie koszt z robocizną do mojego 1.3 86km? I gdzie najlepiej/najtaniej w Krakowie?

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopad 2013, 01:31:18 »
Tak na szybko to rzuć okiem na termostat. Nie wymieniaj od razu tylko przeprowadź klasyczny test:

http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/uklad-chlodzenia-i-klimatyzacja/256837,Jak-sprawdzic-termostat.html

W Accencie termostat otwiera się bodajże przy 88 stopniach jeśli dobrze pamiętam z katalogu Intercarsu.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopad 2013, 17:56:48 »
Załóż osobny temat "wymiana rozrządu"
Opisz jak się ma temperatura silnika do temperatury powietrza z nawiewów. Po ok 3 km jazdy temperatura silnika powinna być optymalna czyli między kropkami na wskaźniku.

lamel1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopad 2013, 23:38:27 »
Do pracy w jedną strone mam 20 km. Temperatura właściwie utrzymuje się na poziomie tej dolnej kreski:

https://plus.google.com/photos/104314741636958906129/albums/5951070855933479681?banner=pwa

Powietrze jest zimne. Wczesniej, gdy były cieplejsze dni i silnik się nagrzewał jak trzeba (wskaznik temperatury na srodku), powietrze z nawiewu było ciepłe. Jutro mam wolne to poogarniuam z tym termostatem. Zastanawiam sie nad tektura/kartonem za chłodnicą. Pomoże to coś?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopad 2013, 06:48:55 »
Musisz zdiagnozować przyczynę - na 90% termostat.
Przy sprawnym termostacie tektura jest zbedna.
Do chwili ogarnięcia tematu możesz zasłonić chłodnicę ale uważaj aby np. w korku nie przegrzać sinkika (przy tych temp. raczej mało prawdopodobe ale mozliwe).

lamel1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopad 2013, 14:19:09 »
Byłem dzisiaj u mechaniora (mniej wiecej 45 sekund samochodem od mojego domu), powiedziałem mu co trzeba wymienic etc oraz o moim problemie z grzaniem. Powiedział to samo, prawie na pewno termostat. Otworzył maskę, dotknął tej rury dochodzącej do chłodnicy i powiedział coś tam o obiegu. Zrozumiałem tyle ze zamiast woda ogrzewać silnik i wnętrze auta woli się chłodzić przez chłodnice-bo mam zepsuty termostat.