Autor Wątek: Klekot przy hamowaniu  (Przeczytany 3575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sztygar

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« dnia: 20 Lipiec 2009, 19:30:40 »
Witam

Od paru dni zaobserwowałem następujące objawy. Podczas hamowania szczególnie gdy mam się już zatrzymać słyszę klekotanie pochodzące gdzieś z przodu. Nie potrafię tego jeszcze określić czy ten odgłos pochodzi z prawego czy lewego koła, tudzież z innego miejsca - w każdym badź razie jest to cichy (odczuwalny) klekot. Do tego jest jeszcze odczuwalne bicie na kierownicy (delikatne ale wyczuwalne) - czy jedno z drugim może mieć związek? Podczas normalnej jazdy gdy nie używam hamulca - objawów brak.
Czy może to być wina klocków hamulcowych czy czegoś innego?

xardas

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec 2009, 20:01:01 »
Może okładziny cierne na bębnach oczyść papierem ściernym bo się zanieczyściły, potem dokładnie wydmuchaj kompresorem brud, i jeszcze wyczyść (chyba to bęben się zwie- metalowe zdejmujesz to żeby się dostać do mechanizmu hamowania :) ) u mnie kiedyś też tak było, to rozwiązuje problem.

kml

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipiec 2009, 22:32:09 »
sztygar, tarcze hamulcowe do sprawdzenia.

Zbyszek

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipiec 2009, 22:42:08 »
i klocki też

Gordinho

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipiec 2009, 10:41:36 »
Cytat: "xardas"
Może okładziny cierne na bębnach

Bębny są z tyłu, z przodu mamy do czynienia z tarczami ;)

hultay

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipiec 2009, 12:22:52 »
A czy Twoje auto jest wyposażone w ABS?

Przyczyn może być kilka. Jeśli dzieje się tak tylko i wyłącznie przy hamowaniu to sprawdź najpierw tarcze. Ja miałem podobnie po kontakcie rozgrzanych tarcz z wodą. Nie nadawały się do przetoczenia, wymieniłem i problem ustąpił.

Proponuję byś sprawdził najpierw czy to na pewno hamulce (nie ma sensu wymieniać czegoś co jest sprawne).

Gordinho

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipiec 2009, 13:42:24 »
Dokładnie, ja najpierw sprawdziłbym powierzchnie tarcz, być może jest nierówna i przy hamowaniu klocki nieodpowiednio stykają z tarczą... Przede wszystkim wstępne oględziny obu tarcz ;)

Zbyszek

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipiec 2009, 18:36:28 »
Cytat: "Gordinho"
Dokładnie, ja najpierw sprawdziłbym powierzchnie tarcz, być może jest nierówna i przy hamowaniu klocki nieodpowiednio stykają z tarczą... Przede wszystkim wstępne oględziny obu tarcz ;)

Dokładnie... od tego trzeba zacząć !

sztygar

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipiec 2009, 21:37:31 »
Nie mam ABS - ktoś wyżej pytał, to odpowiadam.
Po urlopie jak wróce to skocze do znajomego który mi to posprawdza. Dziękuje za wskazówki wszystkim.

xardas

• Gość
Klekot przy hamowaniu
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipiec 2009, 00:06:34 »
A ja zasugerowałem się ze to tyłu dochodzi - nie wiem czemu, skoro z przodu było napisane :D