Autor Wątek: [Lantra J2] Podłączenie alarmu - uszkodzenie siłownika  (Przeczytany 4021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fazi

• Gość
[Lantra J2] Podłączenie alarmu - uszkodzenie siłownika
« dnia: 25 Listopad 2013, 17:03:51 »
Po dłuższej nieobecności witam i zwracam się do was Szanowni forumowicze i forumowiczki :) z prośba o pomoc.

Mianowicie zdecydowałem się na podłączenie do lantry alarmu oraz podłączenia do niego fabrycznego sterowania zamkiem centralnym. I niestety pojawił się problem, odnalazłem przewody na których pojawia się sygnał podczas zamykania i otwierania drzwi, jednak po podłączeniu pod te przewody, przewodów z centralki alarmu, zamek ani się nie otwierał ani nie zamykał. Działał tylko alarm, jak się po chwili okazała centralny, nie działa już w ogóle. Próba zamknięcia od środka, lub z kluczyka kończy się zamknięciem tylko drzwi kierowcy. Dlatego pytanie, co mogło pójść nie tak?, czy definitywnie siłownik master został uszkodzony czy może jest gdzieś jakiś bezpiecznik?

Pod maską i z lewej strony pod kierownicą, wszystkie bezpieczniki ok.

No i drugie pytanie, czy podpinał ktoś może fabryczny centralny pod centralkę alarmu? Gdzie mogłem popełnić błąd? Alarm to legendford f14d. Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2013, 17:42:09 »
http://doc.hyundai-autoclub.ru/elantra/ "Electrical Troubleshooting Manual Lantra 1996"

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień 2013, 12:32:41 »
Ze względu na brak odpowiedzi można temat usunąć. Jest już zbędny.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwiecień 2014, 22:17:14 »
Nie wiem czy komuś się to przyda czy nie. Około dwóch dni temu zamontowałem centralkę z pilota. Oryginalnie centralny w Lantra J2 działa za pomocą czujnika położenia. W momencie otwarcia drzwi, w takiej plastikowej puszce zamontowanej w drzwiach kierowcy po lewej stronie, przesuwa się blaszka która puszcza sygnał do pozostałych urządzeń. Aby zamontować centralny zamek, należy ten oto czujnik wyrzucić i zamontować uniwersalny siłownik (do 7 kg za około 10 zł na allegro starczy).
Również miałem ten problem, i zostałem oświecony. Mam nadzieję, że się przyda.