Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Hydrauliczna regulacja zaworów w ix35

<< < (7/10) > >>

Robik:
Witam
Pomiar i sprawdzenie luzów  zaworowych wykonałem przy okolo 85tys km, panowie z warsztatu Grisbi Tre Poznań stwierdzili : luz na ssących jest idealny na wylotowych podchodzą pod górną granicę normy - tu pojawiła się z ich strony sugestia wykonania kompleksowej regulacji przy przebiegu 120tys km (o ile nic wcześniej sie nie pojawi). Za sprawdzenie zaworów - jeśli mnie pamięć nie myli - zapłaciłem  250zł co do kosztów ostatecznej regulacji niestety jest ona uzalezniona od ilości elementów podlegających wymianie. W ASO tak jak wczesniej sugerowano koszt wyceniono na poziomie 2tys zł jeżeli juz dokonasz pełnej regulacji to chętnie zapoznam sie z wyceną Twojego warsztatu bo wmoim przypadku wydatek tej kategorii zbliża sie nieubłaganie. Dodam jeszcze ze na LPG mam przejechane aktualnie 80Kkm aktualnie zadnych niepokojących objawów.
Z mojego doswiadczenia wiem ze w/w warsztat miesci sie w kategoriach średnich kosztów rynkowych nigdy sie na nich nie zawiodłem.

getright:
Robik, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Do Grisbi już dzwoniłem i osoba z którą rozmawiałem odradzała mi regulację przy moim przebiegu - nic niepokojącego nie słyszałem, oleju też nie ubywa. Serwisant twierdził, że głowice w tych modelach robią w okolicach 200kkm. Cały koszt jakbym jednak się zdecydował miałby ponoć wynieść około 1500zł. Napiszę jak się zdecyduję co z tego wyszło. Poszukam też może kogoś kto ogarnie ten temat w lepszej cenie. Teoretycznie nie jest to skomplikowana robota nawet dla najmniejszych warsztatów. Problem będzie pewnie z cześciami i odstawieniem auta na kilka ładnych dni.

kosmos2011:
Jak już będzie słychać to będzie za późno.

W Kia też na gwarancji nie sprawdzają bo za dużo roboty.

Dla nich wystarczy ucho.

szybib:
Witam,

Pytanie pierwsze - najwazniensze: ktos moze poratuje jakimis instrukcjami/linkami gdzie moge znalezc wartosci graniczne tych luzow na zaworach ?? Zeby wiedziec czy juz trzeba zaczac dzialac, czy jeszcze mozna czekac :)

Drugie pytanie - jakis zaklad do polecenia w 3miescie ktory sie zna na tym dobrze i moze ewentualnie taka robote przeprowadzic ??

Pozdrawiam

kosmos2011:
http://www.sportage.ru/doc_61

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej