Autor Wątek: [Santa Fe CM] Za wysokie spalanie benzyny!  (Przeczytany 11503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wicher

• Gość
[Santa Fe CM] Za wysokie spalanie benzyny!
« dnia: 13 Listopad 2013, 16:44:44 »
Moja santafka wyposazona jest w silnik 2,7 V6 i spala srednio 18l/100km. W trasie przy spokojnej jezdzie 15l a w miescie to juz lepiej nie wspominac. Przebieg to 90 000 km.  Dodam ze wczesniej srednie spalanie bylo na poziomie 13l.
Wg kompa wszystkie parametry w normie, brak jakichkolwiek bledow.
Prosze o komentarze i wskazowki.

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopad 2013, 10:18:17 »
Kiedy wymieniałeś świece??? Pytam ponieważ w samochodzie żony były już bardzo wypalone i wzrosło spalanie. Zanim do tego doszedłem to wymieniłem wszystkie cewki zapłonowe. Samochód był u dwóch mechaników i żaden na to nie wpadł.

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopad 2013, 14:36:19 »
fakt za wysokie spalanie benzyny mój góra 14 l po mieście łapie a na trasie schodzę do 12 w benzynie. Możliwe ze kat ci padł przez co komp dostaje sygnał zwiększenia dawki paliwa na wtryski ponieważ kat. ma za niską temperaturę spalin. Również jak kolega miłek proponuje zacznij od świec, bo to najtańsze ale pewnie znając życie zakończy się to u ciebie wymianą katalizatora. Cewki bym na razie zostawił w spokoju oznaka że padają to szarpiący silnik.

Wicher

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopad 2013, 17:53:00 »
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Swiece juz wymienilem wiec to nie jest problem. Jestem umowiony z mechanikiem ktory jest podobno swietnym fachowcem i zobacze jak on zdiagnozuje usterke.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-09-16, 19:44 ]
Witam ponownie i znowu prosze o pomoc !!!
Niestety jak dotad problem nie zostal rozwiazany a wrecz przeciwnie sytuacja sie pogorszyla. Wszystkie parametry w normie a auto pali juz srednio ponad 20 ltrs/100km.
Drugi problem to blad maty pojemnosciowej i czujnika napiecia pasow pasazera. Blad pojawia sie od czasu do czasu i tak naprawde nie wiadomo co jest przyczyna. Mechanicy i elektrycy rozkladaja rece a zdobyc czesci zapasowe graniczy z cudem.
Prosze o komentarze i wskazowki.
Pozdrawiam

Offline mirek70

• Giełda
[Santa Fe CM] Spalanie LPG w 2.7V6 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Styczeń 2018, 16:37:39 »
Witam...

Koledzy posiadający taką wersję Santa FE 2.7 z LPG 4x4 jak wygląda u was spalanie LPG ? Znajomy chce kupić właśnie taką wersję i słyszał że spalanie wynosi średnio ok. 20 litrów ?

Dziękuję i Pozdrawiam

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Styczeń 2018, 19:15:21 »
Mój Santek (SM 2004r,  stały napęd 4x4) z takim motorem pali ok.15l/100km LPG. Załadowany czy pusty pali tyle samo. Z przyczepką dobija do 16. W długiej trasie z 2 osobami i bagażami potrafi zejść do 13,5 i to nie emerycką jazdą  :mrgreen:

Offline lucjan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Styczeń 2018, 08:00:36 »
Moja zagazowana furmanka z 2007 r. (CM z automatyczną skrzynią biegów, 4x4) spala:
-w mieście średnio ok. 18 litrów LPG,
-na trasie kategorii A czy S ok. 14 litrów (na pozostałych podobnie, bo jest więcej hamowania, wyprzedzania, przyspieszania),
-z przyczepą kempingową (1500 kg) 18-18,5 litrów.

Autko bardzo wygodne. Niestety nadchodzi pora zmiany, dopinam zakup salonowego Kodiaqa 2,0 tdi 4x4, 190 KM z DSG (miał być Jeep Grand Cherokee 3,6 lub 5,7 z 2013-2015, ale nie znalazłem egzemplarza godnego uwagi, tj. krajowy, z historią i niskim przebiegiem, i w rozsądnej cenie).

pesymista

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Luty 2018, 12:11:59 »
Mój tak pali ok 20 litrów w mieście.

Offline bartez2110

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Luty 2018, 18:37:57 »
ja w swoim za 46l gazu zrobilem okolo 340 km (cykl mieszany)

Offline marunio

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Luty 2018, 21:16:26 »
Mój co prawda z 2005 roku, ale silnik 2.7 spalanie 22 litry w mieście 😀

Offline icemen77

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Luty 2018, 14:52:50 »
do sprawdzenia sondy i przepływa  ....

pesymista

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marzec 2018, 07:38:10 »
Niestety u mnie w chwili obecnej na zatankowanych 72 litrach gazu auto przejeżdża 300 km. Czyli spalanie wychodzi 24l na 100km. Oczywście nie uwzględniony jest czas zanim się przełączy na gaz. Czyli pewnie spala jeszcze więcej gazu. Komputer pokazuje spalanie 22l PB na 100 km. Dodam, że miałem już naprawioną głowicę, regulowany luz zaworowy, wymienione wszystkie świece i cewki zapłonowe. Mechanik teraz sprawdzał na kompie sondy lambda pokazują prawie identyczne wartości między sobą. Nie wiem już czego się czepiać. Jak ktoś tu pisze że mu pali 15 litrów gazu to po prostu zazdrość mnie zżera :-| Wychodzi na to że został do wymiany już tylko katalizator, ale i tak nie wiem czy to mi pomoże. Koszt oryginalnego to ok 2500 zł także srogo. Podobno są jakieś uniwersalne za ok 500 ale elektryk mówił że nie ma żadnej pewności, że to będzie jakoś normalnie działać. Może ktoś mi coś poradzić? Już nie wiem co mam robić.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2018, 20:17:42 »
Zaszalej kastracja elektr  kata wytnij kat. zobacz ile pali bez.Jak się poprawi to wiesz gdzie szukać.

pesymista

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marzec 2018, 08:19:29 »
Mam rozumieć żeby wyłączyć katalizator elektrycznie bez fizycznego wycinania? A dwie sondy lambda które są za katem też wyłączyć?

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marzec 2018, 13:31:55 »
Generalnie zacznij od początku czyli sprawdź rozrząd, hamulce w szczególności ręczny, czyszczenie EGR, i potem fizycznie kastruj może zapchany i leje paliwo tak jak by się wypalał.