Autor Wątek: [Sonata EU4] Czujnik prędkości  (Przeczytany 9794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marek82

• Gość
[Sonata EU4] Czujnik prędkości
« dnia: 12 Listopad 2013, 23:05:31 »
Witam od marca jestem posiadaczem sonaty.Autko bardzo fajne i wygodne dotychczas nie było żadnych problemów do teraz.Wariuje mi prędkościomierz działa normalnie aż nagle spada do zera po jakimś czasie znowu normalnie i znów zero.Główny winowajca to czujnik przy skrzyni wymienić i ok ale gdzie go kupić to jest problem.Zamienników nikt nie produkuje,używka obdzwoniłem całą Polskę i nic.Myślę trudno przepłacę jadę do aso.Oczywiście na miejscu nie ma do sprowadzenia ale w centralnym magazynie też nie ma to główny w europie i też brak.Aktualnie (12.11.2013)są wysyłane "aż" 3 sztuki na całą europe z korei i dopłyną za ok 2-3 tyg(takie mam info z 3 aso)W moim przypadku jest to wielki problem ponieważ moja sonata pracuje jako taxi i gdy nie działa czujnik to niedziała taksometr a 3 tyg czekania na czujnik to 3 tyg bezrobocia.Może któryś z was ma dojście do takiego czujnika lub ma do sprzedania bardzo bym był wdzięczny.Pozdrawiam.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad 2013, 23:43:47 »
Chodzi o część mechaniczną (napęd) czy elektryczną (ta z kostką przyłączeniową) czujnika.

marek82

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopad 2013, 09:08:12 »
chodzi o część elektryczną wkręcaną z kostką na 3 piny

Offline kosmos2011

• Giełda

marek82

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2013, 10:16:50 »
Dziękuje za pomoc ale to nie jest ten czujnik taki jak w linku można kupić w prawie każdej hurtowni mój jest trochę większy nie wystaje z niego plastikowy bolec (jest metalowy ok 4 cm i wystaje z części mechanicznej) w części elektr.jest tylko dziurka.     W tym czujniku jest charakterystyczna kostka  w moim tej kostki nie ma.                        [/u]

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopad 2013, 10:20:16 »
Możesz podać vin.

marek82

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopad 2013, 12:27:44 »
vin  KMHEN41BP2A570672

[ Dodano: 2013-11-13, 12:54 ]
w załączniku dodaje zdjęcie trochę słabe bo robione tel kom.

cold one

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopad 2013, 16:44:20 »
Trochę podzwonisz i kupisz używkę bez problemu ;)

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=sonata+cz%C4%99%C5%9Bci

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopad 2013, 18:06:05 »
No tak ten czujnik który znalazłem daje sygnał do ECU, a ten który szukasz jest na przekładnią główną. Niestety nigdzie nie znalazłem numeru tej części.

Fidel

• Gość
[Sonata EU4] Niedziałający prędkościomierz - prośba o schema
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipiec 2015, 11:00:31 »
Drodzy forumowicze - pomóżcie
Padł mi prędkościomierz. Nie pokazuje prędkości i nie liczy przejechanych kilometrów. Tester OBD pokazuje ze vehicle speed sensor ma błąd.
Staramy się ze znajomym elektrykiem coś z tym zadziałać ale pierwsze próby niewiele dały. Jeśli ktoś może poratować schematem to byłbym wdzięczny.
Sonata 2004 rok 2.0 skrzynia manualna.

Jeśli zamieściłem post w złym miejscu lub w jakiś inny sposób zawiniłem to proszę o stosowną informację.  :)

Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lipiec 2015, 21:30:37 »
http://doc.hyundai-autoclub.ru/sonata/ zakładka  "Electrical Troubleshooting Manual 1999"  SD.pdf  strona 64.

Fidel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipiec 2015, 10:36:14 »
Wielkie dzięki kolego kosmos2011   :-D

[ Dodano: 2015-07-11, 09:59 ]
Żeby zakończyć temat to napiszę tylko tyle , że stara zasada żeby sprawdzić bezpieczniki jest ciągle żywa.
Padł oznaczony Backup lights i dzięki temu nie szło napięcie do czujnika prędkości.
Po wymianie bezpiecznika wszystko działa.

kamilkarl

• Gość
[Sonata EU4] Predkosciomierz dziala tylko ponizej 0 st.C, co
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Styczeń 2017, 08:07:10 »
Witam, mam problem z predkosciomierzem jakis czas temu przestal działać na skutek "suszenia" auta duza nagrzewnica :D. Po tej operacji licznik  przejechal 2 trasy moze 30 km, i stanal na dobre.
Zastanawialem sie nad czujnikiem, przetwornikiem w liczniku, ale z czasem to olalem.
Dzisiaj jak wiecie spadl snieg i mroz trzyma juz kilka dni, jakie bylo moje zdziwienie gdy licznik normalnie ruszyl gdy jechalem o 6 do pracy, bezpieczniej znac predkosc jadac po bialym puchu.

I teraz rodzi sie pytanie, dlaczego tak sie stało, ze dzis przy ujemnej temp. zadziałał?
Czy to moze jedynie jakaś przypadkowa sytuacja? Nie zalezna od temp.

Dodam ze wczoraj "naprawiłem" nawiew i jest manualnie na stale ustawiony ma szybe,  podmuchal wczoraj max 20 min na szybe(czyli okolice deski rozdzielczej) czy moglo to wplynac, ze jakies wczesmiej roztopione luty/styki sie przylutowaly? Chociaz wczoraj licznik jak stal tak.