Autor Wątek: [Lantra J2] Lampka bagażnika oraz wymiana paska klinowego.  (Przeczytany 11753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OuTchOrN

• Gość
[Lantra J2] Lampka bagażnika oraz wymiana paska klinowego.
« dnia: 09 Listopad 2013, 13:47:21 »
Witam, jestem świeżo upieczonym posiadaczem Hyundaia Lantry 1.6 16V Kombi. Z tego względu, że jestem typem majsterkowicza, małe usterki nie związane z rozbieraniem silnika czy też naprawy karoserii, staram się wykonywać sam. Udało mi się do tej pory z powodzeniem naprawić spryskiwacze, odnowić swoje zardzewiałe ramiona wycieraczek i parę duperelek związanych ze światłami czy też elementami wyposażenia wnętrza.

Wczoraj chciałem zabrać się za niepalącą się w ogóle lampki w bagażniku, zamontowanej w podsufitce. Nie chciał bym w żaden sposób uszkodzić lampki oraz podsufitki. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i wyjaśniłby mi w jaki sposób jest ona umocowana, oraz w jaki sposób wykonuje się jej demontażu? Ewentualnie, jakie mogą być przyczyny, że się ona nie pali. (posiadam sprawną żarówkę, niestety nie posiadam póki co, próbówki pod 12V).

Drugą kwestią jest wymiana paska klinowego, paska wspomagania kierownicy, oraz łańcuszka. Mój rozrząd ma zrobione zaledwie 30 tysięcy kilometrów, jednak podczas jego wymiany nie zostały wymienione pozostałe paski, ślizgi łańcuszka oraz sam łańcuszek. Czy te paski można wymienić bez ruszania rozrządu?
Auto otrzymałem wraz ze swoją kobietą od jej dziadka, stąd też znam całą historię autka.

Na początek tyle, z moich problemów:)
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopad 2013, 15:04:50 »
Żeby wymienić łańcuszek trzeba zdemontować wałki, a więc i tym samym zdjąć rozrząd (pasek). Jeśli się nie tłucze to zostaw do następnej wymiany rozrządu.
Paski osprzętu wymienisz bez problemu sam w każdej chwili. Od spodu trzeba tylko u podstawy filtra oleju poluzować nakrętkę ucha alternatora (12mm albo 13mm), od góry poluzować śrubę poprzeczną do regulatora naciągu (12mm). Po zdjęciu paska alternatora możesz zdjąć pasek pompy wspomagania. Pompę luzujesz jedną śrubą poprzeczną w uchu regulacji naciągu (14mm). Może być ciężko zdjąć pasek z koła pasowego, trzeba trochę się nagimnastykować żeby przeszła między kołem pasowym a króćcem powrotnym pompy, albo zdjąć przewód od zbiorniczka.
Co do lampki w podsufitce, trzeba od strony przełącznika w wycięty otwór wsadzić wkrętak płaski i delikatnie podważyć. Wchodzi tam żarówka C5W (36mm !!!). Tu - ważne - w sprzedaży są też żarówki C5W 41mm a one nie wejdą i nie warto na siłę ich tam wpychać. Tylko 36mm. Warto za to kupić takie żaróweczki LED'owe, będzie mocniejsze światło, barwa biała też dobrze wygląda. Takie same żaróweczki masz w podświetleniu z przodu podsufitki i w bagażniku, i tam też warto je zmienić na mocniejsze LED'owe. Może i koszt większy takich żaróweczek ale sprawdzają się. Nie sprawdzają się natomiast LED'y jako postojówki i podświetlenie rejestracji. Nie wiedzieć czemu, ale zawsze jedna lub druga z kompletu przestaje świecić lub zaczyna mrugać.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopad 2013, 15:16:41 »
Od, teraz tak, potrzebuję zdemontować całą lampkę, wyjąć wraz z obudową ponieważ nie ma w niej prądu. Sam klosz wyjmowałem, żaróweczkę mam też sprawną. Kwestia pasków, w takim razie moje koszty spadły:), jednak w silniku nasłuchuje lekkie pukanie i nie wiem czy mam czym się martwić.
Została kwestia jeszcze tych szyb.

Offline tekla

• Global Moderator
    • http://www.facebok.com/eklateklamodel
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopad 2013, 15:26:09 »
OuTchOrN, w jednym temacie pytamy o jeden problem. Dla każdego pytania zakładamy osobny temat (o ile wcześniej kwestia nie była poruszana na forum), żeby ułatwić innym użytkownikom wyszukanie odpowiedzi, jeśli będą mieli takie samo pytanie.
Złośnik, powinieneś koledze powiedzieć, a nie ciągnąć chaos...

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopad 2013, 15:51:15 »
Dobra w takim razie wyedytuje główny post. W takim razie temat ten dotyczyć będzie lampki.
Temat paska klinowego i paska pompki, został wyczerpany, wiec, tej części tematu nie będę usuwał, zmienię tylko nazwę tematu na prawidłową. Pytanie w sprawie szyb przeniosłem do nowego tematu.
Dziękuje za odpowiedź i za uwagę.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopad 2013, 20:34:01 »
Masz może jeszcze instrukcję demontażu lampki w bagażniku? Byłem u swojego mechanika dzisiaj i muszę wymienić mocowanie górne amortyzatorów przód. Potem rozrząd+ wszystkie paski (Rozrząd, klinowy, wspomagania, łańcuszek). Mam nadzieję, że zamknę się w 1000 zł.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopad 2013, 21:04:49 »

Wymiana górnych mocowania przednich amortyzatorów to może być gwóźdź do trumny dla Twojego auta  :-(  .

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopad 2013, 07:57:15 »
Czemu gwóźdź? Nie mam nigdzie rdzy, muszę wymienić samą głowiczkę z łożyskiem. Zamówiłem wczoraj dwie za 170 zł. Ja w kombi mam inną lampkę, podobną do tej co jest w środku auta.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopad 2013, 15:09:41 »
Pewnie trzeba podważyć klosz i odkręcić wkręt mocujący. Napisz na PW do Administratora o zmianę profilu na Lantra Wagon J2 bo wciąż będą nieporozumienia.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopad 2013, 16:00:48 »
Witam wyciągnąłem lampkę, najprawdopodobniej nie dochodzi do niej prąd, nie mam też tylnej wycieraczki i spryskiwacza. Wycieraczka jest niesprawna (silniczek) natomiast spryskiwacz powinien działać. Może jest to na jednym bezpieczniku? a jak tak to jaki?
Zaraz napiszę do Administratora.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopad 2013, 16:12:18 »
Ze strony http://doc.hyundai-autoclub.ru/elantra/ pobierz "Electrical Troubleshooting Manual Lantra 1996" i tam masz schemat instalacji SD.pdf, rozmieszczenie komponentów instalacji elektrycznej CL.pdf i piny w kostkach instalacji CC.pdf.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Listopad 2013, 16:45:02 »
Dobra, przejrzałem, nic z tego nie zrozumiałem, wiesz może jaki bezpiecznik odpowiada, za lampkę w bagażniku? (kombi)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Listopad 2013, 17:29:48 »
:-D Nie sądzę że jest to kwestia bezpiecznika bo wtedy nie działałyby wszystkie lampki w kabinie.

Lampka jest sterowana masą czy sprawdziłeś czy dochodzi napięcie ( żarówka 12V jeden koniec do kostki drugi do karoserii) bo jeśli brak masy to wina krańcówki w tylnej klapie.

Zakładam że jest płyn w zbiorniku tylnego spryskiwacza.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopad 2013, 18:25:29 »
Nie ma zasilania 12V. Co do spryskiwacza, mam full płynu. Może pompka jest walnięta. Ale póki nie będę grzebał z wycieraczką nie będę tego naprawiał. Zależy mi jednak na tym oświetleniu. Jutro będę miał próbówkę pod 12V i sprawdzę na 100%. Lampka w bagażniku ma dwie opcję : OFF, ON, i otwarta klapa. Jakby nie było masy z klapy, żarówka paliła by się na ON, a tego nie robi, dlatego też zakładam brak 12V.
Wyciągnąłem lampkę wtyczka wpięta, wszystko w porządku. W aucie lampka działa, w bagażniku nie:/
EDit:
By wyciągnąć lampkę z bagażnika (kombi), należy wsadzić płaski mały śrubokręt z lewej bądź z prawej strony lampki oraz lekko odgiąć śrubokręt od lampki (tak by końcówka śrubokręta odgieła się w stronę lampki) Lampka posiada po lewej i prawej stronie zatrzaski.