Autor Wątek: Żarówki w zegarach - Accent '00  (Przeczytany 23385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gordinho

• Gość
Żarówki w zegarach - Accent '00
« dnia: 08 Lipiec 2009, 18:46:37 »
Witam. Mam taki problem. W moim autku (Accent II) słabe jest podświetlenie zegarów i chciałbym to wymienić ale nie wiem jakie żarówki tam wchodzą??? Na Allegro są dostępne diodowe zamienniki dwóch typów: T5 oraz T10 i nie wiem które powinienem kupić. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ;)

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipiec 2009, 23:41:39 »
Wchodzą tam T10 ja dałem sobie ładne zielonkawe i ślicznie świecą :D

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipiec 2009, 09:01:51 »
Super, wielkie dzięki ;) I jeśli się nie mylę to sztuk 3 tak?

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipiec 2009, 14:36:00 »
4 sztuki

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2009, 09:10:17 »
A czy takie http://tiny.pl/hhx35 pasują również do podświetlenia konsoli z nawiewami i do przycisków? Tak na pierwszy rzut oka to raczej nie.

Dobra już mam: do przycisków są takie http://www.allegro.pl/item674055232_diody_led_do_zegarow_przyciskow_zarowki_t5.html

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipiec 2009, 13:26:06 »
kml, dzięki za wstawkę linka ;-) mam zamiar zabrać się niebawem za oświetlenie konsoli...

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipiec 2009, 13:49:46 »
Ja również dziękuję, przepaliła się kontrolka klimatyzacji więc też trzeba będzie wymienić ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipiec 2009, 14:07:56 »
Zbyszek, Gordinho, tylko najpierw trzeba zmierzyć szerokość podstawki bo są różne wymiary. Też musze u siebie to zrobić a nie chce mi się jak cholera bo trzeba całą konsole rozpiąć i wyjać :/

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2009, 18:26:59 »
jak myślicie jakie najlepiej pasuje oświetlenie zegarów. patrzyłem na ta aukcję na allegro co kolega wyżej zapodał linka. może białe stożkowe? albo zielone.
CZY Trudno się wymienia takie żarówki w zegarach? wystarczy odkręcić 2 śruby i wyciągnąć całe pudło z zegarami czy może trzeba jeszcze odkręcać to "pudło"? Może też sobie zmienie bo to blade żółte juz mnie drażni.

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipiec 2009, 18:35:59 »
chris.fm, pamiętaj że jak zapodasz mocny kolor to będziesz mieć tęczowe doznania w nocy. Podświetlenie jest bardzo blade w accencie ale za to totalnie NIE męczy w nocy. IMO niebieski VW jest dla mnie za mocne aż razi tym bardziej jak nie można tego ściemnić.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipiec 2009, 19:10:12 »
Cytat: "chris.fm"
CZY Trudno się wymienia takie żarówki w zegarach?

Odkręcasz 2 śruby ramki, wyjmujesz z zaczepów następnie odkręcasz 4 śruby wyjmując cały zestaw wskaźników i tyle. Żaróweczki są z tyłu w obsadach.

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lipiec 2009, 20:43:30 »
Ja rowniez zmienilem podswietlenie deski na ziolono bardzo ladnie to wyglada,co do zakupow led na alegro to bym sie wstrzymal ja kupowalem w sklepie z elektronika wtedy faktycznie mozna dobrac odpowiedni kolor ktory nam pasuje bo widzimy jak swieci w rzeczywistosci pozatym diody led roznia sie znacznie moca swiecenia i to znacznie.

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipiec 2009, 20:56:48 »
marcusSE, tak ale ledy na takiej podstawce to ja u siebie w wAw nie widziałem ani razu ;/ Ja mam u siebie samoróbki gdzie zastowałem białe ultra jasne i wyszło mi podswietlenie na niebiesko ;)

Osobiscie uwazam, ze najbezpieczniej jest kupować białe super jasne i zmieniać cały komplet w przyciskach. Co do zegarów to ja wole pozostać przy tym co jest bo nie jest męczące.

BTW Erebus podpowiada ze do przycisków zakładamy R5 :) Zarowka LED R5 z wasami NEO Wedge do przelacznikow sprzedający to www.ledy.pl

Jak sie zbiorę jakoś kiedyś to postaram się zrobić manuala do wymiany led w konsoli etc ale to raczej nie będzie niebawem ;)

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:11:24 »
kml tak masz zdecydowanie racje ze dobranie koloru jest wazne aby w nocy nie meczylo to oczu ja te jasniutkie tez mialem teraz mam je jako pozycyjne a te ziolone sa bardzo fajne i nie mecza napewno noca,co do samych led to jest niesamowity wybor i tak naprawde mozna sie troche pobawic bo ich koszt nie jest duzy a mozna montowac tez te normalne ledy wcale nie musza miec nap ze sa to zamieniki do auta itp .

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:21:31 »
marcusSE, a powiedz mi jaki efekt finalny dają te zielone LED? Bo ja na przykład zamontowałem sobie białe LED i dają fajny niemęczący kolor jasno-niebieski. Wrzucam fotki żebyście mogli sobie zobaczyć jak to wygląda ;)

Ale nadal mam problem, który myślałem że zostanie rozwiązany przy zmianie żarówek. Mianowicie dostrzec można słabe podświetlenie prędkościomierza w obszarze 100-170 km/h oraz słabe podświetlenie wskaźnika poziomu paliwa...

Ma ktoś jakiś pomysł jak można to naprawić/poprawić ??? ;)