Autor Wątek: Żarówki w zegarach - Accent '00  (Przeczytany 23387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Żarówki w zegarach - Accent '00
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:22:10 »
Cytat: "marcusSE"
co do samych led to jest niesamowity wybor i tak naprawde mozna sie troche pobawic bo ich koszt nie jest duzy a mozna montowac tez te normalne ledy wcale nie musza miec nap ze sa to zamieniki do auta itp

Tylko weż ją "zawiąż" na podstawce i jeszcze tam wkituj rezystor własnoręcznie. Ja robiłem tak jak widac u mnie na stronie i więcej nie zamierzam się tak męczyć tylko kupić gotowe. Ciągłe rozbieranie i zakładanie konsoli to też nie jest najlepszy pomysł a i jeszcze trzeba mieć gdzie całą tę operację przeprowadzić i to jest kolejna komplikacja.

Jeżeli ktoś chce to zrobić to sugeruję dobrze przemyśleć wszystko a potem raz założyć i więcej nie tykać.

A propos: kto ma zmienione zegary na inny kolor to niech będzie tak miły i wrzuci fotkę na forum :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:24:31 »
Gordinho, ładnie wyszło :) Hmm u mnie nie ma takiego problemu a skoro zmieniłeś zarówki i dalej jest to może po prostu coś tam masz brudne?

Wskazówki nie są podświetlone?

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:29:47 »
Wskazówki obrotomierza i prędkościomierza są podświetlone tylko aparat tego nie wychwycił. Natomiast wskazówka temperatury silnika jest słabo podświetlona a poziomu paliwa wcale... Tak samo nie widać podświetlenia licznika przebiegu całkowitego jak i dziennego. Całkiem możliwe że zabrudzone są te plastiki którymi biegnie wiązka światła od LED do konkretnego zegara, z racji tego że wymontowanie i montaż zegarów jest zaskakująco prosty, jutro jeszcze raz wyciągnę całe zegary i poświęcę im więcej czasu, zobaczę co może być przyczyną. Natomiast pytam bo może ktoś miał podobny problem lub wie jak to wyleczyć ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:31:13 »
Gordinho, to super! Jeszcze jak byś jakieś foty porobił z montazu etc to by było zupełnie cudownie a jak zrobisz manuala to służe miejscem u siebie na stronie jezeli masz ochotę ;)

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:35:34 »
Moze to to ze lubie sie troche bawic takimi zeczami :) co do fotki to pstrykne i wysle jak wygladaja te zielone,Gordinho faktycznie to wygloda jak by cos bylo w srdku albo jest zabrudzone.

kml

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:37:27 »
marcusSE, ja nie mam ani narzędzi ani cierpliwości do tego ;) Wole wsadzić gotowca. Żeby jeszcze sie dało magicznie zmienić zarówki w nawiewach bez bebeszenia tego wszystkiego... ech...

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:45:13 »
Kml, nie ma problemu z fotkami. Jeśli to ma komuś pomóc to nie ma problemu. Natomiast jeśli chodzi o wymianę podświetlenia konsoli to za niedługo mnie też czeka wyjęcie panelu ze względu na to że muszę porządnie wmontować ramkę radia no i też wymiana jednej żarówki. Z tego co się orientowałem to nie powinno to być trudne, cała konsola na zatrzaskach i tylko na dole pod regulacją obiegu 2 śrubki. Zobaczymy jak jutro będzie z czasem, niewykluczone że też będę to robił jutro bo to jedyny dzień kiedy mam czas żeby przy tym pogrzebać... Gdyby doszło do tej pięknej chwili to również porobię jakieś foty i będzie można skręcić kolejnego manuala ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:48:35 »
Gordinho, do wymiany radia raczej nie musisz bebeszyć całej konsoli - zdjęcia masz u mnie. Problem jest wtedy jak sie zaczyna rozpinanie nawiewów etc i tak już trzeba uważać i pilnować wszystkiego bo jezeli zgienia zatrzask do linki to koniec.

Generalnie jest jest to trudne ale żmudne i pracochłonne a do tego w bardzo niewygodnej pozycji się z tym wszystkim walczy :(

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:52:29 »
Cytat: "kml"
zdjęcia masz u mnie

Czyli gdzie? Bo jakoś nie umie do tego dojść ;p

Czekam na zdjęcia podświetlenia zegarów od kogoś innego, chciałbym wiedzieć jak powinno to wyglądać ;P

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:53:43 »
kmlz podswietlenia nawiewow sie wyleczylem mialem tak kiedys w clio, teraz bardziej zalezy mi na doprowadzeniu mojego accenta do super stanu technicznego(a nawet jak sie uda to lepiej niz fabrycznie :) ) moze dla tego ze obecnie to autko ma dla mnie wartosc sentymentalna. Pozdrawiam i postaram sie na jutro wkleic fotke tych zielonych zegarow.

kml

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:54:28 »
Gordinho, http://tiny.pl/hhm99 Chcesz zdjęcia w oryginale czy w innym kolorze bo jak oryginał to MOŻE sie zwlokę i Ci zrobie nawet teraz :)

marcusSE, ale mi się PRZEPALIŁO albo rozłączyło cos i nie mam teraz podświetlenia w ogóle ;( i dlatego zamierzam z tym walczyć - tutaj nie chodzi o kwestie tjuninkowe ;P

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipiec 2009, 22:00:11 »
Wiesz co, jest to na prawdę obojętne, nawet nie musi to być teraz już dzisiaj, natomiast chcę to robić jutro w południe i chciałbym wiedzieć jak finalnie powinny te zegary wyglądać a jeśli nie masz samochodu w garażu to jutro przed południem nie zrobisz fotki podświetlenia z oczywistych powodów xD Jeśli to dla Ciebie nie jest problem to możesz zrobić Twoje ale wystarczą też jakiekolwiek fotki podświetlenia jeśli takimi dysponujesz, niekoniecznie z Twojego samochodu ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lipiec 2009, 22:11:06 »
Gordinho, mam zdjęcia. Odezwij się do mnie na PW to Ci wyśle i wrzucisz na imageshack etc bo ja konta nie ma :)

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipiec 2009, 22:21:56 »
Właśnie teraz dotarła do mnie jedna rzecz, po przeczytaniu podanych przez kml linków przypomniało mi się że napięcie w samochodzie waha się i nie wynosi ciągle 12V. Czy w związku z tym te diody które kupiłem do zegarów mogą się przepalić bez wlutowanego rezystora czy jest jakieś prawdopodobieństwo że mają go wbudowany fabrycznie? Bo na Allegro parę takich widziałem (były całe przeźroczyste natomiast moje mają białe podstawki...)

kml

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lipiec 2009, 22:26:56 »
Gordinho, te co ja linkowałem to sprzedawcy twierdzą, ze rezystor jest od razu tam. Jezeli masz diody luzem to szlag je trafi momentalnie - sprawdzone...