Forum > i20

[i20 PB] Opony i20

<< < (3/10) > >>

kruger73:
Ja właśnie kupiłem opony całoroczne klasy ekonomicznej w rozmiarze 175/70 R14 w oponeo za 159 za szt. (imperial ekodrive), letnie ekonomiczne można kupić za niewiele ponad stówkę tak że nie wiem czy jest sens kupować bieżnikowane. Kiedyś też "zaoszczędziłem" i wzięłam bieżnikowane a po kilku tygodniach wyskoczył mi taki balon z boku opony. Co prawda wymienili mi oponkę na gwarancji ale zmiana opony w nocy na poboczu była moja.
Na razie moje całoroczne spisują się dobrze i myślę że przy naszych zimach nie ma sensu 2 x w roku latać na wymianę. Tym bardziej że przy tych cenach 2 wymiany to 1 nowa opona.

Kam-mil:
Zakręciłem się: jaki profil opony 14?
Mam i20 z 2010 z Turcji. Fabryczne Pirelli 175/65R14 made in Turcja, w prezencie od dilera przy zakupie dostałem zimowe Dębice Frigo 2  175/70 R14. Teraz już się rozglądam za nowymi letnimi (a może całorocznymi?, ale to inny problem). I babka w serwisie oponiarskim dała mi do myślenia: bo chciałem żeby mi sprawdziła profil 70 i profil 65, nie wiem który lepszy. Sprzedawczyni na mnie wsiadła, że to zupełnie inny rozmiar opon, nie można tak sobie dowolnie zakładać, któreś mam niewłaściwe, niszczę samochód, przekłamuję licznik. Rzeczywiście: w instrukcji i na wlepce na lewym progu napisali 175/70R14. Więc diler dał dobre zimówki. Ale czemu w fabryce w Bursie założyli 175/65 R14?
A Wy jaki macie rozmiar?
Jaki rozmiar był fabryczny?
Na nasze kiepskie drogi chyba lepiej wyższy profil? Na zakręty na równym asfalcie chyba lepszy niższy? Różnica w wysokości profilu 5%, czyli przy szerokości 175  to 8,75mm. Czy to istotna różnica?

Co do moich doświadczeń z Frigo2 - lepsze niż się spodziewałem (tania, więc...). Bardzo dobrze na śniegu, dobrze na ubitym śniegu i lodzie. Dobrze na błocie.  Na suchym asfalcie i mokrym asfalcie kiepsko. Po trzecim roku eksploatacji zauważyłem wyraźne pogorszenie. Spalanie wyraźnie wyższe niż na fabrycznych energooszczędnych Pirelli.

steyr:
U mnie org. letnie to 175/70/14 auto z 2009r Turcja. Teraz zakupiłem komplet nowych opon w tym rozmiarze Uniroyal Rain Expert 3.

Kam-mil:
Różnica w cenie pomiędzy 175/70R14 a 175/65R14 jest zauważalna. Zerknąłem w sklepach internetowych, to mi wychodzi, że za "70" trzeba zapłacić od 20% do nawet 33% więcej niż za niższy profil "65". Różnica w obwodzie to jakieś 3%, więc przekłamanie licznika jest właściwie niezauważalne. Niższy profil jako sposób na oszczędności?  Znacie jakieś inne konsekwencje przejścia z profilu 70 na 65?

steyr:
Konsekwencje przejści na rozmiar opon 175/65/14:

- mniejsze mandaty, licznik zawyża prędkość :-D
- mniejsza średnica koła przez co można zahaczać przednim hokejem o podjazd

Więcej sobie nie przypominam, osobiście teraz bym szedł jeśli chodzi o letnie w rozmiar 185/65/14.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej