Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Napęd 4x4 dziwnie sie pręży przy skręcaniu
mar_p:
Czy ktoś może się orientuje czy przekładnia środkowa ma takie samo przełożenie przy silniku 3.4 oraz przy2.4?
Mam na myśli przekładnię z przodu pomiędzy skrzynią biegów a wałem napędowym idącym na tył, w której jest sprzęgło wiskotyczne.
[ Dodano: 2014-10-06, 10:59 ]
Przepraszam miało być przy silniku 3.5 L oraz przy 2.4
Kotły i ekogroszek Jelcz:
--- Cytat: "mar_p" ---
--- Cytat: "Andrut78" ---Objawy zepsucia wiskozy to będzie raczej nie blokowanie tylnej osi.
--- Koniec cytatu ---
Obyś miał rację że to nie to sprzęgło:). Olej jest napewno bo pierwsze co zrobiłem wymieniłem olej w obu mostach.
A takie jeszcze spostrzeżenie mam że efekt blokowania kół jest gdy jest mocno rozgrzany np. po trasie.
Auto jest w warsztacie w końcu znalazłem kogoś kto się podjął zadania. Narazie podejrzenie pada na pierścień ABS który i tak był do wymiany od dłuższego czasu, okazało się że cały przegub wraz z pierścieniem jest zamontowany od innego auta!! Czujnik źle czyta prędkość jednego koła. Dlatego tez powyżej 140km/h wyskakuje mi błąd ABS/TCS i napędów. To może powodować że dohamowuje na zakręcie inne koła.
W każdym razie jestem bardzo ciekaw i mam nadzieje że to rozwiąże problem, bez rozwalania przekładni środkowej.
--- Koniec cytatu ---
Co było powodem uszkodzenia ?
Miałem podobny efekt w Isuzu, gdzie przyczyną byłą uszkodzona przekładnia główna przenosząca napęd na tył.
W jednym z Sante Fe, którego kiedyś oglądałem też to występowało [najłatwiej sprawdzić skręcając na asfalcie maksymalnie koła i powoli ruszając do przodu, wtedy słychać "łup" lub nie] i go sobie odpuściłem.
Nawigacja